ICETA IMPOSA LA COMPRA D’UN 50% DELS LLIBRES EN CASTELLÀ A LES BIBLIOTEQUES CATALANES

Les biblioteques pĂşbliques catalanes hauran d’adquirir un mĂ­nim del 50% de llibres en castellĂ  si volen accedir a les ajudes que el ministeri de Cultura ha obert amb els diners dels fons europeus. Mai abans aquest ministeri s’havia atrevit a imposar una quota lingßística a les biblioteques. Aquestes, fins ara, s’havien regit seguint un codi deontòlogic que avantposava la professionalitat i la voluntat de servei, allunyada de criteris nacionalistes o polĂ­tics.

La intenciĂł inicial del ministeri dirigit per Miquel Iceta era obligar a que el 87% dels llibres fossin en castellĂ  i que la resta, fos en catalĂ . Amb el repartiment actual, d’aquest 50% restant destinat al catalĂ , es podria reduir encara mĂŠs, perquè s’obre la possibilitat a adquirir fins a un 10% de publicacions en altres llengĂźes.

Les ajudes del ministeri tenen un import total de 10 milions amb el que es pensen comprar 450.000 llibres. Catalunya rebrĂ  916.394 €, perquè el repartiment s’ha fet per nombre de biblioteques i no d’usuaris, afavorint aquells territoris que tenen menys habitants. AixĂ­, cada biblioteca rebrĂ  2.170 €.

A Catalunya, mai havia existit cap quota lingßística en la compra de llibres. En l’actualitat, Ăşnicament el 25% del catĂ leg de les biblioteques del paĂ­s ĂŠs en catalĂ .
Informa:RACOCATALA.CAT (9-11-2021)

156 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: