“HABLAMOS ESPAÑOL” ALIMENTA EL RELAT AL·LUCINANT QUE TV3 ÉS L’EIX DEL MAL CONTRA EL CASTELLÀ

(SÍLVIA BARROSO )

La fiscalia de Barcelona ja té entre mans un nou cas d’alt nivell. El cas del calamar hispanòfob de TV3. És un repte, però uns humils ciutadans, que actuen sota el nom d’Hablamos Español, esperen que estigui a l’altura. Sembla una broma (estúpida) però no ho és. El Mag Lari és l’altre protagonista de la historieta, per la seva intervenció en un programa d’entreteniment absolutament blanc emès aquest estiu.

A L’au pair un famós o una famosa passaven un dia fent de cangurs de criatures de famílies catalanes i descobrien com n’és de complicat heure-se-les amb la canalla del segle XXI. Les estrelles convidades es veien obligades a fer tota mena de gracietes per distreure els petits. I va ser en una d’aquestes quan, en un atac de desesperació, el Mag Lari es va posar una disfressa de calamar gegant per fer una broma a una nena que l’ignorava. Figurava que volia fer-li por i li parlava en castellà. “Així semblo més dolent”, va dir. Aquesta frase ha servit a la colla d’Hablamos Español per portar-la al paroxisme i considerar-la “incitació a l’odi” contra el castellà. Una llengua que els nens i nenes d’aquest país senten tothora i parlem amb fluïdesa.

Tot i ser obvi que una denúncia per la via penal per aquesta anècdota no té cap mena de recorregut, la maniobra serveix per alimentar el relat al·lucinant que fa anys que determinats sectors construeixen, en el qual TV3 és l’eix del mal que vertebra l’operació per conduir el castellà al desastre a Catalunya. És tinta de calamar contra TV3 i contra el català. La broma insubstancial del Mag Lari no va ser res més que un reflex de la vella convenció que en castellà tot sembla més important, més imponent, cosa que indica la feblesa del català i no al revés. Com demostren tots els estudis, és el català el que passa dificultats, el que no parla tothom i el que veu com el castellà s’imposa en moltes situacions. Pretendre fer creure el contrari faria riure si no fes, això sí, por.
Informa:ELMON.CAT (6-X-2021)

386 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: