HOLA, NOU CONSELLER DELS MOSSOS

( QUICO SALLÉS )
Els canvis al departament d’Interior són sempre complexos. Els Mossos no estan per orgues. Sobretot després dels tres anys més difícils pel cos, amb el major al banc dels acusats per rebel·lió acompanyat de la cúpula d’Interior. Buch va agafar el departament, amb un savi en la gestió, Brauli Duart, com a número dos, i un projecte arriscat: tocar campanes i anar anar a la processó.

Ha estat una feina complicadíssima. No es pot pregonar una república i la desobediència general des de Palau i enviar la BRIMO a aturar-la. Possiblement ha estat el departament més realista. El que ha constatat la buidor estratègica independentista. Ha estat el departament que ha acreditat que el Govern és només un executiu plenament autonòmic, malgrat la fanfàrria independentista.

Però tot i això, han passat coses interessants en aquests dos anys de Buch. El nomenament del comissari Eduard Sallent ha estat un revulsiu. El cap del cos ha desplegat una nova estructura policial més moderna, més tecnificada i més semblant als cossos policials europeus més innovadors. També s’ha iniciat una reforma de les unitats d’ordre públic més enllà del bluf de la famosa “auditoria interna més gran…”. S’han arranjat vells problemes salarials i s’ha posat en marxa el mecanisme de la jubilació anticipada. I tot i les errades a les primeres de canvi, s’ha respectat la figura del comissari Ferran López, el tap que va aturar una previsible purga indiscriminada al complex Egara.

La banda fosca, però, també és evident. El fet que el Govern es personi contra manifestants, algunes actuacions inversemblants d’ordre públic, el paper durant el control del confinament o la sensació incipient de descontrol són clamorosos. Els sindicats, veterans, així ho van assenyalar. Ara Buch deixa una conselleria a mans d’un advocat com Miquel Sàmper, amb una lliçó clara. Els Mossos han de fer de Mossos. És el que han de fer, i punt. És a dir, de policia. Amb més transparència, amb bons instruments, amb més preparació, d’acord, però sempre faran de policia. Res més. És bo que ho sàpiga tothom.
Informa:ELMON.CAT (6-9-2020)

241 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: