GRÀCIES AL PROCÉS ? CATALUNYA ES CONVERTEIX EN EL PRIMER “HUB” DE START-UPS DEL SUD D’EUROPA

(JÚLIA CATARINEU )
L’ecosistema català d’empreses emergents -més conegudes com a start-ups- s’ha convertit en l’únic amb rellevància al sud d’Europa. Així ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. En aquest context, Catalunya ja aglutina un total de 1.902 empreses emergents, amb un creixement de més de l’11% aquest 2021. Aquestes xifres han fet créixer la facturació de l’ecosistema fins als més de 1.700 milions d’euros i actualment ocupen a més de 19.300 persones. Catalunya es consolida com a sisè hub més rellevant d’Europa, per darrere de ciutats com Amsterdam, París o Berlín.

Durant la presentació de l’informe de l’ecosistema català de start-ups, elaborat per Acció, Torrent i el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà han reconegut la “bona feina feta” tot i la pandèmia i han explicat com les empreses emergents aconsegueixen xifres històriques per Catalunya: “Creiem que la fórmula d’èxit per continuar avançant és la combinació d’emprenedors, inversors privats i el sector públic”, ha dit el conseller d’Empresa. En aquest sentit, gràcies a iniciatives tant públiques com privades d’ensenyament com per exemple les escoles de negocis, les universitats o les acceleradores, l’ecosistema de les empreses emergents catalanes no només s’ha consolidat sinó que “té grans perspectives de creixement”, ha afirmat Juncà.

Pel que fa als sectors que més han crescut aquest 2021 ens trobem en primera posició l’àmbit de la salut -emmarcat per les carències del sector davant de la pandèmia-. A Catalunya hi ha 295 empreses emergents dedicades a la salut, un 16% més que en l’últim informe que es va presentar. El segueix de molt a prop el sector dedicat al servei empresarial de programaris i tecnologia que ja es consolida al mercat català amb 238 empreses, un 13% més. Respecte a la tercera i la quarta posició hi ha les start-ups dedicades a les TIC (142 companyies), amb un creixement del 7%; i les de tecnologia aplicada al sector de l’oci, els viatges i el turisme (108), amb un creixement del 6%.
La mirada fixa el 2030

La principal iniciativa que el Govern aportarà aquest sector per incentivar el creixement econòmic són les ajudes per a aquelles empreses emergents que encara són molt petites: “Volem donar suport en aquells estadis on la inversió privada no vol apostar pel gran risc que comporta”, ha explicat Juncà. D’aquesta manera, la Generalitat pretén invertir 2,5 milions d’euros anuals als ajuts per a start-ups amb una inversió de fins a 75.000 euros per a cada empresa emergent: “Tenim el repte d’omplir els espais on el mercat no arriba” ha recordat Torrent.
Cambia tu Seguro de COCHE Mutua Madrileña te baja el precio de tu seguro. Compruébalo en 1 minuto Patrocinado por Mutua Madrileña

D’aquesta manera, la Generalitat pretén fer créixer encara més l’ecosistema d’empreses emergents dins de Catalunya. De cara al 2030, el conseller ha explicat que volen tenir un total de 4.000 start-ups catalanes, però també han marcat el mínim de 15 unicorns -empreses emergents valorades en 1.000 milions de dòlars (uns 800 milions d’euros)-. “Tenim en el nostre punt de mira algunes empreses que es poden afegir a la llista de sis unicorns catalans en un o dos anys”, ha afirmat Juncà.
Projectes nacionals amb inversors internacionals

La definició de les start-ups passa per la projecció internacional i l’escalabilitat en àmbit global. D’aquesta manera, Juncà ha afirmat que gairebé la meitat de la facturació de les empreses emergents catalanes -un 47%- és de clients estrangers. “Les start-ups catalanes basen la seva capacitat de generar facturació en trobar clients internacionals”, reafirmat el director general d’Innovació i Emprenedoria.

A més, l’informe també remarca que no només hi ha un increment de clients internacionals sinó que també hi ha directius estrangers que decideixen emprendre a Catalunya. De fet, un de cada quatre treballadors de l’ecosistema és estranger. En concret, el 26% dels treballadors de les empreses emergents catalanes no són del territori i el 17% dels fundadors també són d’altres països. I és que tal com ha reconegut Torrent: “Catalunya no només té la capacitat de generar i retenir sinó captar talent”.

Informa:ELMON.CAT(7-2-2022)

56 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: