GOVERN I COMUNS ACOSTEN POSICIONS SOBRE ELS PRESSUPOSTOS

Pas endavant en la negociació dels pressupostos per al 2020. El Govern i els comuns han avançat en el capítol fiscal i han acostat posicions per introduir canvis en l’impost de successions i en el tram autonòmic de l’IRPF, de manera que la càrrega fiscal es redueixi per als contribuents amb menor renda i creixi per a aquells amb ingressos més elevats. Segons ha avançat Efe, les converses estan ben encarrilades en la política d’ingressos després de la reunió que van celebrar ahir amb total secretisme les dues parts.

El denominador comú és una proposta de resolució dels comuns que el Parlament va aprovar el 26 de setembre, durant l’últim debat de política general, que reclamava a la Generalitat “impulsar una reforma fiscal progressiva” que “modifiqui la fiscalitat en l’IRPF i l’impost de successions”, un text que va rebre el suport de JxCat i ERC. La resolució també emplaçava el Govern a “posar en marxa la fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic amb l’impost sobre vehicles contaminants, a les activitats econòmiques que generen més gasos d’efecte hivernacle i sobre les emissions portuàries de grans vaixells i creuers”. Precisament la fiscalitat ambiental és un altre dels punts en què s’han registrat avenços en la negociació entre les dues parts, prenent com a referència plantejaments fets per la UE o l’OCDE.

Per aconseguir guanyar-se el suport dels comuns als comptes per al 2020, el Govern treballa en el disseny d’un IRPF “més just i progressiu”, de manera que es rebaixi la pressió fiscal a les rendes baixes i s’augmenti a les altes, que suposen menys d’un 2% de la població. No obstant això, les fonts consultades per Efe no han entrat en detalls sobre quins trams es podrien apujar o abaixar, a partir de quin nivell d’ingressos, o quina recaptació addicional es podria aconseguir.

En la negociació dels comptes del 2019, que no van arribar a fructificar, els comuns reclamaven a la Generalitat una reforma fiscal progressiva per ingressar entre 600 i 700 milions addicionals gràcies als canvis en Successions i en l’IRPF. En concret, els comuns demanaven llavors incrementar l’IRPF a les rendes que superessin els 90.000 euros bruts anuals i situar-lo en el 23,5%, percentatge que ara es computa a partir dels 120.000 euros; i proposaven que el tipus màxim (25,5%) que s’aplica ara a partir dels 175.000 euros es rebaixés fins als 120.000 euros.

En qualsevol cas, aquesta bateria de mesures fiscals que s’està consensuant amb els comuns ha de permetre aconseguir més ingressos per finançar els serveis públics, reduir la desigualtat i impulsar un creixement i una economia sostenible, apunten les mateixes fonts. Un altre gest cap als comuns és que, per primera vegada, els pressupostos de la Generalitat per al 2020 vincularan les prioritats de la Generalitat als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides definits en l’anomenada Agenda 2030.

El conseller d’Economia, Pere Aragonès, va anunciar divendres que s’inclouran en el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 els recursos necessaris per rebaixar un 30% les taxes universitàries a Catalunya a partir del pròxim curs, una mesura que també satisfà els comuns, tot i que consideren que encara es podria fer disminuir més.

El Govern i els comuns van reprendre la setmana passada els contactes per seguir negociant els comptes per al 2020, que l’executiu vol aprovar abans que acabi el 2019 amb la finalitat que el Parlament els validi a principis del 2020. Després de l’aturada negociadora provocada per les eleccions generals, les dues parts van tenir diversos contactes la setmana passada, i la negociació s’ha intensificat en els últims dies.

Per part de la Generalitat, lidera els contactes el secretari general del departament de la Generalitat, Albert Castellanos, mentre que el diputat David Cid és un dels representants dels comuns. La setmana passada el mateix Aragonès va assegurar que veia marge per poder arribar a un acord amb els comuns i ja va apuntar que estava disposat a afrontar una reforma de l’IRPF, de l’impost de successions i de la fiscalitat ambiental per convèncer aquest grup. El projecte de llei de pressupostos per al 2020 inclourà uns 2.500 milions d’euros més de despesa en relació al pressupost vigent actualment, que és el del 2017, després de ser prorrogat per manca de suports.
Informa:ARA.CAT(22-11-2019)

261 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: