FORCADELL ESCRIU DES DE LA PRESÓ EL PREGÓ DE LA FLAMA DEL CANIGÓ 2019

El president del Parlament ha demanat “recuperar la iniciativa política” per tornar a construir “de nou” i poder avançar cap a “un nou horitzó, un país millor, més just i més lliure”. En l’acte d’arribada de la Flama del Canigó, que ha de permetre encendre les fogueres arreu, Roger Torrent ha encoratjat els catalans a ser “constructius” per a un “futur millor”.

Per a Torrent, la flama “suma a tothom” i per això creu que cal treballar perquè “no s’apagui”. Durant la recepció, la vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha llegit una carta de Jordi Cuixart, des de la presó, en què ha assenyalat que creu que la flama ha permès ensenyar “a trencar les barreres imposades per l’Estat”. Carme Forcadell, per la seva banda, ha escrit enguany el missatge de la Flama.

D’altra banda, per al president del Parlament, la Flama també representa “l’anhel per assolir la llibertat, quant a ciutadans i nació” i per això representa el foc que “crema i sempre il·lumina l’horitzó de llibertat”. Per a Torrent és un element que connecta directament amb les tradicions i els costums “que ens han precedit” amb la renovació de cada any que “emplaça” a renovar també “el compromís amb allò que volem ser”. Per això, Torrent considera que hi ha la “responsabilitat” de mantenir la flama perquè no s’apagui i ha defensat que “no només hem de resistir”, sinó que cal fer arribar la Flama arreu dels Països Catalans.

L’acte de rebuda de la Flama del Canigó ha tingut lloc aquest diumenge al Parlament de Catalunya. Cap a les dotze del migdia la Flama ha entrat a l’auditori de la mà d’un grup de nens i nenes i voluntaris d’Òmnium Cultural. La seva vicepresidenta, Marina Llansana, ha estat l’encarregada de llegir una carta de Jordi Cuixart escrita des de la presó de Soto del Real, en què assegura que la Flama ha ensenyat “a trencar les barreres imposades per l’Estat”. Per a Cuixart, “ni 612 dies de presó, ni 52 sessions de judici” li faran “renunciar a transformar la societat”, i ha afegit que “ni tan sols la sentència que pugui venir”. Per això, ha assegurat continuar treballant pels drets humans, i construint un “futur de justícia i llibertat amb la cultura al centre de tot”. La vicepresidenta de l’entitat ha recordat que és el segon Sant Joan que Jordi Cuixart no pot presidir aquest acte, igual que Carme Forcadell, que sí que ho va fer el 2017, quan era aleshores presidenta del Parlament.

Precisament Forcadell ha estat l’encarregada d’escriure, també des de la presó, el manifest de la Flama 2019. L’expresidenta del Parlament ha demanat mantenir sempre encesa la Flama “com a símbol de democràcia” i com a “bandera de cultura i llibertat” i ha assegurat que es renova així “la unitat de la llengua catalana” com es renova també el compromís “amb la justícia, la pau i la llibertat”. L’escrit de Forcadell ha acabat amb un “sapigueu que, passi el que passi, ens retrobarem en llibertat”.

Després de l’acte, els assistents han sortit a la porta del Parlament i s’ha repartit la Flama del Canigó en diferents fanalets que s’aniran escampant per poder encendre les fogueres de Sant Joan arreu del país aquest diumenge al vespre. Una ballada de gegants ha tancat la celebració.

 

Òmnium demana diàleg al PSOE

 

La vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha demanat que el PSOE obre un “procés de diàleg” davant d’una vulneració “tan flagrant” de drets fonamentals que fins i tot denuncien organitzacions internacionals com l’ONU o Amnistia Internacional, i ha reclamat que el govern espanyol “s’arremangui” per “desencallar aquesta situació”. Llansana ha recordat que Cuixart defensa que “davant el dilema d’acatar lleis injustes o exercir drets fonamentals”, l’entitat sempre optarà per exercir drets fonamentals. Llansana, que ha augurat una sentència condemnatòria, ha afegit: “Ho tornarem a fer”.

Informa:ARA.CAT (23-6-2019)

355 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: