GRAUPERA: ” MARAGALL PACTA CONSTANTMENT AMB LES ELITS ESPANYOLES “

Jordi Graupera repeteix amb confian√ßa que √©s, amb difer√®ncia, el candidat que des de fa m√©s temps prepara la seva candidatura a les eleccions municipals. El periodista i fil√≤sof, nascut a Barcelona fa 38 anys, √©s un home optimista i extremadament segur de si mateix. Amb la certesa d’arribar amb els deures fets, assegura que si tots els candidats tinguessin simplement mitja hora amb cadascun dels electors, “Barcelona √©s Capital guanyaria per majoria absoluta”. Ho diu i somriu confiat.

(  ROGER ARNAU  )

“Ens hem vist amb tothom, hem anat a tots els barris, hem constru√Įt un espai pol√≠tic a contrap√®l dels mitjans i dels partits i hem aconseguit obrir un forat amb idees noves que estan contaminant tot el debat pol√≠tic”, assegura Graupera. Ell √©s¬†l’impulsor i el cap visible de la llista electoral nascuda del projecte de prim√†ries, un proc√©s iniciat fa un any i mig -amb l’aixopluc de l’ANC- que pretenia aglutinar el sobiranisme en una sola llista unit√†ria: l’objectiu, tenir un alcalde de Barcelona independentista.

Al final, per√≤, els partits van donar l’esquena a la idea i Barcelona √©s Capital s’ha convertit en una de les quatre llistes independentistes que concorren a les eleccions municipals del 26-M. Preguntat per si aix√≤ divideix el vot, Graupera √©s taxatiu: “Aix√≤ el diversifica”. El candidat insisteix que calia una alternativa i carrega contra els partits tradicionals: “El seu discurs est√† tan arnat que ja no s√≥n √©s capa√ßos de collir cap vot que no sigui amb una pin√ßa al nas”, destaca, abans d’afegir que la seva candidatura “ha vingut a dir a la gent que es pot permetre el luxe o la virtut de votar segons les seves conviccions i sense haver de calcular, com sempre es fa en aquest pa√≠s”, afirma.

Graupera √©s extremadament cr√≠tic amb ERC i JxCat, a qui acusa de fer una pol√≠tica basada en “el xantatge emocional, les jugades mestres i els sopars de duro”, i subratlla que Barcelona √©s Capital √©s “una alternativa que garanteix que el que es promet en campanya, es compleix”. Al llarg de la conversa amb Naci√≥Digital, diverses vegades posa el focus en l’experi√®ncia de l’1-O, el dia que el candidat assegura que va veure no podia entrar a cap partit pol√≠tic: “No puc formar part d‚Äôuna estructura jer√†rquica que em demana lleialtat, obedi√®ncia, silenci i submissi√≥; abans que pensament lliure i capacitat de tirar endavant”, explica decidit . I insisteix que, sobretot, va veure i viure en primera persona com “una cosa era el que deien els pol√≠tics en p√ļblic, als m√≠tings i als tuits, i l‚Äôaltra el que estaven discutint a porta tancada”.

El que t√© molt clar i afirma amb rotunditat √©s que “no far√† alcalde a cap candidat que no cregui en el dret a l’autodeterminaci√≥ de Catalunya i que no estigui disposat a defensar-lo”. Graupera posa¬†el conflicte amb l’Estat en un lloc prominent de la campanya i sost√© que per a l’electorat t√© un pes enorme: “En aquesta ciutat hi ha molt de dolor acumulat que t√© a veure amb la sensaci√≥ que un no √©s lliure”.

“El moviment pol√≠tic independentista fa temps que no t√© cap idea nova i ha renunciat a defensar les seves idees fins a les √ļltimes conseq√ľ√®ncies”

Pel l√≠der de Barcelona √©s Capital, “per prosperar a la ciutat, un sempre ha d‚Äôenviar el senyal que no ser√† un problema i que en el moment clau de conflicte sabr√† retirar-se a temps, callar i menjar el que sigui que li fan menjar”. Graupera est√† conven√ßut que “Barcelona √©s la ra√≥ de fons del conflicte amb l‚ÄôEstat” i destaca que si s√≥n capa√ßos “d‚Äôalliberar-la de les manilles que la tenen lligada, aleshores aix√≤ generar√† una revolta, les ones expansives de la qual se sentiran a tot el continent europeu”.

Graupera afirma que “el moviment pol√≠tic independentista fa temps que no t√© cap idea nova” i l’acusa d’haver entrat en “decad√®ncia” perqu√® “ha renunciat a defensar les seves idees fins a les √ļltimes conseq√ľ√®ncies”. En aquest sentit, considera lamentable que el concepte “fer rep√ļblica” hagi quedat buit de contingut i s’hagi convertit en¬†“l‚Äôen√®sim eufemisme que s’ha posat en circulaci√≥ per tal de no parlar d‚Äôindepend√®ncia”. El candidat, a m√©s, afirma que “el lla√ß groc s‚Äôha convertit en un instrument pol√≠tic pensat per fer xantatge emocional a la gent, un instrument de patrimonialitzaci√≥ de l‚Äôempatia que la gent sent per la gent que √©s a la pres√≥ o √©s a l‚Äôexili”, sost√© Graupera que insisiteix que “es necessita una ciutadania que se senti forta i si √©s capa√ß d’organitzar-se no hi haur√† ning√ļ que els pugui frenar”.

El l√≠der de Barcelona √©s Capital¬†va debutar a la pol√≠tica a la JNC, per√≤ defuig que se’l consideri pr√≤xim a l’entorn convergent: “Jo he col¬∑laborat amb tots els partits pol√≠tics independentistes sempre que m‚Äôho han demanat. √Čs veritat que quan tenia 16 anys vaig col¬∑laborar amb el m√≥n convergent, per√≤ tamb√© √©s veritat que al llarg d‚Äôaquesta traject√≤ria i en particular al voltant de l‚Äô1-O, vaig col¬∑laborar molt amb ERC i fins i tot amb la CUP”.

L’alcaldable de Barcelona √©s Capital es defineix com a “pluralista”: “√Čs una paraula tan lletja que tinc l’esperan√ßa que ning√ļ me la robar√†”, explica amb humor. Graupera usa aquest neologisme (marca de la casa) per assegurar que no √©s de dretes ni d’esquerres, segons ell “perqu√® majorit√†riament tothom √©s aix√≠”, i perqu√® reconeix que la seva candidatura, fruit de les prim√†ries, reuneix sensibilitats molt diferents.

Graupera no es casa amb ning√ļ, per√≤, de fet, d’entre tots els rivals independentistes, qui s’emporta la cr√≠tica m√©s profunda √©s l’alcaldable d’ERC a qui acusa de representar un model que, sense una Barcelona √©s Capital “forta i decisiva”, pot convertir Barcelona en “una ciutat balneari, provinciana i despersonalitzada: “Em costa de creure i fins i tot d‚Äôacceptar que Esquerra hagi triat Ernest Maragall com a cap de llista”, afirma Graupera, abans d’etzibar que el candidat dels republicans “√©s una persona que ja ho ha fet tot a la seva carrera pol√≠tica, sense haver deixat cap llegat remarcable, i que √©s conegut, justament, perqu√® la seva traject√≤ria es fonamenta en el pacte constant amb les elits espanyolistes de Barcelona”.

“Colau est√† empobrint i provincialitzant Barcelona i ha subordinat la ciutat als interessos espanyols”

El candidat tamb√© acusa Ada Colau de “subordinar¬†Barcelona al interessos espanyols”. Graupera afirma que una de les seves prioritats √©s que la l√≠der dels comuns deixi de ser l’alcaldessa de la capital catalana perqu√®, segons ell, “tamb√© l’est√† empobrint i provincialitzant”, tot i que sorpr√®n quan afirma i reconeix que el simple fet que Colau, provinent de la societat civil, es present√©s va ser una “inspiraci√≥” per a molta gent: “Baixar a l‚Äôarena pol√≠tica a jugar-se la pell aix√≤ sempre √©s una virtut i, per tant, jo crec que aix√≤ forma part de les coses inspiradores que ha pogut fer la dirigent dels comuns en aquesta ciutat”, sost√© el candidat, que afegeix que creu que “√©s dolent que Ada Colau sigui alcaldessa, per√≤ aix√≤ no vol dir que sigui el dimoni”.

El que tamb√© deixa molt clar √©s que la seguretat √©s un dels temes “fonamentals” del seu programa electoral i acusa Colau -per “inacci√≥ i deixadesa”- i Manuel Valls -per atiar “un discurs autoritari” propi d’un “tir√† qualsevol”- d’haver agreujat, per partida doble, “el principal problema que assenyalen els barcelonins.

Graupera parla clar i reconeix que “tots els candidats tenen bones idees”. Aix√≤ s√≠, t√© la convicci√≥ que es presenta amb el millor programa electoral. Satisfet i “molt optimista”, l’alcaldable de Barcelona √©s Capital tanca la conversa amb la seva proposta estrella: “El primer que farem¬†ser√† instaurar un peatge de congesti√≥ a la ciutat, com es va fer a Estocolm”. Segons el candidat, aquesta √©s “la mesura m√©s important que es pot fer per reduir la contaminaci√≥” i destaca que “ha funcionat all√† on s‚Äôha aplicat”.

EL TEST DEL CANDIDAT: “Ada Colau √©s incompetent”

– Un lloc de Barcelona

– El mirador de Torre Bar√≥, un lloc que visita molt poca gent i que ens permet veure Barcelona des d’una perspectiva que mirem molt poc. Podem veure Barcelona cap al Bes√≤s i ens permet mirar enrere, mirar els barris de Torre Bar√≥ i Ciutat Meridiana, dos barris que Barcelona tendeix a mirar molt poc.

– Un record d’inf√†ncia relacionat amb la ciutat

– Vaig n√©ixer a la Nova Esquerra de l’Eixample, a l’espai que hi ha entre l’Estaci√≥ de Sants, el Mercat de Sant Antoni i la pres√≥ Model. Recordo, amb la nost√†lgia m√©s s√®pia que tinc al meu cap, anar al Mercat de Sant Antoni amb el meu pare els dissabtes al mat√≠ a fer la compra per al cap de setmana. Encara ara, quan hi passo, tinc xocs emocionals d’aquell record.

РQuè és el primer que farà si és alcalde?

– Reunir√© el meu equip immediatament i els dir√©: “Em sap greu, per√≤ all√≤ que us vaig dir de descansar, no”.

РViu de lloguer o té un pis en propietat?

– Tinc una hipoteca en propietat.

РQuin és el preu mitjà del lloguer a la ciutat?

РHo hem mirat abans. Ha pujat una mica més i està per sobre dels 900 euros.

– Quin √©s el percentatge d’atur a Barcelona?¬†

РRonda el 10%, però hi ha una gran discrepància entre barris. Els barris com les Corts o Pedralbes estem al 3%, però a barris com Ciutat Meridiana o la Marina del Prat Vermell estem al 14%.

– Fa servir taxi, Uber o Cabify?

– Hem fet tota la campanya, des de la confer√®ncia al Teatre Vict√≤ria del mar√ß fins ara, en transport p√ļblic: autob√ļs, metro, tamb√© bicicleta i moto el√®ctrica compartida. I ara, les exig√®ncies del gui√≥ de la campanya ens est√† fent agafar m√©s taxis dels que a la meva garreperia li agradaria.

– Defineixi amb una paraula: Ada Colau.

– Incompetent.

– Quim Forn.

– Segrestat.

– Ernest Maragall.

– Establishment.

– Manuel Valls.

– Autoritari.

– Josep Bou.

– Caricaturesc.

– Anna Saliente.

– Compromesa.

– I Jordi Graupera.

– Treballador

Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-5-2019)

342 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: