FINS I TOT EL GOVERN VEU QUE CAL MANTENIR EL CATALÀ A LES PLATAFORMES AUDIOVISUALS !

El percentatge d’oferta en catal√† a les plataformes audiovisuals √©s √≠nfim. I la nova llei de l’audiovisual que prepara l’Estat espanyol no preveu corregir-ho, al contrari. Davant d’aquesta constataci√≥, el Govern de la Generalitat ha decidit obrir un nou front de batalla amb la Moncloa, i portar√† aquesta q√ľesti√≥ a la propera reuni√≥ de la comissi√≥ bilateral Estat-Generalitat, que s’ha de reunir el proper 2 d’agost. “Plantarem cara. √Čs una l√≠nia vermella”, ha assenyalat la consellera de Presid√®ncia, Laura Vilagr√†.

L’any 2018, Europa va marcar una directiva per equilibrar la regulaci√≥ a la qual estan sotmesos els mitjans tradicionals i els nous serveis com Netflix, HBO, Amazon o Filmin, que fins ara operaven fora de control. Es donaven dos anys als estats membres per adaptar la directiva i convertir-la en llei. Ja fora de termini, Espanya ultima la seva pr√≤pia norma, un text que ha enc√®s les alarmes al Palau de la Generalitat. L’executiu de Pere Aragon√®s hi veu una doble amena√ßa. Una, al catal√†, l’altra a les pr√≤pies compet√®ncies exclusives de la Generalitat.
Amena√ßa “letal” al catal√†

Nom√©s el 0,5% dels continguts de Netflix s√≥n en llengua catalana, al cat√†leg d’HBO nom√©s un 0,1% de l’oferta √©s en catal√†, a Disney+ el 0,8% i l’1,3% a Amazon Prime. Filmin √©s qui disposa de m√©s opcions, el 18,9%. S√≥n les dades que en nom d’ERC ha fet p√ļbliques la diputada Raquel Sans al Parlament per contextualitzar la situaci√≥.

Com que, vist l’avantprojecte presentat, la Moncloa no t√© intenci√≥ de solucionar-ho, el Govern de la Generalitat ha presentat al¬∑legacions per blindar el catal√†. “Aquesta llei pot marcar un abans i un despr√©s pel catal√†. Ens ho juguem tot en els propers anys. Si l‚Äôadaptaci√≥ de la directiva no contempla el catal√†, pot ser absolutament letal”, ha advertit la consellera Vilagr√†. De moment, les correccions que Catalunya va proposar al desembre han estat ignorades. Per aix√≤ aquest juliol s’han tornat a presentar, i el govern les dur√† a la reuni√≥ bilateral amb l’Estat, on tamb√© s’abordaran traspassos i deutes pendents ‚ÄĒcom el port i l’aeroport o els impagaments hist√≤rics de les beques universit√†ries.

‚ÄčLa resta de pa√Įsos de la UE han optat per regular fomentant la discriminaci√≥ positiva per protegir la producci√≥ pr√≤pia. Aix√≠, per exemple, Fran√ßa obliga les plataformes a un 20-25% de producci√≥ local i It√†lia i Pol√≤nia al voltant del 20%. En canvi, Espanya rebaixa aquest percentatge a un 5% i no t√© en compte les lleng√ľes cooficials. L’articulat diu que de l’oferta de produccions europees que s’han d’incloure, la meitat han de ser en castell√† o en una altra llengua oficial de les comunitats aut√≤nomes. √Čs aquest o, que inquieta el govern catal√†, perqu√® ho deixa a criteri de Netflix i companyia, en comptes de plantejar una quota ling√ľ√≠stica obligada i espec√≠fica.
Marginar el CAC

A m√©s d’aquesta quota en catal√†, l’altra exig√®ncia de la Generalitat √©s que s’aturi la invasi√≥ competencial que denuncien que pret√©n fer el govern espanyol. “Conculquen compet√®ncies exclusives de la Generalitat”, critica Vilagr√†, concretament les que exerceix el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. La llei estatal preveu que sigui la Comissi√≥ Nacional dels Mercats i la Compet√®ncia qui tingui el control √ļnic sobre les plataformes de v√≠deo, deixant al marge el CAC.

A banda, la norma nom√©s fixa que les companyies audiovisuals hagin de destinar part dels seus ingressos bruts a finan√ßar RTVE. Un fet inacceptable per al govern, que vol que s’inclogui una disposici√≥ per finan√ßar tamb√© TV3 i Catalunya R√†dio.
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-VII-2021)

161 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: