I ARA, UN CABAL DE COHERÈNCIA AMB URGÈNCIA

“I ara, un cabal de coherència ”
No hi ha demora assumible en les polítiques per combatre l’emergència climàtica, imprescindibles si es volen protegir les zones vulnerables com el Delta de l’Ebre

(FERRAN CASAS )

La llevantada ha deixat imatges arreu de Catalunya que no responen a la normalitat. Els extrems del Principat, especialment les Terres de l’Ebre, però també un gruix important de comarques de costa i interiors, han patit precipitacions difícils d’engolir sense destrosses en nuclis urbans, camps i carreteres. És normal, doncs, que la borrasca hagi carregat els rius fins al límit -en alguns casos, han quedat desbordats- i que el perill d’inundacions es mantingui. El temporal no remetrà fins divendres, apunten les previsions.

L’episodi d’inestabilitat no ha conclòs i, per tant, la prioritat és atendre les urgències i treballar en les mesures de seguretat. Però la necessitat d’atendre la urgència de la llevantada no ens hauria de distreure de l’abast del que tenim davant. Els que hi entenen recorden aquests dies com en són d’estranyes les tempestes elèctriques en ple mes de gener. I també destaquen l’excepcionalitat del volum dels aiguats arreu del país, que no tenen tants precedents. La primera reflexió condueix als efectes del canvi climàtic.

En una visita llampec a l’Ampolla i Deltebre, el president de la Generalitat, Quim Torra, que s’ha preocupat de fer-se omnipresent, feia ahir una reflexió il·lustrativa: “És hora de passar a l’acció. No podem esperar més. Necessitem un pla d’acció pel delta de l’Ebre”. Certament, el president tenia raó. No hi ha demora assumible en les polítiques per combatre l’emergència climàtica, imprescindibles si es volen protegir les zones més vulnerables de la geografia. Això també vol dir assumir que la voluntat d’acció ha d’anar acompanyada de coherència. Coherència per no posar en dubte els beneficis de les mesures de reducció d’emissions o fins i tot de decreixement d’indústries com la turisme massiu, per incòmodes i dificultoses que suposin la seva aplicació. Coherència també per assumir-les de forma immediata.

Les ferides de la llevantada deixen nombrosos danys: conreus negats, infraestructures malmeses, platges devorades i una multitud d’incidències que requeriran temps a resoldre’s completament. Caldrà atendre-ho, però sense un pla a mig termini, només seran pedaços. Que la llevantada serveixi per ajudar a obrir els ulls als més escèptics: L’agenda climàtica és una prioritat.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (23-1-2020=

297 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: