I QUÈ? EL TC ANUL.LARÀ LA DECLARACIÓ DEL PARLAMENT CONTRA EL REI

El Tribunal Constitucional (TC) estudia avui el recurs del Govern central contra la declaració aprovada pel Parlament l’octubre passat en què es propugnava l’abolició d’una “institució caduca com la monarquia”. El projecte de sentència proposa que es declari inconstitucional el text aprovat per la Cambra catalana, perquè entén que no té competències per prendre acords d’aquest tipus, en línia amb els arguments de l’ Advocacia de l’ Estat per recórrer contra la declaració. L’Executiu va subratllar quan es va presentar el recurs que la declaració del Parlament suposava “un altre intent d’iniciar un procés unilateral que desemboqui en la creació de la república independent”.

La declaració d’inconstitucionalitat del text esmentat tancarà un debat que va afectar les mateixes institucions estatals, ja que l’ Executiu va consultar si presentava o no el recurs al Consell d’Estat, que es va manifestar en contra de la iniciativa. Tot i això, la impugnació es va presentar, desa­tenent l’informe que s’havia emès. De fet, va ser el primer recurs ­formalitzat pel govern de Pedro Sánchez contra una decisió del Parlament després del triomf de la moció de censura que el va portar a la Moncloa.

El text, votat l’octubre passat per la Cambra catalana, qualificava la monarquia d’“institució caduca”

L’ Executiu socialista estava intentant obrir vies de diàleg amb la Generalitat i els partits independentistes, per donar la màxima estabilitat possible al final de la legislatura, però va voler sortir al pas de la declaració del Parlament de Catalunya, perquè considerava que era “un greu atemptat al principi de lleialtat institucional” i que es tractava “d’una declaració política que degrada manifestament la forma política de l’ Estat espanyol i els principis democràtics que consagra la Constitució”. El mateix Consell d’Estat va afirmar en el seu dictamen que la declaració del Parlament comportava “una total falta de respecte envers la més alta magistratura de l’ Estat”, tot i que es va mostrar en contra de presen­tar el recurs, amb l’argument que les resolucions del tipus de l’examinada “tenen una naturalesa netament política i no jurídica”.

El recurs de l’ Advocacia de l’ Estat, en canvi, sí que va considerar que una declaració com l’apro­vada al Parlament tenia finalitats polítiques i conseqüències jurí­diques. La impugnació presentada afirmava, en aquest sentit, que el text comportava “una manifestació de la voluntat de la Cambra” i que “s’insereix en el propòsit definit del Parlament de Catalunya de subvertir l’ordre constitucional”. La portaveu de l’ Executiu, Isabel Celaá, quan va informar de la presentació del recurs, va dir respecte a la Corona: “ Considerem que és inviolable i no ha de ser objecte de disputa partidària dins d’una Cambra partidària”.

La declaració va ser aprovada al Parlament per 69 vots a favor, 57 en contra i 4 abstencions (de la CUP). Hi van votar a favor Cata­lunya en Comú-Podem, que la va presentar, i JxCat i ERC. S’hi van manifestar en contra el PP, Ciu­tadans i el PSC. La resolució es ­va presentar com una condemna al discurs que el Rei va pronunciar el 3 d’octubre del 2017 com a reacció a la celebració del referèndum de l’1- O.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (17-7-2019)

N.de la R.

Quina sorpresa,oi? Com diuen en castellà: ” a mí plin yo duermo con Pikolín”.

332 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: