FRANCESOS XOVINISTES ES BURLEN DE L’ACCENT CATALÀ DE CASTEX

Quan nomĂŠs fa 24 hores que Jean Castex ha estat nomenat primer ministre de França, aquest ja estat objecte de burla pel seu accent catalĂ . Segons ha avançat el diari francès Midi Libre, diversos usuaris ja han deixat anar alguns comentaris, com “un accent sagrat del sud”, “el mateix accent que la cuinera MaĂŻtĂŠ”, o “el seu accent rocĂłs com la tercera meitat del rugbi”.

🔴 Le nouveau Premier ministre, Jean #Castex, moqué sur les réseaux sociaux à cause de son accenthttps://t.co/oQYdSruhzZ pic.twitter.com/wj0TDOjBly

— Midi Libre (@Midilibre) July 4, 2020
Tot ha vingut arran del seu primer discurs com a cap del govern francès aquest divendres a París, en què sembla ser que el seu accent no va passar desapercebut per molts francesos.

Le nouveau Premier Ministre Jean #Castex n’est pas lĂ  pour “chercher la lumière”. Son accent rocailleux genre 3e mi-temps de rugby affirme bien le style terroir #TF1 @ParisMatch https://t.co/71NspmVUsB

— Bruno Jeudy (@JeudyBruno) July 3, 2020
En defensa de Castex
Tanmateix, tambĂŠ hi ha hagut altres usuaris que han sortit a defensar Castex, com ĂŠs el cas del famĂłs periodista Jean-Michel Aphatie, qui ha recordat que tothom “tĂŠ accent”. “Excepte jo, que curiĂłs, no?”, ha qĂźestionat irònicament.

Je lis dans tous les journaux ce matin que @JeanCASTEX Ă  un accent. Mais bande de nazes, vous avez tous UN ACCENT!!!! (Sauf moi) Etonnant, non?

— jean-michel aphatie (@jmaphatie) July 4, 2020
En aquest sentit, el sociolingĂźista Philippe Blanchet ha recordat que “subratllar l’accent d’un interlocutor d’aquesta manera es considera una discriminaciĂł. Això s’anomena glotofòbia”. Tanmateix, Blanchet reconeix no estar sorprès per aquestes reaccions. “És una glotofòbia institucionalitzada”, ha explicat a France 3 Toulouse.

A finals de maig, Michel Feltin-Palas, especialista en idiomes regionals i editor en cap a L’Express, va denunciar a Midi Libre que “els accents regionals sĂłn discriminats i no es fa res al respecte”. Un fenomen assenyalat al llibre precisament coescrit amb Jean-Michel Apathie, Tinc accent, i què?.

Per lluitar contra aquesta discriminaciĂł, el diputat de la regiĂł surenya d’HĂŠrault, Christophe Euzet (del partit de Macron) ha presentat un projecte de llei. “Vull que el nostre accent sigui respectat!”, ha reclamat a Midi Libre. TambĂŠ ha lamentat que “els accents no tenen drets de ciutat a les cadenes de rĂ dio i televisiĂł, al mĂłn polĂ­tic i a el cap de funcions principals, administracions o empreses pĂşbliques”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (5-7-2020)

283 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: