GIRÓ CONFIA EN ELS PRESSUPOSTOS DEL 52%, LA MAJORIA INDEPENDENTISTA

El conseller d’Economia, Jaume Giró, manté “l’optimisme” respecte l’aprovació dels pressupostos per al 2022 amb la CUP. “L’objectiu és aprovar els pressupostos de la majoria del 52% independentista que va sortir dels darrers comicis”, apunten fonts de la negociació. Tant és així, que l’equip de Giró s’ha reunit aquest dimecres a la tarda per tal d’enllestir el power point explicatiu dels pressupostos que el conseller portarà el 9 de novembre al Parlament. Però, la CUP no es mostra tan optimista, fonts de la formació anticapitalista alerta que fins fa quatre dies no han rebut la totalitat de la documentació dels pressupostos i que tampoc acaben de veure “que es compleixi grans dels grans compromisos de l’acord de legislatura” que va permetre investir Pere Aragonès. De fet, divendres van celebrar l’Assemblea Oberta Parlamentària a la Seu d’Urgell. El resultat és que la militància considera que “no hi ha cap element”, ara com ara, per donar oxigen al Govern i a aquesta legislatura amb l’aprovació dels pressupostos. La música de la negociació desafina.

En qualsevol cas, l’equip de Giró i la CUP continuen els contactes i treballant amb la vista posada en el calendari per al debat a la totalitat. L’agenda és clara. Un cop s’admeten a tràmit els pressupostos i es publica al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, s’obre un termini no inferior a deu dies per presentar esmenes a la totalitat, si n’hi ha. Després es convoca el debat a la totalitat. Un debat que podria ser un dead-line de l’acord de legislatura del 52% sense haver d’esperar al compromís de la qüestió de confiança que es va signar en el pacte entre ERC, Junts i CUP per investir president Aragonès. De fet, si la CUP diu no als pressupostos, el Govern no vol sentir a parlar d’un altre soci de governabilitat, tot i que el PSC “s’ha ofert de franc a donar suport” als comptes. “L’objectiu d’aquest departament i d’aquest Govern és acordar els pressupostos amb la CUP, i punt”, insisteixen les fonts de la negociació governamentals.
La CUP, gèlida

Però els cupaires refreden, i molt, aquest “optimisme persistent”. “Fins ara només teníem informació parcial de la proposta de la Generalitat per als comptes, no va ser fins a finals de la setmana passada que ens van fer arribar tots els pressupostos, el document amb 946 pàgines”, assenyalen. “Nosaltres només som 9 diputats i un petit equip de tècnics per analitzar-los i constatar si han incorporat les nostres demandes, peticions o exigències”, apunten des de la CUP. Una afirmació que des del Govern suavitzen tot replicant que “s’ha donat la informació que en cada moment es podia donar”.

Amb tots els números a la mà, la reflexió de la CUP va més enllà d’unes partides o unes altres, o una determinada fiscalitat o una altra. “El debat va més enllà”, subratllen les mateixes fonts cupaires. “Cal respondre si s’estan complint alguns dels pactes de la legislatura. La Brimo o l’ARRO han deixat de fer desnonaments? Hi ha polítiques d’habitatges dignes? Hi ha retirades d’acusacions de la Generalitat contra activistes socials o independentistes? Ni tan sols han votat a favor de la moratòria de l’ús del foam!” retreuen els anticapitalistes. Preguntes que concreten molts dels punts amb què es va bastir el pacte de legislatura.
Les sospites de pla B

Així, els cupaires sospesen “si més que fer suport als pressupostos, cal pensar si aquesta legislatura aporta res”. “Nosaltres no vam dir mai que aprovaríem els primers pressupostos, ho vam deixar molt clar, perquè no només és una o dues votacions, és el projecte d’aquesta legislatura”, remarquen. En aquest marc, admeten que no veuen “voluntat d’esmena per part del Govern” ni “un gir de posicionament”. “Potser tenen un pla B per als pressupostos, amb el PSC, i de retruc amb els comuns“, especulen. Sobretot, els cupaires detecten “veus dins Junts que arrufen el nas davant la idea de pactar els comptes amb l’esquerra independentista”.

Una sensació que, en canvi, que els mateixos cupaires no perceben en el conseller Giró. Una prospectiva alimentada per l’oferiment “constant i gratuït” que fan els socialistes a Giró o a d’altres membres del Govern, en totes les branques possibles. De fet, aquest dimarts mateix al Parlament, el portaveu d’Interior dels socialistes, Ramon Espadaler, es dirigia en una interpel·lació al conseller del ram, Joan Ignasi Elena, per oferir el seu “suport als pressupostos sense cap preu”.

De tota manera, fonts de tots els grups deixen entreveure que “ningú vol prendre mal” ni desaprofitar “l’oportunitat de mantenir viu l’acord del 52% del vot independentista”. De moment, la CUP tot i que amb molts recels, i més després del resultat de la seva Assemblea Oberta Parlamentària, no s’aixeca de la taula de negociació i Economia tampoc marca línies vermelles, més enllà de no enfilar la fiscalitat o comprometre despesa irrealitzable. “Queden molts dies”, apunten des del Govern. La CUP també observa el calendari però amb la “lliçó apresa” que no han de ser “l’ase dels cops de la negociació”. “Sempre intenten posar-nos la pressió a nosaltres”, critiquen. “Ara ja sabem de quin peu calcen”, es defensen. Però, des del Govern, insinuen que “si tomben els pressupostos no cal fer cap prova de confiança d’aquí a dos anys”. Una advertència en tota regla.

Informa:ELMON.CAT (4-XI-2021)

62 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: