GRAVEN COM UN POLICIA ATEMPTA CONTRA EL CATALÀ

La Plataforma per la Llengua denuncia un nou cas de discriminació policial
( JORDI PANYELLA – BARCELONA )
El Minis¬≠teri de l‚ÄôInte¬≠rior con¬≠ti¬≠nua des¬≠ti¬≠nant a Cata¬≠lu¬≠nya per¬≠so¬≠nal de les for¬≠ces de l‚Äôordre amb un des¬≠co¬≠nei¬≠xe¬≠ment nul de la llen¬≠gua pr√≤pia del pa√≠s o amb un menys¬≠preu abso¬≠lut cap a la difer√®ncia ling√ľ√≠stica i les lleis que la regei¬≠xen. Aquest √©s el cas d‚Äôun agent de la poli¬≠cia espa¬≠nyola que el 13 de novem¬≠bre va ser enre¬≠gis¬≠trat per per¬≠so¬≠nal de la Pla¬≠ta¬≠forma per la Llen¬≠gua reque¬≠rint a una per¬≠sona que li parl√©s en cas¬≠tell√† si volia ser at√®s.

Els fets, que ja han estat denun¬≠ci¬≠ats a la dele¬≠gaci√≥ del govern espa¬≠nyol a Cata¬≠lu¬≠nya, van pas¬≠sar a Bar¬≠ce¬≠lona en un car¬≠rer pro¬≠per a la Via laie¬≠tana, on hi ha la pre¬≠fec¬≠tura supe¬≠rior de poli¬≠cia. Un ciu¬≠tad√† volia acce¬≠dir a un club social quan l‚Äôagent de poli¬≠cia li va bar¬≠rar el pas i en diri¬≠gir-se a l‚Äôagent aquest li va res¬≠pon¬≠dre que no l‚Äôente¬≠nia i que li parl√©s en espa¬≠nyol perqu√® en cas con¬≠trari ‚Äúno‚ÄĚ el podia ‚Äúaju¬≠dar‚ÄĚ. L‚Äôhome va anar a bus¬≠car ales¬≠ho¬≠res per¬≠so¬≠nal de la Pla¬≠ta¬≠forma per la Llen¬≠gua que es va des¬≠pla√ßar al lloc per ense¬≠nyar-li al poli¬≠cia la legis¬≠laci√≥ que obliga els fun¬≠ci¬≠o¬≠na¬≠ris de l‚Äôadmi¬≠nis¬≠traci√≥ cen¬≠tral a res¬≠pec¬≠tar les lleng√ľes ofi¬≠ci¬≠als de la comu¬≠ni¬≠tat aut√≤noma on estan tre¬≠ba¬≠llant, per√≤ l‚Äôagent tam¬≠poc va voler col¬∑labo¬≠rar. La con¬≠versa va aca¬≠bar amb una per¬≠sona dient al poli¬≠cia: ‚ÄúEnt√©n que aquest senyor no podr√† pas¬≠sar.‚ÄĚ I l‚Äôagent va liqui¬≠dar el tema res¬≠po¬≠nent amb seque¬≠dat: ‚ÄúLa via est√† tallada.‚ÄĚ Els fets van pas¬≠sar la set¬≠mana que el Tsu¬≠nami va orga¬≠nit¬≠zar talls de cir¬≠cu¬≠laci√≥ en diver¬≠sos punts de l‚ÄôAP-7 nord.

La doble victimització de l’agredit

Els casos de vulneraci√≥ de drets ling√ľ√≠stics per part de la policia acostumen a comportar una doble victimitzaci√≥ de les persones que ho pateixen. Per un costat hi ha el dany per haver patit la vexaci√≥ de l‚Äôagent de policia i, en segona inst√†ncia, acostuma a haver-hi una den√ļncia del cos policial contra el ciutad√† que denuncia els fets per un cas de desacatament, circumst√†ncia que posa l‚Äôafectat en la via d‚Äôuna investigaci√≥, com si el causant del dany fos ell. Els casos es resolen habitualment a favor de la policia, per falta de proves, i per la presumpci√≥ de veracitat d‚Äôaquesta. En el nou cas denunciat ara l‚Äôexist√®ncia d‚Äôuna gravaci√≥ pot ser determinant a favor del ciutad√†.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (20-1-2020)

275 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: