GOBIERNO I GOVERN: UN NOU POLS DE COM S’HA DE FER EL DESCONFINAMENT

La Generalitat presenta aquest dilluns el seu pla basat en la gradualitat, el cribratge massiu i mesures com el carnet d’immunitat per√≤ no el podr√† aplicar sense el vistiplau del govern espanyol
( SARA GONZ√ĀLEZ )
Sortir de casa. Obrir el negoci. Anar a l’escola. Trobar-se de nou amb la fam√≠lia. S√≥n alguns dels desider√†tums de milions de ciutadans en aquests moments, quan ja acumulen cinc setmanes de confinament i distanciament social per la crisi sanit√†ria del coronavirus. Amb un tr√†gic balan√ß de m√©s de 20.400 morts arreu de l’Estat -segons les dades del Ministeri de Sanitat- i la corba de contagis iniciant la fase de descens, els governs malden ara per liderar el desconfinament. En disputa est√†, per√≤, el com es fa i qui gestiona la transici√≥ cap a l’anomenada “nova normalitat”, que tothom coincideix en diagnosticar que no ser√† la que ten√≠em fins abans del 14 de mar√ß.

“Aquesta vegada, S√°nchez ha estat m√©s prudent i m√©s caut. Ha escoltat”, ha assegurat el president del Govern, Quim Torra, just despr√©s de la reuni√≥ dels presidents auton√≤mics amb la Moncloa d’aquest diumenge. Des del primer moment, la Generalitat ha reclamat que ha de ser ella qui gestioni la desescalada. I, acabada la trobada, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha parlat de “col¬∑laboraci√≥”, per√≤ ha deixat clar que ser√† el govern espanyol qui tindr√† l’√ļltima paraula de cada mesura i decisi√≥ que es prengui.

Tot plegat, l’avantsala d’un nou xoc que es preveu d’intensitat gradual, com el propi desconfinament, i que pot tenir ress√≤ tant en la tercera pr√≤rroga de l’estat d’alarma fins al 10 de maig que s’ha d’aprovar aquesta setmana al Congr√©s, com en la taula per a la reconstrucci√≥ que S√°nchez pret√©n posar en marxa aquesta mateixa setmana.

L’estira-i-arronsa ja va comen√ßar quan el Govern es va avan√ßar aquest divendres a l’anunci de permetre que els nens puguin sortir al carrer acompanyats d’un adult a partir del 27 d’abril. Dissabte va ser el president espanyol, Pedro S√°nchez, qui deixava clar que era ell qui autoritzava aquesta q√ľesti√≥ malgrat que des de la Generalitat s’hagi fet un plantejament de franges hor√†ries. Exactament el mateix passa ara amb el pla de desescalada. El president Torra ja ha avan√ßat els eixos del full de ruta catal√† que l’epidemi√≤leg Oriol Mitj√† presentar√† aquest dilluns, per√≤ aquest pla no es podr√† posar en marxa sense el vistiplau de la Moncloa.


Territorialització, però no descentralització

En la compareixen√ßa del dissabte, va ser el propi S√°nchez qui va obrir la porta a un desconfinament adaptat a cada territori en funci√≥ de l’afectaci√≥ de l’epid√®mia. El plantejament no deixa de ser paradoxal tenint en compte que, fins ara, el president del govern espanyol ha defensat que el virus “no ent√©n de territoris” quan des d’autonomies com Catalunya es demanava el confinament total. Per√≤ que s’obri la porta a un desconfinament territorialitzat no √©s sin√≤nim de que siguin les autonomies les que prenguin les decisions. Aix√≠ almenys ho ha subratllat el ministre Illa aquest diumenge, que ha puntualitzat tamb√© que l’atenci√≥ prim√†ria ser√† “clau” en la detecci√≥ preco√ß dels contagis i que per aix√≤ caldr√† refor√ßar-la.

Tot i aix√≤, el Govern pensa seguir el seu calendari. Mitj√† presentar√† el full de ruta del desconfinament catal√† elaborat, ha precisat Torra, amb “estreta col¬∑laboraci√≥” amb els experts del departament de Salut. Aquest pla ser√† aprovat pel Procicat, m√†xim √≤rgan de gesti√≥ de la crisi sanit√†ria a Catalunya i, en els pr√≤xims dies, pel consell executiu. Es dona per fet que aquesta desescalada haur√† de ser desigual tamb√© entre territoris a Catalunya, on el nivell d’afectaci√≥ dista molt d’una zona a una altra.

