HISTÒRIC! L’ASSEMBLEA FRANCESA APROVA LA PRIMERA LLEI DE PROTECCIÓ DE LES LLENGÜES REGIONALS ( 247-76)

L’Assemblea francesa ha aprovat per 247 vots a favor i 76 en contra la primera llei de protecció i promoció de les llengües minoritzades, la qual esdevé una base legal per a la immersió lingüística, reconeix la retolació bilingüe i permet de posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès, com la ‘ñ’ del bretó i els accents propis del català.

En referència a l’ensenyament, la llei preveu la implementació de la immersió lingüística en l’escola pública, així com generalitzar l’aprenentatge de les diferents llengües pròpies des del parvulari fins a l’institut. Els diputats, a més, han recuperat avui un aspecte clau de la normativa, que permet de compensar econòmicament els municipis que tenen escoles immersives o bilingues i que reben alumnes d’altres localitats, un punt que havia tingut l’oposició del ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, i havia estat suprimida per la comissió d’ensenyament de l’assemblea. No obstant això, 111 parlamentaris han votat a favor d’eliminar aquest punt i 188 han votat en contra, inclosos tots els diputats nord-catalans de la República En Marxa.

La llei de llengües minoritzades, que ha estat impulsada pel diputat bretó Paul Molac, afecta, entre altres, el català, l’occità, el basc, el cors o el bretó i defineix tres camps d’actuació per a la protecció i la promoció: el patrimoni, l’educació i els serveis públics.

Informa:VILAWEB.CAT (8-4-2021)

330 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: