El qui va ser candidat socialista a la presid√®ncia francesa¬†Beno√ģt Hamon, despr√©s de derrotar Manuel Valls a les prim√†ries, visita avui¬†Oriol Junqueras,¬†Ra√ľl Romeva i Jordi Cuixart¬†a la pres√≥ de Soto del Real, en un gest de suport. Abans d’entrar, ha dif√≥s un v√≠deo a les xarxes socials on denuncia la debilitat de la democr√†cia europea a causa del q√ľestionament dels seus drets fonamentals dels seus estats membres.

“La democr√†cia europea est√† malalta perqu√® els pa√Įsos membres de la Uni√≥ Europea posen en q√ľesti√≥ els drets fonamentals”, ha dit Hamon a la gravaci√≥.

El socialista també explica que ha estat a Polònia recentment, i que tot i que ell no es considera independentista, la visita a Soto del Real respon a una defensa dels drets humans.

Hamon es mostra conven√ßut que la soluci√≥ al conflicte entre Catalunya i l’Estat “√©s pol√≠tica” i que no “passa pels tribunals”. Tamb√© recorda que el refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ va respondre a una “demanda de la poblaci√≥ civil”.

Despr√©s de la trobada, Hamon ha publicat un missatge on expressa que els l√≠ders independentistes estan empresonats “per haver organitzat una votaci√≥ democr√†tica”, ni per “manifestacions violentes, ni per armes”.

Junqueras ha agra√Įt en un tuit la visita de Hamon.

Hamon ha estat acompanyat a Soto del Real pel conseller d’Exteriors Alfred Bosch, qui tamb√© ha entrat a la visita i ha explicat que han parlat de les candidatures a les eleccions europees. “Ens hauria encantat que aquesta reuni√≥ de discussi√≥ pol√≠tica s’hagu√©s celebrat a Barcelona, Pa√≠s o Madrid”, ha expressat Bosch.

Diàleg sense condicions

Bosch ha demanat “di√†leg sense condicions” per plantejar-se el suport d’ERC a una investidura de Pedro S√°nchez si guanya les eleccions del 28 d’abril.

Segons el republic√†, la petici√≥ de di√†leg ha existit ja d’abans del refer√®ndum i “a dia d’avui es mant√© com a m√†xima petici√≥”. Insisteix que cal resoldre el conflicte amb Catalunya “d’una manera democr√†tica i que els ciutadans puguin decidir el futur” i ha dit que ells ja estan asseguts a la taula esperant a qui s’hi vulgui afegir.

D’altra banda, Bosch ha convidat la candidata del PP a les europees del 26 de maig, l’exministra Dolors Montserrat, a visitar Junqueras a Soto del Real i debatre sobre pol√≠tica comunit√†ria. “Ho haurien de poder fer en llibertat, per√≤ si no el deixen sortir, nosaltres encantats d’acompanyar-la fins a Soto”, ha declarat.

Informa:ELNACIONAL.CAT (1-4-2019)