FRANCESC CABANA: ” EL CATALANISME HA PERDUT AMB LA FUSIÓ DE LA CAIXA “

Nascut a Barcelona l’any 1934, l’advocat i historiador econòmic Francesc Cabana és encara tota una institució en el món de la banca. Va ser un dels fundadors de Banca Catalana i ha publicat nombrosos llibres per entendre la tradició econòmica i industrial de Catalunya. Ha estat assessor del Banc Mundial i president de l’Ateneu Barcelonès. L’any 1998 se li va concedir la Creu de Sant Jordi.
( EVA GARCIA PAGAN – BARCELONA )
L’eco­no­mista Fran­cesc Cabana no amaga la seva decepció i tris­tesa per la fusió de Cai­xa­Bank amb Bankia. Con­si­dera l’ope­ració com un cop dur per al cata­la­nisme polític i la traïció defi­ni­tiva als orígens de l’enti­tat, fun­dada l’any 1904 per l’huma­nista Fran­cesc Mora­gas com una eina per aju­dar els més des­fa­vo­rits.

-Hem lle­git peces d’opinió seves en què parla de la fusió de Cai­xa­Bank i Bankia com una “mala notícia”. Per què ens farà mal, als cata­lans?
-Quan Fran­cesc Mora­gas va fun­dar l’enti­tat, va dir que el que més l’interes­sava era l’obra social i Cata­lu­nya. Doncs la fusió repre­senta la des­ca­ta­la­nit­zació de La Caixa i per al cata­la­nisme la pèrdua d’una de les seves armes més clares perquè les deci­si­ons que­den supe­di­ta­des al que digui Madrid.
-També ha con­si­de­rat l’ope­ració com un mitjà més de repressió d’Espa­nya envers els cata­lans. Aquest movi­ment ja se’l veia a venir?
-Un movi­ment polític neces­sita un sis­tema finan­cer dar­rere. He de con­fes­sar que a mi m’ha sorprès. La pre­gunta és d’on ha sor­tit la pro­posta, de La Caixa o de Bankia? Em sem­bla que de Bankia. La Caixa ja havia des­car­tat l’ope­ració fa uns anys. En aquests moments l’únic argu­ment que pot haver-hi és que en aquests moments La Caixa, com tots els bancs, tin­gui pro­ble­mes per tenir un compte de resul­tats bo i que la fusió li ser­veixi per igua­lar els resul­tats d’altres anys. Però això afec­tarà el lloc de tre­ball de milers de per­so­nes.
-Li agra­da­ria que el nou banc tingués la seu a Bar­ce­lona? El pre­si­dent del Cer­cle d’Eco­no­mia opi­nava recent­ment que si es quedés a Bar­ce­lona “el negoci ja seria rodó”. Vostè ho veu pro­ba­ble o impro­ba­ble? Per què?
-És clar que m’agra­da­ria que la fusió donés com a resul­tat un banc amb domi­cili a Bar­ce­lona. Però recordo que tant Cai­xa­Bank com Bankia tenen el domi­cili a València i no crec que cap d’ells el vul­gui can­viar.
-Aquesta fusió posa el punt final al sis­tema de cai­xes cata­la­nes?
-Sí, per des­comp­tat. Ja havia des­a­pa­re­gut fa uns anys, però és el final defi­ni­tiu. El que em sorprèn molt és que vul­guin man­te­nir el nom de La Caixa… És clar que ho poden can­viar d’aquí a tres mesos i dir-li Banco Espa­nyol del que cal­gui.
-Què espera que faci Banc Saba­dell? En seguirà les pas­ses?
-Fa temps que es parla d’una fusió del Banc Saba­dell. En aquest cas és ell el que seria absor­bit. Es par­lava de Bankia, però ara es pot deses­ti­mar aquesta opció. La més pro­ba­ble seria l’absorció pel San­tan­der. La meva opinió per­so­nal és que pre­fe­ri­ria un Banc Saba­dell com ara, però amb la seu al Vallès i no a Ala­cant. Un Banc Saba­dell a Ala­cant és una bes­ti­esa.
-A banda de la lec­tura política, la fusió tindrà afec­ta­ci­ons sobre les ofi­ci­nes i els llocs de tre­ball. Com veu el sec­tor ban­cari des de l’ante­rior crisi i en l’actu­a­li­tat?
-És evi­dent que els dar­rers anys han supo­sat una reducció dels bancs exis­tents a tot el món. Aquest fet pot supo­sar un oli­go­poli, una opció gens desit­ja­ble. En el cas de l’Estat espa­nyol, hi podria haver per­fec­ta­ment sis o set bancs, en lloc dels tres que poden que­dar.
-Creu que els cli­ents sen­ten la vin­cu­lació amb una enti­tat que sen­tien anys enrere?
La relació per­so­nal entre cli­ent i enti­tat finan­cera l’havien acon­se­guit les cai­xes d’estalvi situ­a­des fora d’una capi­tal. Era un aspecte posi­tiu i agra­da­ble perquè el direc­tor conei­xia la vida pro­fes­si­o­nal del cli­ent, així com el seu caràcter, i el cli­ent sabia per­fec­ta­ment el que podia dema­nar i el que no. Per desgràcia, aquesta relació ha des­a­pa­re­gut.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (18-9-2020)

277 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: