FRONT REPUBILICÀ, A LES PORTES DEL CONGRÉS: PERÒ LA LLUITA CONTINUA

“L’aliança de Poble Lliure amb Som Alternativa i Pirates de Catalunya que formen el Front Republicà  es queda a 5.000 vots d’aconseguir representació al congrés espanyol tot i aconseguir-ne 110.000 a tot el país”

La nit electoral de Front Republicà, al Casino l’Aliança del Poblenou de Barcelona, ha començat amb una esperança mesurada i s’ha anat desinflant a mesura que l’escrutini avançava. Tot i això, quan s’ha confirmat que la formació no aconseguia representació parlamentària al congrés espanyol malgrat superar els 100.000 vots a Catalunya, els seus representants, encapçalats per Albano-Dante Fachin, han reafirmat el seu compromís amb la desobediència, el respecte pel mandat del referèndum de l’1-O i la necessitat d’unitat estratègica per continuar avançant cap a la independència. El recompte a l’Aliança del Poblenou s’ha seguit en silenci, amb la gran majoria dels assistents tensos, parlant en veu baixa mentre miraven el programa especial de TV3 a la gran pantalla que hi havia a l’escenari

. Durant pràcticament dues hores, els únics aplaudiments, i encara tímids, han estat quan el sondeig previ de TV3 i les dades han donat un escó a Front Republicà per la circumscripció de Barcelona i, poc després, davant el primer esment de la pèrdua d’escons de la dreta i l’extrema dreta espanyoles i, especialment, del Partit Popular. Pel que fa als resultats propis s’ha imposat la prudència, tant entre els simpatitzants com entre els membres de la llista formada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates de Catalunya, els representants de la qual han pujat només un instant a l’escenari, tot just al principi de l’acte, per deixar clar que no farien cap declaració ni sobre sondeigs ni sobre escrutinis parcials. Ho han mantingut fins al final i, tenint en compte com de just ha anat tot l’escrutini, probablement ha estat una decisió encertada.

 

NOMÉS AMB 30..000 EUROS

 

El que sí que han fet, però, és donar les gràcies. Tant a tots els qui han fet possible tant la unió d’aquests tres partits per la defensa del mandat del referèndum de l’1-O i la lluita contra la repressió i pels drets socials i nacionals del país; com als voluntaris que els han permès bastir una campanya electoral amb un pressupost de només 30.000€El En una estança del primer pis de l’Aliança, els caps de Front Republicà seguien l’escrutini en un televisor asseguts al voltant d’una gran taula. A baix, a mesura que el vespre anava avançant, els silencis s’han anat fent més llargs i també les cares dels assistents, alguns dels quals abandonaven la sala gran i es reunien a l’entrada l’Aliança per comentar els resultats sense la pressió del seguiment en directe. Cada nou recompte allunyava una mica més Front Republicà del 3% dels sufragis que cal per aconseguir representació parlamentària a la cambra baixa espanyola. Una de les darreres alegries que han celebrat tèbiament els simpatitzants de Front Republicà que s’han quedat a l’interior de l’edifici han estat els bons resultats d’EH Bildu

El seu cap de llista per Barcelona, Albano-Dante Fachin, ha donat les gràcies a les “més de 100.000 persones” que han donat suport al Front Republicà per dir que “ja n’hi ha prou” de la situació que s’està vivint a Catalunya. Tot i que ha reconegut que “els entristeix” no haver entrat al Congrés dels Diputats, ha celebrat que una coalició que té “poc més de 40 dies de vida” hagi rebut el suport de tantes persones que “creuen en la seva idea”. Fachin ha recordat les paraules del ja exdiputat d’ERC Joan Tardà quan ha afirmat que “algú havia de dir” les coses que ha dit Front Republicà, “que la mobilització i la desobediència són l’única manera perquè Catalunya continuï fent allò que va començar l’u d’octubre” i de què els grans partits no han dit res, com ara els CDR, la continuïtat de la desobediència civil i la negativa a rendir-se tant per la independència com en la lluita contra la repressió exercida per l’estat espanyol. “Ho continuarem defensant”, ha continuat Fachin, perquè “o defensem allò que vam aconseguir l’u d’octubre o haurem fet una passa enrere, i no volem donar cap passa enrere”.

 

CAL CONTINUAR

 

En aquest sentit, Fachin ha cridat a continuar perquè, ha valorat, aquesta vegada “ha guanyat l’estratègia de la por”..Els 110.000 sufragis aconseguits pel Front Republicà, però, no han estat vots perduts. Tot i que al Congrés dels Diputats no hagin estat suficients per aconseguir representació, en unes eleccions al Parlament de Catalunya això podria canviar. L’any 2006, per exemple, Ciutadans va aconseguir tres escons per la circumscripció de Barcelona amb 78.000 vots. Tot i que el futur de la CUP, de moment, no està decidit després que Poble Lliure decidís concórrer a les eleccions en contra de la decisió de l’assemblea, els suports aconseguits per aquesta formació juntament amb Som Alternativa i Pirates de Catalunya són una força a tenir en compte en clau catalana, especialment a l’hora de planificar quina serà l’estratègia de l’independentisme en un moment en què la intenció de JxCat i ERC d’influïr la política espanyola per aconseguir canvis en el seu funcionament ha fracassat.

Segons com evolucioni el país en un futur proper, aquest buit, gran però no prou per aconseguir diputats al congrés espanyol, podria ser crucial, i el mateix Fachin ha assegurat que “cal continuar perquè no ens queda cap altre remei que continuar”.

Informa:ELMON.CAT (29-4-2019)

540 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: