GIRÓ: “EL MALTRACTAMENT FINANCER DE L’ESTAT ÉS SISTÈMIC, ENDÈMIC I DESLLEIAL “

(PEDRO RUIZ )

L’exconseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha alertat aquest divendres que el sistema de finançament autonòmic “s’està convertint en un procediment de control polític per sotmetre un país que vol fer sentir la seva pròpia veu”. En el marc d’una jornada sobre fiscalitat que Junts per Catalunya ha celebrat aquest divendres a la Llotja de Mar de Barcelona, Giró ha afirmat que el “maltractament econòmic de l’Estat a Catalunya és sistèmic, endèmic i deslleial”. Paral·lelament, l’extitular del Departament d’Economia i Hisenda ha destacat que “la primera condició d’un autogovern és poder disposar dels recursos que generes i el primer instrument de l’Estat és treure al país aquests recursos”. El també membre de l’executiva de Junts ha presentat diverses equivalències als 20.200 milions d’euros de dèficit fiscal que pateix Catalunya: “Representen més de la meitat del pressupost de la Generalitat; és la quantitat equivalent als pressupostos de Salut, Educació i Drets Socials; o la xifra representa 167 vegades el pressupost de Ferrocarrils de Catalunya”. Amb aquests recursos, ha indicat Jaume Giró, Catalunya podria invertir “2.700 euros addicionals per ciutadà”.

Encara sobre el greuge que pateix el territori català, l’exconseller ha desenvolupat els seus tres qualificatius a l’espoli: “És sistèmic perquè no és una qüestió puntual que afecti un àmbit específic de l’economia o un any, sinó que incideix en el moll de l’os de la capacitat del país per fer polítiques i per tenir possibilitats reals de progrés i benestar per a la gent que viu a Catalunya; és endèmic perquè el rastre d’aquesta relació econòmica tan desigual entre Catalunya i Espanya la podem trobar en qualsevol moment de la nostra història, hi hagi el règim que hi hagi i governi qui governi”. Jaume Giró ha precisat que és “deslleial” —que és el que, a parer seu, és més greu— per les desigualtats que genera el sistema de finançament.

Jaume Giró fa una crida a “no limitar-se al discurs del greuge” i a gestionar “impecablement” els recursos que té Catalunya
Tot i aquestes xifres que palesen el “maltractament econòmic” de l’Estat a Catalunya, l’exconseller d’Economia ha fet una crida davant de diversos dirigents del seu partit a “no limitar-se al discurs de la denúncia, del greuge i de la injustícia”. “Sense oblidar-nos de denunciar-ho, cal urgentment tornar a defensar de manera desacomplexada el model de país que durant molts anys ha dut a Catalunya a ser un país competitiu i avançat a Europa, sent el motor econòmic de la Península”. En aquesta línia, Giró sosté que “no es pot permetre que el discurs de la reivindicació, totalment necessari i legítim, segresti altres dimensions del discurs que igualment cal posar al damunt de la taula perquè, si no, podria semblar que tant se val qui governi a Catalunya”.

Per tot plegat, qui va encapçalar el Departament d’Economia i Hisenda entre el maig del 2021 i l’octubre del 2022 ha recordat que “hi ha una part dels recursos de la qual no disposem i una de la que sí que disposem” i és aquesta última part la que ha reivindicat per “generar nous recursos amb un altre Govern i fent una política en majúscules”. “Cal reivindicar també l’eficiència, la competència i la coherència dels governants, i reconèixer que hi ha un marge de maniobra —malauradament estret— que no podem menystenir”, ha afegit. Des de la perspectiva de Giró, “una bona estratègia per guanyar múscul és fer una gestió impecable que convenci el màxim nombre de catalans i que nosaltres sabem gestionar recursos que tenim com a país i que sabem fer-ho millor que els que avui ho fan per nosaltres”. De fet, l’exconseller ha detallat que el fet que s’hagi anat “abandonant” aquest model explica, també, la competitivitat que ha perdut Catalunya. “Mentre que el creixement del consum per habitant ha estat de l’1,7% a Catalunya entre el 2009 i 2019, al conjunt de l’Estat ha estat del 8,6%”, ha subratllat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-III-2023)

35 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: