FIGUERES: L’ANC TORNA AMB FORÇA AL CARRER PER DEMANAR LA INDEPENDÈNCIA I CONTRA LA REPRESSIÓ

Una mobilització multitudinària ha omplert els carrers de Figueres en l’acte de suport als 328 represaliats pels talls del Tsunami Democràtic el novembre del 2019. Han intervingut durant l’acte Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, Marcel Mauri, vice-president d’Òmnium, Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària, Mateu Pons-Serradeil, advocat, i Alícia Monterroso i Pepa Plana, portaveus dels encausats. A més, hi haurà les intervencions musicals de Xaranga Bufatramuntana, Cor de Carxofa i Meritxell Gené.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha començat la seva intervenció donant suport als encausats i agraint la tasca que fan els advocats voluntaris i els lletrats d’Alerta Solidària per a defensar-los. “La gent d’aquest país va demostrar que no rebia la sentència [del Suprem] agenollada, sinó dempeus”, ha clamat. “Per fer la independència necessitem un parlament i un govern decidits a proclamar i fer efectiva la independència”, ha dit. “És en aquell moment quan les accions de bloqueig del país i control del territori tindran tot el sentit. Aquest dia arribarà, més aviat que tard”, ha vaticinat. Paluzie ha dit que cal pressionar els partits polítics i el govern als carrers i preparar-se per la no-violència. Paluzie ha dit que el “poble” està disposat a assumir els riscs necessaris i que cal entrenar-se per resistir als carrers. Ha conclòs que, una volta hi ha un govern independentista, cal que estigui disposat a fer efectiva la independència.

El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha intervingut animant a la mobilització popular. “Ho tornarem a fer”, ha dit, tot recordant les paraules de Jordi Cuixart davant Manuel Marchena. “És aquesta la força del nostre país, que ningú se senti sol”, ha reivindicat. El vice-president d’Òmnium ha advertit que la repressió va “contra tot un poble” i que Catalunya no s’aturarà fins a la llibertat. “Aquest país necessita tornar a sortir als carrers, a través de la desobediència civil deixar ben clar que no ens aturarem davant un estat que farà el que calgui per a impedir la llibertat d’aquest país”, ha dit.

L’advocat nord-català Mateu Pons-Serradeil ha destacat que la causa contra els encausats a l’estat francès va quedar arxivada ràpidament a petició de la fiscalia de Perpinyà, i que no es criminalitza la protesta. “Quan et mobilitzes és perquè la gent t’escolti, i a vegades has de fer un enrenou. Des de la fiscalia i la política penal francesa no hi ha procediment quan no hi ha violència física”, ha explicat.

El portaveu d’Alerta Solidària Martí Majoral ha elogiat el fet que els represaliats plantin cara a la justícia espanyola. “Ha estat una sort poder veure com de la resignació hem passat a tornar als carrers, a donar un impuls cap a la llibertat dels Països Catalans”, ha afirmat. Ha criticat que el jutge de Figueres hagi citat presencialment els encausats durant tota la pandèmia i s’ha mostrat convençut que les causes s’arxivaran. Ha assegurat que l’independentisme ha superat l’etapa “del lliri a la mà” i ha criticat que mentre el president Quim Torra deia “apreteu” d’una banda, els Mossos reprimissin les protestes de l’altra.

Alícia Monterroso i Pepa Plana, portaveus dels encausats pels talls del Tsunami Democràtic, han agraït el suport de la gent que s’ha mobilitzat. “Estem en una cruïlla perversa. Amb nou govern, però malauradament sense cap acord per definir el rumb ni l’estratègia”, han lamentat. Han denunciat que fa massa temps que els partits polítics estan dividits i que hi ha molta gent frustrada i desil·lusionada, i han assegurat que la gent no renunciarà a l’1-O. Han titllat d’”inadmissible” que la Generalitat es personi en les causes contra activistes independentistes.

L’acte ha acabat amb un cant coral de L’Estaca.V

Diverses columnes han sortit des de diferents punts de la ciutat per a arribar a l’acte a la Rambla. “Meridiana Resisteix”, “No esteu sols”, “Ni un pas enrere” o “Independència” han estat alguns dels crits més nombrosos a Figueres.

Més de 300 persones estan encausades pels talls de carreteres convocats pel Tsunami Democràtic el novembre del 2019. Llavors, el moviment anònim va fer una crida a tallar la AP-7 a l’altura de la Junquera durant les protestes contra la sentència, una mobilització que l’endemà es va traslladar a Salt per la pressió policíaca. La mobilització al nord del país va tenir rèpliques a les Terres de l’Ebre, on també es van fer talls de carreteres. Poques setmanes després d’aquella mobilització, el Tsunami va desaparèixer, però les causes judicials contra alguns dels participants no es van arxivar pas. Alerta Solidària, l’ANC, Òmnium Cultural i els CDR han convocat demà un acte polític a Figueres per visibilitzar aquesta macrocausa, que es cursa als jutjats de Figueres (197 encausats), de Girona (52), d’Amposta (42) i de Tortosa (25).

La xifra elevada d’investigats i la capacitat de convocatòria que va tenir el Tsunami Democràtic fa que la macrocausa afecti ciutadans de tot el Principat. Ho va representar gràficament el col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària amb aquest mapa:

El Tsunami Democràtic va reaparèixer el febrer de l’any passat, quan van començar a ser citats els primers investigats, per anunciar que donaria suport econòmic i tècnic als encausats, arran de les crítiques de molta gent que se sentia desemparada per l’absència del moviment després d’haver-ne seguit les convocatòries.
Informa:VILAWEB.CAT (22-5-2021)

287 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: