La possible fusió entre CaixaBank i Bankia ha despertat reaccions de tota mena. Des de la sorpresa dels inversors ( que han disparat el preu de les accions d’una entitat i l’altra) fins a les demandes de cautela del sector polític o les peticions sindicals de mirar pels treballadors si l’acord bancari tira endavant.
L’opinió de la Generalitat va arribar ahir, poc després que l’ARA avancés la notícia, en veu del nou conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, que en una entrevista al 3/24 va afirmar que d’entrada no tenen per què estar en contra de la fusió, tot i que caldria saber-ne més al respecte: per exemple, la seu, el domicili fiscal o com queda la representació de cada part. “La Caixa és una entitat molt potent; Bankia és un banc rescatat i, per tant, mantingut artificialment”, va dir Tremosa.
Pere Aragonès, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, ha apuntat aquest divendres cap a altres qüestions: la prioritària, que CaixaBank torni a Catalunya i que l’entitat resultant d’una fusió amb Bankia tingui la seu a Barcelona. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, però, ha dit, que troba “lògic i raonable” que la seu estigui a València. “El canvi de seu i la separació de les caixes d’estalvis van ser una mala notícia, i ara creiem que hi ha tres elements que per a nosaltres són centrals”, ha manifestat Aragonès: “Que es preservi la vinculació amb el teixit econòmic i social català, que es mantinguin els màxims llocs de treball, i que es vigili l’efecte que això pot tenir en l’accés al finançament de les empreses catalanes”. “Totes aquestes qüestions s’hauran de conèixer en els dies vinents: ara s’ha fet el primer pas preceptiu, que és la comunicació que s’inicien les negociacions, i com a Govern estarem molt atents i en contacte amb les entitats per garantir-les”, ha afegit.
Mireia Vehí, diputada de la CUP, ha sigut més dura. “La fusió de La Caixa i Bankia és la privatització d’un banc que es podia haver posat a funcionar com a públic amb l’actual crisi del covid-19”, ha escrit al seu compte de Twitter.
A Podem preocupa la notícia
A Madrid, les reaccions polítiques han anat caient amb comptagotes. El més matiner ha sigut el ministre de Consum espanyol, Alberto Garzón, que ha sostingut que les dues entitats bancàries han de donar més informació sobre el procés de fusió. En una entrevista a Canal Sur Ràdio, Garzón ha recordat que “els ciutadans van pagar més de 20.000 milions d’euros per rescatar Bankia”, dels quals se n’han recuperat 3.000 milions. El ministre ha defensat que “aquests diners s’han de recuperar” i que “la millor manera és la participació pública”. D’aquesta manera, Garzón ja avançava la posició d’Unides Podem.
Poques hores després, el secretari d’estat de Drets Socials i portaveu econòmic d’Unides Podem, Nacho Álavarez, ha publicat un llarg fil a Twitter en què mostra suspicàcies sobre la possible fusió de CaixaBank i Bankia. Per al soci de coalició de Pedro Sánchez, la notícia és “preocupant” perquè a més de la possible destrucció de molts llocs de treball, pot suposar la pèrdua d’un banc públic com Bankia, en el qual l’Estat ha invertit fins a 24.000 milions d’euros pel seu sanejament. Considera que Espanya hauria d’invertir en una xarxa de banca pública de qualitat seguint el model d’Alemanya.
Mentrestant, i també dins el govern de coalició, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit que l’executiu de Pedro Sánchez haurà de “seguir de prop” el procés de fusió “en favor del interès general del país i de tots”, i ha apuntat que “s’hi està treballant”.
D’altra banda, qui ha rebut la noticia amb bons ulls ha sigut el Partit Popular, que a través de la seva vicesecretaria de Sectorial, Elvira Rodríguez, considera que la notícia de la fusió és “positiva per a l’economia espanyola”. La vicesecretaria del PP ha apuntat que l’operació permetrà que “circuli el crèdit”, tenir un sistema financer amb “més solvència i eficàcia”. Des del PP també han reclamat “transparència, criteris de mercat i protecció per als clients, dipositants i treballadors” i per aquest motiu demanaran la compareixença de la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, perquè aporti més informació sobre la fusió entre les dues entitats.
“Estarem atents perquè es protegeixi l’interès públic”, han assegurat fonts de Ciutadans a l’ARA, que recorden que “l’Estat manté el control de Bankia i ha de vetllar per l’interès general”. Fonts del partit taronja han assenyalat que estaran al cas de com evolucionen les converses i emmarquen la notícia en un context en què “a ningú se li escapa que l’augment dels impagaments i la morositat és un risc per al sector financer”.
Informa:ARA.CAT (4-9-2020)