L’esb√≥s del pla catal√†: gradualitat, cribratges massius i carnet d’immunitat

La desescalada esbossada pivota en la gradualitat -l’√ļltim que s’obriran seran les escoles i els actes amb un aforament superior de 30 persones-, el cribratge massiu -1,5 milions de PCR en les pr√≤ximes 16 setmanes i 6 milions de tests serol√≤gics-, l’obligatorietat de l’√ļs de mascaretes i mesures de control de la poblaci√≥.

Aquesta darrera carpeta, que no estar√† exempta de pol√®mica, contempla, per exemple, la possibilitat de crear un “passaport d’immunitat”, un certificat digital vinculat al carnet de vacunaci√≥ que inclogui l’estat immunol√≤gic de cada persona i que tamb√© plantegen pa√Įsos com el Regne Unit o Alemanya. La monitoritzaci√≥ de la mobilitat a trav√©s dels tel√®fons m√≤bils √©s una altra de les apostes. De fet, es recomana mantenir-la per sota del 65% fins que la taxa de nous ingressos a les UCI se situ√Į per sota del 20%.

Cribratge massiu, gradualitat i carnet d’immunitat: Torra defineix el pla de desconfinament de Catalunya
El president de la Generalitat explica que primer podran sortir treballadors de sectors no essencials i persones sanes, despr√©s obriran bars i, per √ļltim, les escoles i locals d’un aforament superior a 30 persones

El que no gosa fixar el Govern √©s cap calendari per desenvolupar el desconfinament. Tot queda supeditat a l’evoluci√≥ de l’epid√®mia i a les decisions d’una unitat d’intel¬∑lig√®ncia epidemiol√≤gica de nou encuny per orientar la resposta m√©s adequada en cada moment en funci√≥ de la situaci√≥ dels contagis, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat de control de la infecci√≥.

Tampoc el govern espanyol vol quedar atrapat en terminis fixes. De fet, malgrat que S√°nchez ha anunciat el desconfinament dels nens el 27 d’abril, el doctor Fernando Sim√≥n, director del Centre de Coordinaci√≥ d’Alertes i Emerg√®ncies Sanit√†ries ha demanat prud√®ncia amb les dates. Sobre la taula tenen tamb√© la possibilitat de permetre que es pugui sortir a fer esport de forma individualitzada i que la gent gran pugui sortir a passejar.

Aquest diumenge s’ha registrat la xifra di√†ria de mortalitat m√©s baixa dels darrers 28 dies -410 a nivell estatal-, i tot i que els diferents sistemes de recomptes segueixen portant cua i els n√ļmeros no acaben de quadrar, els experts coincideixen amb qu√® s’est√† iniciant el descens de la corba de contagis. Aix√≤ s√≠, amb el risc de rebrots sempre present. √Čs per aquest motiu que tots els governs avisen que es podr√† fer marxa enrere en les mesures de relaxaci√≥ en cas de necessitat. La situaci√≥ ser√† intermitent fins que no es disposi d’una vacuna.

El desacord per la factura de la crisi

Si el desconfinament amena√ßa de ser un nou xoc entre governs com ja ho va ser la reclamaci√≥ del confinament total, el pla econ√≤mic per sortir de la crisi ja dona s√≠mptomes de seguir el mateix cam√≠. En la reuni√≥ amb els presidents auton√≤mics, S√°nchez ha anunciat a bombo i platerets el trasp√†s de 14.000 milions d’euros a les comunitats per fer front a la crisi derivada del coronavirus. Torra, per√≤, ja ha replicat que aquests no s√≥n diners extra, sin√≥ que ja estaven previstos pel model de finan√ßament. El Govern reclama “transfer√®ncies directes” extraordin√†ries perqu√® la factura del combat contra el coronavirus no es tradueixi en m√©s deute de les autonomies.

Aquesta √©s una de les q√ľestions que sacsejar√† l’acord de reconstrucci√≥ que busca S√°nchez tant amb els partits de l’oposici√≥ com amb els presidents auton√≤mics i els alcaldes. Si dif√≠cil √©s resoldre la pugna del qui i del com del deconfinament, espin√≥s tamb√© √©s quina butxaca paga qu√® i a quin preu.
Informa:NACIODIFITAL.CAT (20-4-2020)

167 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: