ICETA IMPOSA LA COMPRA D’UN 50% DELS LLIBRES EN CASTELL√Ä A LES BIBLIOTEQUES CATALANES

Les biblioteques p√ļbliques catalanes hauran d’adquirir un m√≠nim del 50% de llibres en castell√† si volen accedir a les ajudes que el ministeri de Cultura ha obert amb els diners dels fons europeus. Mai abans aquest ministeri s’havia atrevit a imposar una quota ling√ľ√≠stica a les biblioteques. Aquestes, fins ara, s’havien regit seguint un codi deont√≤logic que avantposava la professionalitat i la voluntat de servei, allunyada de criteris nacionalistes o pol√≠tics.

La intenci√≥ inicial del ministeri dirigit per Miquel Iceta era obligar a que el 87% dels llibres fossin en castell√† i que la resta, fos en catal√†. Amb el repartiment actual, d’aquest 50% restant destinat al catal√†, es podria reduir encara m√©s, perqu√® s’obre la possibilitat a adquirir fins a un 10% de publicacions en altres lleng√ľes.

Les ajudes del ministeri tenen un import total de 10 milions amb el que es pensen comprar 450.000 llibres. Catalunya rebr√† 916.394 ‚ā¨, perqu√® el repartiment s’ha fet per nombre de biblioteques i no d’usuaris, afavorint aquells territoris que tenen menys habitants. Aix√≠, cada biblioteca rebr√† 2.170 ‚ā¨.

A Catalunya, mai havia existit cap quota ling√ľ√≠stica en la compra de llibres. En l’actualitat, √ļnicament el 25% del cat√†leg de les biblioteques del pa√≠s √©s en catal√†.
Informa:RACOCATALA.CAT (9-11-2021)

127 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: