“I UNA MERDA. I UNA PUTA MERDA “:ULL, SENYOR JUNQUERAS !

( JORDI GALVES )
A l’entrevista a Oriol Junqueras, publicada ahir en un altre diari, quan respon una determinada pregunta, es produeix el daltabaix. De sobte, com en una explosiĂł petroquĂ­mica. Havia de passar. El vicepresident empresonat exclama: “I una merda”. I immediatament es corregeix a ell mateix: “I una puta merda”. Desapareixen de cop els modus que comparteix amb Miquel Iceta. Ha trencat unilateralment la correcciĂł apresa al Liceu italiĂ , s’ha independitzat de les bones paraules de la hipocresia vaticana, del lema del junquerisme Ă©s amor i de tota la xerrameca buida dels darrers anys. Xerrameca de paraules sense Ă nima. La cosa ha anat aixĂ­. Li fan una pregunta lĂČgica, almenys lĂČgica a l’Europa d’avui, una pregunta de periodisme independent, que si no Ă©s veritat que ells, els d’Esquerra, van enganyar els catalans prometent una independĂšncia impossible. I Junqueras s’irrita. O diguem que queda sorprĂšs, sobrepassat. DesprĂ©s ja no es possible refer el diĂ leg, la taula de diĂ leg amb el periodista, Junqueras es tanca en banda, en banda de mĂșsica militar, amb bombo i platerets. La conversa acaba amb un sospir romĂ ntic, amb un exercici nihilista: “No res. No veig cap gest. I no espero res de res”.

L’equilibri interior d’un presoner, del presoner mĂ©s important d’Europa, del presoner que dirigeix el partit mĂ©s important que hi ha avui a Catalunya, Ă©s motiu de preocupaciĂł i, per tant de comentari. Fa molts anys que conec el personatge, amb detalls. Vaig poder conversar-hi, no poques vegades, quan tots dos Ă©rem professors a la Universitat AutĂČnoma, quan l’independentisme no era cap amenaça, i tots dos Ă©rem mĂ©s joves, mĂ©s prims i menys lletjos. La discrepĂ ncia polĂ­tica que hi tenia i hi tinc Ă©s mĂ­nima comparada amb la discrepĂ ncia moral que em suscita l’honorable vicepresident presoner. És segur que jo mai no hauria aconseguit esdevenir el gegant polĂ­tic en el que s’ha convertit, jo no li arribo ni a la sola de la sabata al gegant polĂ­tic que Gabriel RufiĂĄn identifica en el panorama de l’actual polĂ­tica catalana. Probablement perquĂš, ni avui ni en el passat, hauria pres les decisions que Junqueras ha pres. Les trobo inacceptables, com inacceptable Ă©s el cinisme amb el que s’ha col·locat al capdamunt del partit de MaciĂ  i Companys. Estic en desacord quan parla per no dir res, quan diu el que no Ă©s veritat, perĂČ precisament per aixĂČ, li he de donar la raĂł ara, quan diu merda. I encara mĂ©s raĂł quan diu puta merda. La veritat ens farĂ  lliures, senyor vicepresident, ho tĂ© a la seva BĂ­blia i la merda aixĂČ ho tĂ©, que no es pot dissimular. Tampoc la llibertat.

Si fracassa l’aposta d’Oriol Junqueras d’abraçar-se als Comuns i al PSOE, a canvi de sortir de la presĂł i poca cosa mĂ©s, no quedarĂ  ni una paret dreta a Esquerra Republicana. La paciĂšncia dels votants independentistes Ă©s limitada i fĂłra bo no temptar la sort. Si Junqueras esgota tota la pĂłlvora en la seva guerra fratricida contra Carles Puigdemont —fins i tot fent pinça amb els convergents de Mas i els antics d’UniĂł, de Castellà— no veig com podrĂ  protegir-se del foc fraternal i federal de Pedro SĂĄnchez i Pablo IglĂ©sias. L’actual desuniĂł de l’independentisme polĂ­tic Ă©s la principal aportaciĂł d’Oriol Junqueras, en col·laboraciĂł amb l’infame Artur Mas. PerĂČ contribuir a la guerra civil entre independentistes em sembla tan absurd com fer-li la feina bruta al CNI i a la GuĂ rdia Civil. Atacar i fer mal a Esquerra Republicana em sembla equiparable a donar-li la raĂł a JosĂ© Maria Aznar, que deia que ens matarem entre nosaltres perquĂš Espanya sobrevisqui. La forta discrepĂ ncia que tinc amb el vicepresident Junqueras no aconseguirĂ  convertir-me en un aliat ocasional de l’espanyolisme. La immensa majoria dels votants independentistes volen la unitat. Merda. Cal que Junqueras rectifiqui, si vol. Si pot. PerĂČ no en traurem res de voler destruir el principal partit de Catalunya.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (20-1-2020)

532 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: