FREDOR A LA GENERALITAT DAVANT LA POSSIBLE FUSI√ď CAIXABANK-BANKIA

La possible fusi√≥ entre CaixaBank i Bankia ha despertat reaccions de tota mena. Des de la sorpresa dels inversors ( que han disparat el preu de les accions d’una entitat i l’altra) fins a les demandes de cautela del sector pol√≠tic o les peticions sindicals de mirar pels treballadors si l’acord bancari tira endavant.

L’opini√≥ de la Generalitat va arribar ahir, poc despr√©s que l’ARA avanc√©s la not√≠cia, en veu del nou conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, que en una entrevista al 3/24 va afirmar que d’entrada no tenen per qu√® estar en contra de la fusi√≥, tot i que caldria saber-ne m√©s al respecte: per exemple, la seu, el domicili fiscal o com queda la representaci√≥ de cada part. “La Caixa √©s una entitat molt potent; Bankia √©s un banc rescatat i, per tant, mantingut artificialment”, va dir Tremosa.

Pere Aragon√®s, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, ha apuntat aquest divendres cap a altres q√ľestions: la priorit√†ria, que CaixaBank torni a Catalunya i que l’entitat resultant d’una fusi√≥ amb Bankia tingui la seu a Barcelona. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per√≤, ha dit, que troba “l√≤gic i raonable” que la seu estigui a Val√®ncia. “El canvi de seu i la separaci√≥ de les caixes d’estalvis van ser una mala not√≠cia, i ara creiem que hi ha tres elements que per a nosaltres s√≥n centrals”, ha manifestat Aragon√®s: “Que es preservi la vinculaci√≥ amb el teixit econ√≤mic i social catal√†, que es mantinguin els m√†xims llocs de treball, i que es vigili l’efecte que aix√≤ pot tenir en l’acc√©s al finan√ßament de les empreses catalanes”. “Totes aquestes q√ľestions s’hauran de con√®ixer en els dies vinents: ara s’ha fet el primer pas preceptiu, que √©s la comunicaci√≥ que s’inicien les negociacions, i com a Govern estarem molt atents i en contacte amb les entitats per garantir-les”, ha afegit.

Mireia Veh√≠, diputada de la CUP, ha sigut m√©s dura. “La fusi√≥ de La Caixa i Bankia √©s la privatitzaci√≥ d’un banc que es podia haver posat a funcionar com a p√ļblic amb l’actual crisi del covid-19”, ha escrit al seu compte de Twitter.

A Podem preocupa la notícia

A Madrid, les reaccions pol√≠tiques han anat caient amb comptagotes. El m√©s matiner ha sigut el ministre de Consum espanyol, Alberto Garz√≥n, que ha sostingut que les dues entitats banc√†ries han de donar m√©s informaci√≥ sobre el proc√©s de fusi√≥. En una entrevista a Canal Sur R√†dio, Garz√≥n ha recordat que “els ciutadans van pagar m√©s de 20.000 milions d’euros per rescatar Bankia”, dels quals se n’han recuperat 3.000 milions. El ministre ha defensat que “aquests diners s’han de recuperar” i que “la millor manera √©s la participaci√≥ p√ļblica”. D’aquesta manera, Garz√≥n ja avan√ßava la posici√≥ d’Unides Podem.

Poques hores despr√©s, el secretari d’estat de Drets Socials i portaveu econ√≤mic d’Unides Podem, Nacho √Ālavarez, ha publicat un llarg fil a Twitter en qu√® mostra suspic√†cies sobre la possible fusi√≥ de CaixaBank i Bankia. Per al soci de coalici√≥ de Pedro S√°nchez, la not√≠cia √©s “preocupant” perqu√® a m√©s de la possible destrucci√≥ de molts llocs de treball, pot suposar la p√®rdua d’un banc p√ļblic com Bankia, en el qual l’Estat ha invertit fins a 24.000 milions d’euros pel seu sanejament. Considera que Espanya hauria d’invertir en una xarxa de banca p√ļblica de qualitat seguint el model d’Alemanya.

Mentrestant, i tamb√© dins el govern de coalici√≥, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transici√≥ Ecol√≤gica, Teresa Ribera, ha dit que l’executiu de Pedro S√°nchez haur√† de “seguir de prop” el proc√©s de fusi√≥ “en favor del inter√®s general del pa√≠s i de tots”, i ha apuntat que “s’hi est√† treballant”.

D’altra banda, qui ha rebut la noticia amb bons ulls ha sigut el Partit Popular, que a trav√©s de la seva vicesecretaria de Sectorial, Elvira Rodr√≠guez, considera que la not√≠cia de la fusi√≥ √©s “positiva per a l’economia espanyola”. La vicesecretaria del PP ha apuntat que l’operaci√≥ permetr√† que “circuli el cr√®dit”, tenir un sistema financer amb “m√©s solv√®ncia i efic√†cia”. Des del PP tamb√© han reclamat “transpar√®ncia, criteris de mercat i protecci√≥ per als clients, dipositants i treballadors” i per aquest motiu demanaran la compareixen√ßa de la vicepresidenta econ√≤mica del govern espanyol, Nadia Calvi√Īo, perqu√® aporti m√©s informaci√≥ sobre la fusi√≥ entre les dues entitats.

“Estarem atents perqu√® es protegeixi l’inter√®s p√ļblic”, han assegurat fonts de Ciutadans a l’ARA, que recorden que “l’Estat mant√© el control de Bankia i ha de vetllar per l’inter√®s general”. Fonts del partit taronja han assenyalat que estaran al cas de com evolucionen les converses i emmarquen la not√≠cia en un context en qu√® “a ning√ļ se li escapa que l’augment dels impagaments i la morositat √©s un risc per al sector financer”.

Informa:ARA.CAT (4-9-2020)

211 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: