GIR ESTRATÈGIC DELS MUNICIPIS INDEPENDENTISTES: L’AMI ENCETA EL PROCÉS DE LES “SOBIRANIES “

( QUICO SALLÉS )

L’Associació de Municipis per la Independència, (AMI), ha decidit fer bo el balanç presentat en la darrera assemblea de l’entitat celebrada el passat 4 de juny a Tarragona. Un conclave que va decidir un canvi de presidència de pes. L’entitat deixava d’estar en mans de l’espai que abans era de CiU per passar a mans d’ERC, amb l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Josep Gaseni, un veterà silenciós de la política municipal. L’encàrrec que va rebre Gaseni i que ell mateix va esperonar va ser renovar els objectius de l’entitat, que havia quedat desplaçada de l’espai polític arran de la repressió judicial dels ajuntaments que hi estan adscrits i de la dificultat de trobar el seu rol en la nova estratègia independentista. D’aquí que hagi començat a treballar un nou full de ruta i un gir estratègic basat en el concepte de “sobiranies”.

En aquest marc, la junta directiva celebrada aquest divendres de l’entitat va començar a posar fil a l’agulla al nou programa de treball de l’AMI. Gaseni va convèncer al sanedrí de l’entitat municipalista de treballar i fer efectius el concepte de “sobiranies”. La intenció és convertir “l’associació independentista en un instrument útil de l’independentisme per oferir serveis socials”. “Volem recuperar les sobiranies locals”, apunten en conversa amb El Món membres de la direcció. “Ara és hora de ser proactius per fer propostes per treballar a municipis de sobiranies locals”, informen les mateixes fonts.

En aquest quadern de bitàcola, els alcaldes independentistes volen ampliar la base gràcies a la recuperació de serveis com ara l’energia, l’aigua o els parquímetres. És a dir, serveis essencials concertats que “projecten recuperar per oferir-los millor, amb més control de la ciutadania, polític i de la mateixa administració”. “Volem treballar el banc d’experiències sobre Sobiranies energètiques”, posen com exemple des de la direcció. La intenció del projecte és doble. Per una banda, emfatitzar l’utilitat de l’AMI com a entitat que garanteix drets socials i nacionals , i per l’altra, entrar en competència amb les associacions històriques com la Federació de Municipis de Catalunya o l’Associació Catalana de Municipis.

“Els nostres estatuts preveuen que hem de tenir present constantment pel benestar de la ciutadania i això també passa per la defensa d’un mode de país que es fa des de l’acció del Govern municipal”, apunten les mateixes fonts. L’opció estratègica passa per “mostrar a la ciutadania que els governs locals independentistes treballen per tal que els ciutadans recuperin poder i transparència democràtica”, assenyalen des de l’AMI. “És veritat que les diferents sinergies amb les altres entitats municipalistes, dificulten una acció conjunta, però, per contra posen en valor la tasca de l’AMI, en el sentit que la ciutadania percep que un alcalde independentista procura per la sobirania dels seus ciutadans”, afegeixen. El gir estratègic és clar, però, aixòsí, admeten que encara cal “treballar-lo” perquè “l’espai a explorar i a fer és molt ampli”. “Una nova estratègia, una nova oportunitat de tornar a posar al taulell de joc l’AMI, sense la penyora de la repressió directa”, conclouen.
Informa:ELMON.CAT(12-X-2021)

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: