FOMENT, EL CANDIDAT ELECTORAL INESPERAT

“Foment, el convidat electoral inesperat ”
( JOSÉ ANTICH )

Doncs sembla que el calendari electoral acordat divendres passat entre el Govern català i els partits amb representació parlamentària per retardar les eleccions fins al 30 de maig encara pot saltar pels aires i tornar a la casella de sortida, el 14 de febrer. Aquest dilluns, a primera hora de la tarda, es reuneix la cúpula de la patronal del Foment del Treball, convocada de manera extraordinària el mateix dissabte amb un únic punt de debat a sobre de la taula: recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’ajornament electoral decidit i tornar a situar el dia de votació el 14 de febrer. El recurs de Foment davant del TSJC faria innecessari que el PSC, l’únic partit que s’ha oposat a l’ajornament, hagués de mullar-se més enllà de les declaracions en contra que ha fet en els últims dies.

La patronal catalana es converteix així en el convidat imprevist que pot fer miques els pactes polítics i donar entrada al terreny de joc al TSJC, que, després de prendre la metxa per a la inhabilitació del president Quim Torra, que va acabar recollint el Tribunal Suprem, una circumstància que fa que Catalunya estigui sense president per penjar una pancarta al Palau de la Generalitat, tindria a les seves mans suspendre les eleccions postergades.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, es trobarà una irritació important de diversos membres del seu comitè executiu en la reunió, per la qual cosa des de la patronal s’entén que és una decisió injustificada que comportarà conseqüències molt negatives per a l’economia. Sectors com els del comerç, l’hostaleria o la restauració són ferms defensors del recurs al TSJC. Des de la patronal també ja s’ha fet una prospecció jurídica per veure si el recurs té arguments guanyadors i la resposta ha estat positiva.

Tenint en compte que el retorn electoral al 14 de febrer no és tan senzill, atès que hi ha processos com el vot per correu que han quedat en una espècie de llimbs amb la nova convocatòria, el TSJC, si rep el recurs de Foment, s’hauria de pronunciar amb una certa celeritat, fins i tot aquesta mateixa setmana. El podria denegar? Sí, és una opció, però no la més probable. Si el TSJC pren un altre camí, no s’ha de descartar res, ja que s’entra en un terreny desconegut. El 14? O el 21 perquè alguns terminis legals en tots els processos electorals ja haurien passat? Prenent declaració al Govern per l’ajornament o evitant-ho? Amb acusacions o sense?

No hi ha full de ruta, ja que no hi ha precedents. L’anterior ajornament de les basques i les gallegues de l’abril de l’any passat no les va recórrer ningú i, per tant, no hi va haver cap pronunciament judicial. Però a Catalunya ja hi ha precedents en què la justícia ha donat més d’una mostra de no moure’s de la superfície dels problemes quan afecta l’independentisme.
Informa:ELNACIONAL.CAT (18-1-2021)

255 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: