I AVUI, UNA BAJANADA AL CONGRÉS DEL DIPUTATS A FAVOR DEL CATALÀ

“I avui una bajanada a Madrid, a favor del català”.

El PP vol entrebancar el pressupost i, per aconseguir-ho, si cal, defensa el català. Si algú ha de perdre que siga el PSOE, tu…”

( VICENT PARTAL )
Avui el parlament espanyol aprovarà el pressupost del seu govern, amb una sorpresa que va emergir, inesperada, durant el pas del projecte pel senat.

Perquè resulta que el PP va votar a favor d’una esmena presentada per Compromís en nom de la Chunta Aragonesista, que demana de destinar 1,6 milions d’euros a la “promoció i difusió de les llengües protegides per la Carta Europa de les Llengües Regionals o Minoritàries, a Galícia, Astúries, el País Basc, Navarra, l’Aragó, Catalunya, València i les Balears”.

Aquesta esmena no es preveia que fos aprovada al senat perquè tothom tenia coll avall que els partits espanyols, del PSOE a Vox, hi votarien en contra, seguint la seua línia habitual. Però –ai, caram!– resulta que el PP hi va votar a favor, enmig de la incredulitat de tothom. I això va implicar que el pressupost caigués al senat i se n’hagués d’ajornar l’aprovació una setmana. Avui, finalment, amb la votació del text al congrés, els comptes s’aprovaran.

Tots sospitem que aquest retard, i poder dir que el pressupost no havia superat el tràmit del senat, era el trofeu que cercava el PP. Simplement un acte de filibusterisme, una rebequeria més de les moltes a què ens té avesats. Però el cas és que ara, posat contra la paret per les crítiques, el PP s’ha trobat obligat a votar a favor del català, el gallec, el basc, l’asturià i l’aragonès també al congrés espanyol. I ha dit que sí, que hi votaria a favor. Han de fer el paperot i defensar que en realitat no hi havia cap intenció d’entrebancar l’aprovació del pressupost, sinó que ells, de veritat, van a favor de les llengües minoritzades. Com si no els coneguéssem…

No perdem de vista les coses, tampoc, eh? Parlem de poc més d’un milió i mig d’euros, una xifra ridícula. I la història de les votacions del PP desmenteix rotundament que aquest partit tinga gens d’interès en les nostres llengües. Simplement, han organitzat un xou, un altre, i això ha acabat en un accident, que ens demostra fins a quin punt la política va esdevenint pur teatre, amb els partits dedicats al hooliganisme, gairebé com al futbol.

Perquè la situació és si fa no fa com la d’aquell acudit en què un home de cent anys a punt de morir-se, fanàtic del València, demana a la família que abans de morir-se el facen soci del Reial Madrid. Decisió que aclareix tot dient: “Si algú ha de perdre un soci que siga el Madrid.” La lògica, bona per als acudits però no per a la política, és la mateixa. El PP vol posar traves al pressupost i, per aconseguir-ho, si cal, defensa el català. Si algú ha de perdre, que siga el PSOE, tu…

Avui, per tant, tindrem comèdia a Madrid. I un milió i mig d’euros que ja veurem si es gasten mai o en què es gasten, que una volta aprovat el pressupost poca gent es preocupa de veure si es compleix. Vox votarà amb el PSOE contra les llengües minoritzades de l’estat espanyol, que ja no és tan rar que coincidesquen en tot de votacions, mentre que el PP hi votarà a favor amb Bildu; i això que sorprèn, vist que n’hi ha uns quants del PP que encara van amb el sonsonet que Bildu és ETA. Tot plegat seria còmic si no fos que parlem d’això que parlem.

PS. Diuen els diaris de Madrid que el PSOE està enfadat amb ERC i Bildu adduint que aquests dos partits han caigut en una trampa parada pel PP per afeblir Sánchez. I què caram volen que facen? Que voten en contra del català i el basc? De debò que als ocupants de la Moncloa no els queda ni un bri de lògica al cap?
Informa:VILAWEB.CAT (28-XII-2021)

146 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: