Iceta finança l’ESCAC perquè faci cursos només en castellà.
El Ministeri de Cultura exclou el català d’una subvenció a l’escola de cinema catalana.
El 26 d’abril, el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar un Reial Decret que regulava la concessió directa de dues subvencions, una a la Escuela de Cinematografía y del Audiovisual de la Comunidad de Madrid (ECAM) i una altra a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), amb seu a Terrassa. El decret, signat pel ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, subvencionava activitats acadèmiques teòriques i pràctiques per formar professionals dels audiovisuals “en capacitats digitals dins del sector de la cinematografia i l’audiovisual”.
En el cas de l’ESCAC, el decret d’Iceta finançava el projecte FAST FORWARD by ESCAC, un seguit de cursos oferts mitjançant una “xarxa de centres en tot el territori espanyol” i un sistema de beques “allà on es trobin aquells recursos tècnics que siguin impossibles de desplaçar”. El decret especificava que una de les activitats a què l’ESCAC “ha de destinar la subvenció” era un “curs d’espanyol tècnic per a professionals europeus”. El document no preveia cap subvenció per a cursos de català tècnic.
A l’exposició de motius, el Reial Decret explicava que la subvenció s’aprovava en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, un programa d’ajudes del govern espanyol finançat en part amb fons europeus. Plataforma per la Llengua ha denunciat reiteradament que aquests fons europeus han dut, des de l’any 2021, a l’aparició d’una gran quantitat de normes reguladores de subvencions i premis amb clàusules lingüístiques discriminatòries. Algunes d’aquestes normes potencien o promouen activament el castellà sense potenciar i promoure també el català (com és el cas de la subvenció de l’ESCAC), mentre que moltes altres reforcen el castellà de manera menys directa amb la imposició del seu ús en les sol·licituds i en la documentació acreditativa i justificativa obligatòria.
Durant l’any 2020, les institucions espanyoles només van aprovar 14 disposicions sobre subvencions i premis amb clàusules lingüístiques discriminatòries, i durant la primera meitat de 2021 en van aprovar tan sols 3. A partir de llavors, amb l’aparició del Pla de Recuperació i dels plans PERTE que se’n deriven, les normes d’aquestes característiques s’han multiplicat: 24 la segona meitat del 2021 (per tant, 27 en el total de l’any), 52 l’any 2022 i 31 la primera meitat del 2023. De les 31 normes del 2023, 15 feien referència al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en el seu títol. Les 21 disposicions discriminatòries en matèria de subvencions i premis del segon trimestre del 2023 constitueixen un rècord fins i tot en aquest context de frenètica activitat legislativa en aquesta matèria.
El condicionament del finançament públic a l’ús del castellà crea un fort incentiu a favor del seu ús general en les empreses, els ciutadans i les institucions que se’n poden beneficiar, i desincentiva que optin pel català. Quan el poder públic obliga que determinats documents es presentin en castellà, està inclinant el terreny de joc a favor d’aquesta llengua: tenir la documentació en un altre idioma esdevé un cost afegit i un desavantatge competitiu.
Informa:RACOCATALA.CAT (25-VII-2023)