GUIA DE LES ELECCIONS DE CATALUNYA 2021: TOT ALLÒ QUE HEU DE SABER SOBRE EL 14-F

“Guia de les eleccions de Catalunya 2021: tot allò que heu de saber sobre el 14-F”.

“Com seran les votacions? Quins horaris se seguiran? Quins protocols s’han de saber? Us en donem tots els detalls
Guia Eleccions Catalunya 2021 “.
( REDACCIÓ )

Les eleccions del 14 de febrer no seran unes eleccions normals. La pandèmia de la covid-19 ha obligat a canviar-ne completament l’organització. Com seran les votacions? Quins horaris se seguiran? Quins protocols s’han de saber? Us detallem la planificació que ha fet el govern perquè tothom pugui exercir el dret de vot i alhora s’evitin contagis entre els votants.

Quines llistes es presenten a les eleccions del 14 de febrer? Quins són els seus programes?

Un dels canvis més importants d’aquestes eleccions és que alguns col·legis electorals es traslladaran a pavellons, biblioteques, mercats i més espais amplis on es pugui assegurar una distància mínima de 2,5 metres entre cada persona.

Omplint els sis primers camps d’aquesta web podeu consultar en quin col·legi electoral heu de votar el 14 de febrer. D’aquesta manera sabreu si el vostre col·legi ha canviat o és el mateix que als darrers comicis.

A la targeta censal que rebreu a casa també hi trobareu l’adreça del col·legi i la mesa exacta on us toca de votar. Si teniu cap dubte, podeu telefonar a l’oficina del cens electoral: 901 101 900.

Mapa de tots els col·legis electorals de Catalunya
Una aplicació per a saber la millor hora per a anar a votar

El govern prepara una aplicació que permetrà de veure si el col·legi electoral on l’usuari ha d’anar a votar és ple o buit i, d’aquesta manera, podrà saber la millor hora per a anar-hi. Gràcies a l’aplicació, hom també sabrà on ha d’anar a votar. És previst que n’expliquin el funcionament dijous o divendres.

El govern designarà un responsable sanitari per a cada col·legi electoral. Haurà de garantir que es compleixen les normes, com ara que es fa un ús rigorós de la màscara, que es manté la higiene de mans i també que les cues de votants són sempre fora del recinte i no pas a l’interior. N’hi haurà prop de tres mil, en total, a tot el Principat.

Resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya
Cues a l’exterior

El consell del PROCICAT va aprovar un document sobre les eleccions que preveu que els locals electorals siguin prioritàriament espais com ara pavellons, en compte d’escoles. El pla també preveu que les cues d’espera siguin sempre a l’aire lliure o al carrer i que no es pugui circular entremig de les cues. Si cal, es faran dues cues per donar prioritat als votants de col·lectius vulnerables. També és previst d’establir circuits d’entrada i sortida dels col·legis electorals.
Horari de les votacions

A més, s’ha recomanat als votants d’assistir als col·legis electorals per franges horàries:

—La primera serà de 9.00 a 12.00 per a les persones de risc.
—La segona, de 12.00 a 19.00, per a les persones sense risc.
—La darrera hora, de 19.00 a 20.00, per als contagiats i contactes estrets, que s’allargarà fins al tancament dels col·legis.

Salut calcula que el 14-F hi haurà uns 14.000 infectats amb dret de vot
Què cal saber abans d’entrar al col·legi electoral?

Els votants podran entrar d’un en un portant-ho tot preparat (el carnet, la màscara ben posada i, preferentment, el sobre amb el vot a punt). Quan els toqui el torn, entraran tots sols al recinte. Només podran anar acompanyats quan necessitin assistència.

Caldrà que tothom es posi gel hidroalcohòlic quan entri al local i abans d’agafar una papereta, si no la porta de casa, tal com recomanen les autoritats. Els votants hauran rebut a casa totes les butlletes en una única tramesa. A més, enguany, la JEC ha autoritzat de votar amb una butlleta i un sobre descarregables i imprimibles des d’internet.

Abans de dipositar el vot a l’urna, el votant ensenyarà el carnet d’identitat als membres de la mesa, que no el tocaran. Els membres de la mesa poden demanar al votant que es retiri la màscara un moment per comprovar-ne la identificació.

També es recomana de no llepar el sobre. Només tancar-lo, passant la solapa per dins. D’aquesta manera si algú té la malaltia no l’encomanarà amb la saliva del sobre.
Ventilació constant i distància als col·legis electorals

Als punts de votació hi haurà una ventilació constant. També és previst que els locals es desinfectin abans de la jornada electoral, durant i després.

La distància entre les taules i les cabines de votació serà regulada. Hi haurà separació entre meses i entre membres de cada mesa. Els lavabos dels col·legis electorals seran d’ús exclusiu per als membres de la mesa. Si hi ha cap urgència, s’hauran de desinfectar.
Què passa si no es poden constituir les meses electorals?

Arran de l’allau d’al·legacions per a no presentar-se a les meses de les eleccions del 14 de febrer, molta gent es demana si aquell dia els col·legis electorals podran funcionar amb normalitat. Malgrat els dubtes inicials, actualment el govern està convençut que les meses es podran constituir amb una certa normalitat: més del 98% de les meses del 14-F tenen els membres necessaris per constituir-se.

Encara em pot tocar de ser membre d’una mesa electoral?

Per a cada mesa electoral han estat cridades nou persones, per bé que solament se n’hi hauran de quedar tres. Si cal, els llocs que faltin s’ompliran amb substituts de meses electorals que ja hagin estat constituïdes en aquell mateix col·legi o a la zona. Si no hi ha prou substituts, poden obligar a quedar-se a la mesa persones que en aquell moment siguin al col·legi electoral. Si amb tot això encara no s’aconsegueix de constituir la mesa, la normativa preveu que els qui hagin de votar en aquella urna votin l’endemà passat; en aquest cas, votarien el dimarts 16 de febrer.

Puc negar-me a ser membre d’una mesa electoral?
Prova d’antígens als membres de la mesa

Als membres de les meses electorals els prendran la temperatura, que haurà de ser inferior de 37,5 graus. A més, els integrants de les meses, els interventors i els representants de l’administració responsables de la seguretat podran ser sotmesos a una prova d’antígens. En cas que el resultat sigui positiu, seran substituïts.

Les proves es faran entre el 9 i el 12 de febrer i no pas el dia de la jornada electoral. “Calen milers de professionals sanitaris per a fer-ho i no poden abandonar els seus llocs de treball”, va dir el director general de Processos Electorals, Ismael Peña-López.
Màscares, pantalles facials i EPI per als membres de la mesa

Es repartiran màscares que hauran de ser obligatòriament FFP2 (s’ha descartat l’opció que fossin quirúrgiques), una pantalla facial i guants d’un sol ús per al recompte a cadascun dels membres de les meses, que romandran asseguts mantenint 1,5 metres de distància. Durant la votació no podran tocar els documents oficials d’identificació ni els sobres dels electors, només retirar el paper que tapa l’urna.

Durant la darrera hora de votació, els membres de la mesa utilitzaran equips de protecció individual (EPI) integrals d’alta seguretat. Se’ls hauran de posar entre les 18.40 i les 19.00 per torns assegurant-se que sempre hi hagi dos membres custodiant l’urna i seguint el procés electoral.

Un cop acabat l’horari de votació, a les 20.00, els membres de la mesa es trauran els EPI (sempre amb la supervisió del responsable sanitari), desinfectaran el local i començaran el recompte de vots seguint les mesures de seguretat.
Informa:VILAWEB.CAT (11-2-2021)

236 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: