FRACTURA DINS EL GOVERN ESPANYOL PEL RETORN DE PUIGDEMONT I ELS EXILIATS

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha esmenat la ministra de Drets Socials i companya de govern, Ione Belarra, i ha dit que l’interès del seu executiu era que Carles Puigdemont fos “portat a Espanya i jutjat”. Per Montero, cal que Puigdemont respongui davant la justícia pels “desgraciats esdeveniments” del 2017 pels quals “no va respondre mai davant dels tribunals”.

Unes hores abans, Belarra havia dit que per “normalitzar” la situació a Catalunya calia que els exiliats tornessin sense que a l’estat espanyol els detinguessin. Belarra creu que “no és normal” que no siguin a l’estat espanyol i ha subratllat que la seva marxa era “derivada del procés de judicialització” del conflicte. En una entrevista a RAC-1, la ministra de Drets Socials ha opinat que si Carles Puigdemont, Clara Ponsatí o Toni Comín trepitjaven l’estat espanyol, no els haurien de detenir. Belarra ha dit que seria una “incongruència” defensar el final de la judicialització i, alhora, defensar la detenció dels exiliats.

A més, Belarra ha opinat que els indults eren una via per a avançar, atès que “la llibertat dels presos és condició de possibilitat perquè el diàleg fructifiqui” i es pugui “solucionar un problema que és eminentment polític”.

Sobre la taula de diàleg, la ministra d’Unides Podem ha defensat que el govern espanyol hauria de fer una aposta “molt profunda” per “reforçar l’autogovern” a Catalunya. I preguntada per un referèndum d’autodeterminació, Belarra ha dit que l’independentisme el podia proposar a la taula de diàleg. També ha explicat que la vice-presidenta tercera i ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, representarà Unides Podem en la negociació.
Informa:VILAWEB.CAT (10-6-2021)

326 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: