FRANÇA: ALUMNES I PROFESSORS CONTRA LA NORMA QUE PROHIBEIX LA PROVA DE CIÈNCIES EN BASC

Alumnes i professors boicotejaran la norma que prohibeix fer la prova de ciències de la secundària en basc.

La xarxa d’escoles immersives en basc Seaska s’han rebel·lat contra el menysteniment de les autoritats franceses per la seva llengua i els alumnes de quatre centres de secundària han anunciat que faran en el seu idioma la prova de ciències del Diploma Nacional del Brevet (DNB) -un examen que es fa al final de la secundària- d’aquest dimarts, tot i que legalment no poden fer-ho. Els professors, a més, han amenaçat, en una carta enviada al ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, amb no corregir aquestes proves, que es fan dilluns i dimarts, si no les corregeixen en basc professionals bilingües.

La mesura de pressió dels professors respon a la prohibició del govern francès de fer les proves del Brevet i del batxillerat en basc, un veto que els responsables de Seaska consideren “un menyspreu” al seu mètode d’ensenyament i a la seva llengua. “Davant la injustícia cap als nostres alumnes, la nostra consciència ens porta a prendre el camí de la desobediència”, expliquen els professors en la carta adreçada a Blanquer.

Els docents van recordar, en una conferència de premsa el 15 de juny passat, que els estudiants poden fer les proves del DNB en basc des del 1995. La norma va canviar amb la reforma educativa del 2016 i la introducció de les ciències en els exàmens. Des d’aleshores -diu Seaska- el Ministeri d’Educació ha posat traves a les proves en basc fins al punt que el 2018 les van corregir docents no bascòfons cosa que va perjudicar els alumnes d’aquests centres.

El malestar per les proves del Brevet s’afegeix al que hi ha al País Basc i a la resta de territoris amb una llengua pròpia diferent del francès per la decisió del Consell Constitucional de tombar diversos punts de la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals aprovada l’abril passat a l’Assemblea Nacional entre els quals l’ensenyament immersiu dels idiomes diferents del francès. El col·lectiu Azterketak Euskaraz (exàmens en basc) ha convocat una manifestació en suport a la seva llengua l’1 de juliol a Donapaleu (Iparralde).
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (29-6-2021)

360 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: