FORN, TRAPERO I LA DOBLE VARA DE MESURAR

“Forn, Trapero i la doble vara de mesurar ”
Claus de l’absoluci√≥ del Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Llu√≠s Trapero, i la c√ļpula de la policia catalana en relaci√≥ a la sent√®ncia contra els presos pol√≠tics independentistes.
( XAVIER PUIG )
“Amb aquesta decisi√≥ s’obren encara m√©s dubtes sobre la sent√®ncia del Suprem”. Aquestes eren les paraules de l’exconseller d’Interior i pres pol√≠tic Joaquim Forn en con√®ixer la sent√®ncia amb qu√® l’Audi√®ncia Nacional espanyola ha absolt el Major Josep Llu√≠s Trapero i la c√ļpula dels Mossos d’Esquadra durant el Primer d’Octubre. Una sent√®ncia que obre una escletxa enorme entre els fets que ara es consideren provats i els que en el seu dia van ser donats per bons per part de Manuel Marchena i la Sala Segona del Tribunal Suprem.

En poques paraules, l’alt tribunal espanyol va donar per bona la versi√≥ de Diego P√©rez de los Cobos, coronel de la Gu√†rdia Civil durant l’1-O, i l’Audi√®ncia espanyola no ho fa. L’escrit situa diferents elements que posen en dubte, de fet neguen, la conniv√®ncia del cos de Mossos d’Esquadra amb l’organitzaci√≥ del refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ que esgrimeix el text que condemna els presos pol√≠tics.

La sent√®ncia de Marchena recull a la p√†gina 369 que, en tot moment, Forn va ordenar al cos policial un compliment dels mandats del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya “que permet√©s simular el seu aparent compliment amb el decidit prop√≤sit de fer inefectives tals leg√≠times ordres jurisdiccionals”. A la p√†gina anterior tamb√© es destacava la “insufici√®ncia” del pla d’actuaci√≥ presentat per Mossos. A la p√†gina 299 retreu a Forn que li √©s imputable que declin√©s les seves funcions com a cap dels Mossos d’Esquadra per tal que complissin la legislaci√≥, sin√≥ que es va contribuir “com a m√≠nim per omissi√≥, a la p√®rdua de vig√®ncia d’aquestes i la inefectivitat d’aquelles”. A m√©s, la p√†gina 371 assegura que el desplegament dels Mossos als centres de votaci√≥ “no nom√©s va mancar de cap mena d’activitat dirigida al desallotjament dels centres, sin√≥ que va ser l’ocasi√≥ perqu√® informessin de l’estrat√®gia que seguiria al respecte”. Se’ls imputa, seguidament, la responsabilitat que la ciutadania decid√≠s agrupar-se massivament a les portes dels col¬∑legis per evitar el seu desallotjament.

L’escrit que condemna a Forn, doncs, ve a argumentar que, si b√© activament no van ser motor del refer√®ndum, el cos de Mossos s’hauria posat de perfil en el moment d’evitar-ho. La sent√®ncia recull que “es va aparentar que la ponderaci√≥ sota el principi de proporcionalitat obligava a no utilitzar la for√ßa per complir la decisi√≥ judicial, sin√≥ de manera absolutament exclusiva per la defensa davant agressions pr√®vies dels ciutadans als policies”, i que davant l’oposici√≥ de la ciutadania a complir les ordres judicials, els Mossos “seguint les instruccions que tenien, desistien del seu objectiu”.

Davant d’aix√≤, la sent√®ncia emesa aquest dimarts per part de l’Audi√®ncia Nacional espanyola, fora d’un vot particular que recolza la visi√≥ de Marchena, deixa clar que els Mossos van actuar amb efectivitat, que no eren part de l’entramat per tirar endavant el refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ i que no queda provat que “haguessin intentat impedir o dificultar el compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional, el Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya o de la Fiscalia Superior de comunitat aut√≤noma”.

Exposa, a m√©s, que la seva actuaci√≥, liderada per Trapero, va “evitar danys greus” i que no era justificat que actuessin amb major contund√®ncia “si aix√≤ produ√Įa uns danys irreparables, no nom√©s podien atribuir-li la responsabilitat de la seva producci√≥, sin√≥ que, des del punt de vista professional, la seva gesti√≥ hauria fracassat”. A m√©s, destaca que “la prud√®ncia davant una situaci√≥ tan extraordin√†ria, encara que possibilitar√† la celebraci√≥ del refer√®ndum il¬∑legal i afavor√≠s l’estrat√®gia independentista, no pot ser considerada com una cooperaci√≥ a la sedici√≥ o com una desobedi√®ncia als mandats judicials”.

L’escrit de l’Audi√®ncia Nacional espanyola tamb√© deixa el que es podria entendre com una clatellada velada als cossos policials de l’Estat espanyol quan afirma que “l’√ļs de la for√ßa contra ciutadans indefensos, contra persones grans, contra fam√≠lies senceres, no podia ser, en aquesta situaci√≥, la soluci√≥ per imposar l’acatament de l’ordenament jur√≠dic, encara que fos leg√≠tim”.

Es tracta, doncs, de la segona clatellada que rep el Tribunal Suprem els darrers dies, després de la sentència del TSJC sobre la Mesa del Parlament.
Informa:ELTEMPS.CAT (21-10-2020)

118 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: