FLORENTINO PÉREZ, GOVERNADOR D’ESPANYA A L’OMBRA (NO GAIRE)

L’anĂ lisi d’Antoni Bassas: ‘Florentino, governador d’Espanya a l’ombra (no gaire)’
Era el moment de catarsi per debatre sobre el racisme, vam pensar alguns. Alguns, però no pas el governador d’Espanya a l’ombra, Florentino Pérez, amb els seus braços mediàtics i les seves extensions a la dreta i la ultradreta.
(ANTONI BASSAS)

Per començar, anotem una altra aparició internacional brillant de la literatura catalana.

L’escriptora barcelonina Eva Baltasar es va quedar ahir a Londres a un pam de la glòria. Va quedar finalista del premi Booker International que guardona llibres traduĂŻts a l’anglès i publicats al Regne Unit i a Irlanda. Era la primera vegada que una novel¡la en la nostra llengua arribava tan amunt en un mercat tan competitiu com els llibres traduĂŻts a l’anglès, que ĂŠs una llengua que produeix tant que no ha tingut necessitat de traduir gaire.

Mentrestant, el Madrid ja té el que volia. Un debat sobre el racisme? No, aprofitar-se del cas Vinícius. En parlo perquè no va de futbol, sinó de poder a Espanya. En 48 hores, un temps rècord, el Madrid ha aconseguit que retirin la targeta vermella que Vinícius va veure diumenge per agredir un contrari, que quedin en no res els gestos despectius que el jugador va dedicar al públic, que tanquin la graderia del camp del València cinc partits i que la policia detingui ara, quatre mesos després, els brètols que van penjar un ninot que representava Vinícius d’un pont a Madrid.

El cĂ stig al València ĂŠs tan dur, que ĂŠs dels que ajudaran molt a conscienciar els clubs que el control comença per ells. Ara, han hagut d’expulsar un jugador del Madrid perquè el comitè de competiciĂł s’hi hagi posat. A València no s’ho han pres gens bĂŠ.

Això ĂŠs poder i el tĂŠ el Madrid i el sistema comunicatiu que alimenta. Fixin-s’hi bĂŠ: Florentino PĂŠrez va dir ahir que el Madrid no toleraria mĂŠs racisme i que per això calia canviar tota l’estructura arbitral. O sigui, aprofito el cas per decidir com ha de ser l’arbitratge. No va dir: ”Els clubs hem de reconèixer que no som estrictes en el control de qui entra als camps i com es comporta”. O que hi ha feixisme a les graderies d’animaciĂł. O que els adults ensenyen a la canalla i cal ser responsables. No. Va dir: “Canviem l’estructura dels Ă rbitres”. Es pot ser mĂŠs cĂ­nic? I aixĂ­ no es parla que no han guanyat la Lliga i que el City els en va clavar quatre. La culpa ĂŠs dels Ă rbitres.
|
SĂ­, va ser ingenu pensar que Espanya encararia el problema que tĂŠ amb el feixisme. Però tant m’ĂŠs, diguin-me ingenu, que jo torno a repetir el que vaig dir: la lluita contra el racisme no depèn de si VinĂ­cius ens cau bĂŠ o malament. Era el moment de catarsi per debatre sobre el racisme, aprofitant la força popular que tĂŠ el futbol, vam pensar alguns. Alguns, però no pas el governador d’Espanya a l’ombra, Florentino PĂŠrez, amb els seus braços mediĂ tics i les seves extensions a la dreta i la ultradreta.
Informa:ARA.CAT (25-V-2023)

31 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: