GIRÓ XIFRA EL DÈFICIT CIUTADÀ EN 2.200 EUROS: CAL LA INDEPENDÈNCIA AL MÉS AVIAT POSSIBLE

Si Catalunya gastés els diners només en les despeses que li són pròpies, s’estalviaria 2.200 euros per càpita. El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, convidat ahir a les jornades del Cercle d’Economia, va fer la seva primera intervenció pública com a responsable econòmic. Per aquest motiu, Giró va voler anar directe al gra i parlar de xifres per sostenir el seu missatge: “La millor manera de ser econòmicament eficients és que Catalunya esdevingui, democràticament, un nou estat de la Unió Europea”, va sentenciar.

L’última dada sobre dèficit fiscal correspon a l’any 2016; ara s’han publicat noves xifres sobre el dèficit fiscal calculat segons el mètode del flux monetari, i el resultat ha augmentat i se situa en 16.945 milions d’euros. Aquest mètode compta el resultat del balanç de pagaments tenint en compte despeses que no li són pròpies, com per exemple les que corresponen a l’exèrcit o al Museu del Prado. Un global que es tradueix en uns 2.200 euros de dèficit fiscal per ciutadà. Giró va voler posar en perspectiva aquesta xifra: “Pensin que a Catalunya hi ha 42.000 llars –i dic llars, que no persones– amb una renda de 7.670 euros, segons l’organització Save the Children. “Si al dèficit d’inversions i al dèficit fiscal hi sumem l’emergència social que estem patint, podríem dir que qui no està essent solidari no és precisament Catalunya”, va reblar el conseller davant dels empresaris.

El conseller no es va quedar només en les xifres del dèficit i va voler anar més enllà amb els números per desfer, segons ell, totes aquelles xifres econòmiques que es van llançar durant el període 2014 al 2020, un període que Giró va qualificar de vibrant. Segons els resultats, durant aquests sis anys Catalunya va créixer, de mitjana, cada any un 2,8% del PIB, gairebé un punt més que el creixement mitjà anual de la zona euro. La segona dada té a veure amb el nombre d’empreses exportadores regulars, que va passar en sis anys de 1.400 a més de 17.000, és a dir, “la quarta part de totes les exportacions de l’Estat surten de Catalunya”, hi afegia. La tercera dada que va oferir era sobre l’atur: les empreses van crear llocs de treball a un ritme, va dir, “impressionant”. El 2014 començava amb unes taxes d’atur al voltant del 23% i tancava el 2019 en un 11%. I quarta dada per rematar “l’efecte aspirador que patim de la capital d’Espanya envers l’economia del conjunt de l’Estat”. Així, el pes del PIB de Madrid era del 14,8% l’any 1980 i ha anat creixent fins arribar al 19,3%. “Aquest creixement no s’ha fet a costa del pes de l’economia catalana, que s’ha mantingut, en els darrers 40 anys, en el 19%”, assegurava el conseller. Per tots aquests motius, Giró declarava que “les dades desmenteixen algunes narratives”. “Des d’una mirada econòmica, només podem dir que, durant aquells anys, previs a la pandèmia, Catalunya no va perdre pistonada”, va reblar.

Fons europeus

Giró va posar el tercer focus en els fons europeus Next Generation i el Fons del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència, una part dels quals són a punt d’arribar a Catalunya. La distribució serà de ben segur polèmica a tot el territori espanyol, començant per les quantitat que rebran les empreses més ben situades en el mercat.

Giró va demanar a l’empresariat que no permeti que la Generalitat de Catalunya es converteixi en una “simple gestoria” dels fons europeus. En aquest sentit, va anunciar que el govern ha col·laborat amb el teixit productiu per aixecar més de 1.000 projectes, dels quals ja se n’han identificat 27 d’estratègics, però, de moment, la Generalitat no té capacitat de decidir sobre els fons. “Ara que tenim llum verd de Brussel·les, cal que La Moncloa posi fil a l’agulla i puguem avançar”, va dir, però mentrestant va anunciar la creació de la secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus dins el departament del qual és màxim responsable. Giró també va demanar als empresaris fer “causa comuna” amb un ull posat en els fons i un altre en les inversions i el finançament. Finalment, també va alertar de la repressió exercida per l’Estat en la classe política catalana, en els que estan a la presó i també sobretot a l’exili, i va advertir que si continua aquest ràtzia no hi haurà persones que es vulguin dedicar a la política.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (19-6-2021)

230 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: