FINS I TOT FRANÇA ENVIARÀ A EUROVISIÓ UN GRUP QUE CANTA EN BRETÓ I SENSE POLÈMICA !

“Unes Tanxugueiras bretones”.

“La televisió francesa enviarà a Eurovisió un grup que canta en bretó, en aquest cas, sense polèmica”.

(VICENT PARTAL )

Maria: el grup Tanxugueiras, amb la polèmica que tots coneixem, finalment no representarà la televisió espanyola al festival d’Eurovisió d’enguany, però, en canvi, la televisió francesa ha elegit aquesta setmana un grup bretó per a representar-la. Així doncs, com a mínim, una llengua minoritzada tindrà el seu espai a la final de Torí.

En aquest cas, són Alvan&Ahez, que cantaran en llengua bretona la cançó “Fulenn”, segons que han decidit els espectadors i el jurat, aquí sense polèmica, de France2. “Fulenn” és una proposta musical molt semblant a la que van presentar Tanxugueiras, una revisió des del folk en clau electrònica i francament espectacular. La cançó també es considera un himne feminista i els seus autors expliquen que han pres com a referència el grup ucraïnès Shum, per la qual cosa esperen poder mostrar d’alguna manera dalt l’escenari la solidaritat amb el país envaït per Rússia.

És la segona vegada que la televisió francesa envia a Eurovisió un grup que canta en bretó, però aquesta vegada sembla que la decisió arriba en un moment diferent. La polèmica sobre l’ús de les nostres llengües a les escoles, el català i el basc però també l’occità, els alsacians, el cors o el bretó, ha ocasionat canvis importants en la seua percepció. I una de molt important ha estat la constatació que els territoris amb llengua pròpia representen la majoria de l’actual estat francès, contra allò que sempre s’havia dit. El famós episodi en què els diputats que van enviar la llei Molac als tribunals fossen tots de París ha causat un impacte que el temps dirà si és capaç de reforçar la dinàmica positiva que s’observa fa temps als nostres dos països, Martxelo, i en altres territoris de la república francesa.

Ara bé, no ens enganyem: no tot és de color rosa. Mentre passa això, a Còrsega es viuen moments d’una gran tensió per l’intent d’assassinat en una presó francesa del pres polític independentista Yvan Colonna.
Informa:VILAWEB.CAT (12-3-2022)

165 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: