I ARA, QU√ą ? LA DEFENSA DE PUIGDEMONT ES PREPARA DAVANT D’UN ANY DE BATALLA JUDICIAL

“Aix√≠ es prepara la defensa de Puigdemont davant d’un any de batalla judicial”.
( ALBA SOL√Č )

La defensa dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠ es prepara per a una batalla judicial d’un any al Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea abans d’enfrontar-se a l’euroordre a B√®lgica i Esc√≤cia. “Els tribunals belgues esperaran fins que Luxemburg es pronunci√Į”, assegura l’advocat flamenc, Paul Bekaert, en declaracions a l’ACN, preguntat per les prejudicials que el Tribunal Suprem ha fet al TJUE.

L’advocat escoc√®s de Ponsat√≠, Aamer Anwar, fins i tot apunta que els tribunals d’Esc√≤cia s’esperaran que Luxemburg resolgui el recurs que presentaran contra l’aixecament de la immunitat. De totes maneres, l’equip jur√≠dic admet la dificultat de guanyar aquest cas.

“Un cas dif√≠cil”

“√Čs un cas dif√≠cil”, reconeix Bekaert, si b√© recorda que en el cas d’Oriol Junqueras el TJUE va contradir l’Eurocambra. La defensa dels tres independentistes presentar√† un recurs als tribunals de la UE contra la decisi√≥ de l’Eurocambra juntament amb una petici√≥ de cautelars.

Anwar denuncia les “irregularitats” de la gesti√≥ del suplicatori com l’aprovaci√≥ d’un informe amb errors sobre els delictes pels quals s’acusa la seva clienta. Tamb√© critica que el Comit√® d’Afers Jur√≠dics que va redactar la proposta d’aixecament de la immunitat no va ser “imparcial”. “Ponsat√≠ continuar√† lluitat”, assegura.

Les preguntes de Llarena

Com s’esperava, el magistrat del Suprem Pablo Llarena ha enviat set preguntes prejudicials al TJUE per aclarir el futur de les euroordres arran de la denegaci√≥ de B√®lgica a l’entrega de l’exconseller Llu√≠s Puig per risc de vulneraci√≥ dels drets fonamentals.

En concret, la just√≠cia belga va determinar que en el cas de l’1-O no es respecta el dret al jutge natural ni la presumpci√≥ d’innoc√®ncia basant-se, en gran part, en la resoluci√≥ del Grup de Treball sobre les Detencions Arbitr√†ries de l’ONU.

Llarena pregunta a Luxemburg, entre altres q√ľestions, fins a quin punt els tribunals belgues poden q√ľestionar la seva compet√®ncia en la causa del proc√©s i si poden declarar l’exist√®ncia d’un risc per als drets fonamentals “a partir de l’informe” del Grup de Treball de l’ONU. “Constitueix aquest informe un element objectiu, fiable, prec√≠s i degudament actualitzat per justificar (…) la denegaci√≥ de l’entrega?”, es pregunta Llarena.
Les euroordres, paralitzades un any més

La defensa de Puigdemont preveu que aquestes prejudicials mantinguin les euroordres paralitzades un any m√©s a B√®lgica i Esc√≤cia. Des de finals del 2019 estaven suspeses a l’espera de la resoluci√≥ sobre el suplicatori. Ara que l’Eurocambra ja ha aixecat la immunitat als tres eurodiputats de JxCat, el Tribunal Suprem t√© previst comunicar-ho a les autoritats belgues un cop tingui la notificaci√≥ oficial del president del Parlament Europeu.

Independentment de si la just√≠cia belga reobre o no el cas per la p√®rdua de protecci√≥ parlament√†ria, els advocats de Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ anticipen que el proc√©s d’extradici√≥ continuar√† aturat mentre el TJUE no resolgui les prejudicials de Llarena.

“Fins que Luxemburg no digui la seva, no passar√† res”, avan√ßa Bekaert, sense descartar que els jutges europeus puguin emetre una opini√≥ “diferent” a la dels belgues -√©s a dir, que tombi els arguments pels quals es va rebutjar l’euroordre de Puig.

En tal cas, podria afectar al criteri de B√®lgica i Esc√≤cia per resoldre el cas de Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ pel que fa a la q√ľesti√≥ dels drets fonamentals. En canvi, per Puig el Suprem hauria d’emetre una quarta euroordre perqu√® no es pot reobrir el cas, segons Bekaert.

A banda de la q√ľesti√≥ dels drets fonamentals, B√®lgica i Esc√≤cia tamb√© haurien de decidir si poden aprovar l’extradici√≥ de Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ pel delicte de sedici√≥, ja que Puig nom√©s est√† acusat de malversaci√≥ i desobedi√®ncia.
Els exiliats, “al costat bo de la hist√≤ria”

“Quan es tracta del dret europeu i els drets humans, Ponsat√≠, Com√≠n i Puigdemont estan al costat bo de la hist√≤ria, esperem que els tribunals tamb√© ho estiguin”, afegeix l’advocat Aamer Anwar.

Amb tot, els advocats recorden que √©s aviat per preveure el desenlla√ß als tribunals europeus i s’abstenen d’entrar al detall sobre elements en joc a Luxemburg. “No avan√ßarem la nostra estrat√®gia judicial”, diu Anwar.
Informa:ELNACIONAL.CAT (10-3-2021)

271 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: