FINS ON ARRIBARÀ EL PARLAMENT ?

“Fins on arribar√† el Parlament?”
(JOS√Č ANTICH )

La decisi√≥ dels grups independentistes del Parlament d’atendre la petici√≥ de la Mesa de la cambra, que encap√ßala Laura Borr√†s, i suspendre l’activitat parlament√†ria per un per√≠ode de temps, que no se sap si ser√† d’hores o de dies, pel cas de Pau Juvill√† ‚Äēdiputat?, exdiputat?‚Äē √©s una mesura tan excepcional com sorprenent. Nom√©s s’ent√©n en l’estret passad√≠s que existeix entre la desobedi√®ncia i una acci√≥ prou contundent i visible per treure el cas de Juvill√† fora de les portes del Parlament, provant, alhora, de no caure en un acte que tingui recorregut penal i, conseq√ľentment, una inhabilitaci√≥. Mentrestant, la Junta Electoral Central guarda silenci despr√©s que divendres passat comuniqu√©s al Parlament que Juvill√† havia deixat de ser diputat i atorgava les seves credencials com a parlamentari al seg√ľent nom en la candidatura de la CUP per Lleida.

Tampoc no ha parlat el Tribunal Suprem que √©s, al cap i la fi, el que ha de qualificar de definitiva la inhabilitaci√≥ de Juvill√† com a diputat d’acord amb la interlocut√≤ria del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya. El TS disposa d’un temps il¬∑limitat per a la comunicaci√≥ al Parlament i la cambra es resisteix a donar com a definitiva una decisi√≥ d’un √≤rgan com la JEC, que √©s administratiu i no judicial. La soluci√≥ de suspensi√≥ de les activitats de la cambra ha fracturat el Parlament novament en dues meitats, una vegada se n’han despenjat el PSC, els comuns, Vox, Ciutadans i PP. Les tres dretes, amb diferent intensitat, ja han fet saber que pensen rec√≥rrer a la via judicial. Els socialistes tamb√© han obert la porta a iniciar accions legals, a m√©s d’assenyalar que les comissions que ells presideixen serien convocades per saltar-se el boicot existent.

La majoria, formada pels 74 diputats d’Esquerra, Junts i CUP, secunda la presidenta Borr√†s, encara que amb m√ļltiples matisos, una cosa que tampoc no ha d’estranyar, ja que √©s pr√≤pia de la desuni√≥ partidista existent des de fa molt temps. Fins i tot, al m√≥n de Junts, la solidaritat amb la decisi√≥ de Borr√†s √©s, en molts casos, m√©s de portes a fora que a l’interior de l’organitzaci√≥ i entre els mateixos diputats. En part, per desconeixement de la iniciativa ‚Äēque va agafar el Govern a l’inici de la seva reuni√≥ setmanal i els seus membres, tant els d’ERC com els de Junts, se’n van assabentar pels diaris digitals‚Äē, per√≤ tamb√© per entendre que obre una crisi quan est√† m√©s que demostrat que despr√©s de les sent√®ncies del proc√©s el Parlament √©s tot menys plenament sobir√† i que un acte de desobedi√®ncia no pot ser improvisat.

La Mesa de la cambra sembla que intentar√† esperar que es conegui l’informe de la Comissi√≥ de l’Estatut del Diputat sobre si s’ha de retirar o no l’esc√≥ a Juvill√†. Una comissi√≥ que t√© nou president a la figura de l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas. √Čs obvi, per a qualsevol observador, que la decisi√≥ de la JEC de retirar l’esc√≥ al cupaire √©s un ab√ļs en tota la regla i aquest organisme s’extralimita en les seves funcions, ja que si no es tract√©s del Parlament de Catalunya i d’un diputat independentista, potser hauria esperat que l’acte material de retirada de l’esc√≥ el dugu√©s a terme el Tribunal Suprem.

Ni en just√≠cia ni tampoc en pol√≠tica hi ha dos casos id√®ntics. S√≠ que √©s patent, en tot cas, la voluntat de la just√≠cia espanyola de trobar una m√≠nima escletxa per apartar els l√≠ders independentistes de l’activitat pol√≠tica. Que no s’enganyi ning√ļ: aix√≠ va acabar fora de la presid√®ncia de la Generalitat Quim Torra, per una pancarta penjada al balc√≥ de la Generalitat. N’hi ha prou que ho sembli en un moment en qu√® s’ha normalitzat l’excepcionalitat. Borr√†s prova d’esquivar la desobedi√®ncia, per√≤ la l√≠nia entre el que diu el Codi Penal i la interpretaci√≥ √©s tan estreta que no √©s segur que ho aconsegueixi. Pot ser que, pels jutges o els fiscals, ja l’hagi traspassada.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-2-2022)

70 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: