GIRÓ, CONSELLER D’ECONOMIA: EL DÈFICIT FISCAL S’APROPA A 19.500 MEUR A CATALUNYA

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha estat el convidat d’excepció per tancar la presentació del llibre ‘Conseqüències econòmiques i financeres dels diferents escenaris de la relació Catalunya-Espanya’ a la Generalitat. El volum, editat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) i coordinat per l’ex-conseller Antoni Castells, repassa els efectes per a l’economia catalana de quatre escenaris: l’actual status quo, diversos graus de federalisme, possibles acords bilaterals i la independència. Giró ha aplaudit la idoneïtat del llibre de l’IEA, però ha lamentat la situació actual: “Ens adonem que tota proposta de millora i avenç per a Catalunya és, per defecte, rebutjada. Ara mateix vivim en un present estancat”, ha deplorat.

De fet, el titular d’Economia ha aprofitat per reivindicar la figura de l’ex-conseller Ramon Trias Fargas i la validesa dels seus estudis. “El seu llibre ‘Narració d’una asfíxia premeditada: les finances de la Generalitat de Catalunya’, del 1985, podríem dir que té plena vigència”, ha apuntat Giró. “La relació amb l’Estat no ha evolucionat gaire en les últimes dècades. I, en certs aspectes, estem fent passes enrere”, ha reflexionat en veu alta el conseller d’Economia. “Tenim una amarga sensació d’etern retorn”, ha etzibat Giró, que igualment ha recordat que el sistema de finançament està caducat des del 2014. I ho ha fet davant del mateix ex-conseller Antoni Castells, artífex de l’última renovació.

“L’acord era per al període 2009-2014 i encara estem esperant la seva actualització”, ha criticat l’actual conseller d’Economia. “La població ha augmentat fins als 7,7 milions de persones i s’ha multiplicat la població vulnerable. Per això aquest llibre de l’IEA és tan necessari, perquè recorda que estem en un cercle sense fi”, ha insistit Giró, que ha reclamat que aquest volum de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern s’enviï als partits polítics del congrés espanyol que opten pel diàleg Catalunya-Espanya, i també al senat. Finalment, el conseller d’Economia ha cercat un paral·lelisme entre l’increment del vot de l’extrema dreta a l’estat francès amb el descontentament amb la centralitat de París.

“És un vot de protesta perquè molts territoris ultramarins i de la perifèria de França se senten exclosos de les decisions i els recursos que es prenen des de la capital”, ha assenyalat Giró. “Aquí, a Catalunya, el vot de protesta s’ha articulat primer amb el regionalisme de la Lliga, després amb el nacionalisme i ara amb el sobiranisme”, ha enumerat el conseller d’Economia, que ha recordat que el dèficit fiscal s’apropa als 19.500 MEUR a Catalunya. “Cada vegada hi ha més catalans que han perdut l’esperança amb reformar l’Estat”, ha conclòs Giró.
Castells, sobre la independència: “El problema no és la viabilitat econòmica, és la viabilitat política”

Prèviament, ha estat l’exconseller d’Economia durant els dos tripartits i coordinador del volum de l’IEA, Antoni Castells, qui ha desgranat aquest ‘Conseqüències econòmiques i financeres dels diferents escenaris de la relació Catalunya-Espanya’. “La provisionalitat que tenim ara en les relacions entre Catalunya i Espanya s’hauria d’acabar algun dia. El pacte polític va saltar pels aires el 2010”, ha reconegut Castells, que només ha posat el límit del factor Europa per a Catalunya. “No ens podem permetre quedar fora de la UE ni de la zona euro, ja sigui per temes identitaris o financers”, ha recalcat l’exconseller, que igualment troba cabdal tenir en compte la concepció d’Espanya que tenen els poders de l’estat.

“Espanya podria ser multipolar com als Estats Units o Alemanya, però tots sabem que tira més cap a l’unipolar i centralista com a França”, ha ironitzat Castells, que s’ha atrevit a parlar dels ‘costos’ d’una independència de Catalunya. “El problema no és la viabilitat econòmica sinó els costos econòmics de la viabilitat política”, ha remarcat l’ex-dirigent socialista, que ha volgut ressaltar que el llibre de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern no és “gens militant”. “Esperem que no satisfaci ni els que diuen que Espanya és l’estat més descentralitzat del món, ni els que diuen que la independència és un camí de roses”, ha finalitzat Castells.
Informa:VILAWEB.CAT (3-5-2022)

69 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: