ICETA, LA RUMBA ÉS CATALANA, NO ESPANYOLA

“Iceta, la rumba és catalana, no espanyola”.
La Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana acusa al Ministeri de Cultura de mantenir una “actitud exacerbada i mal entès del patriotisme”.

La Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana ha sol·licitat una reunió amb els tècnics del Ministeri de Cultura de Miquel Iceta per poder presentar l’expedient per a la UNESCO ja acabat. L’objectiu és poder exposar “el que és culturalment i musicalment” aquest gènere i defensar la seva postura “rotunda i inamovible” sobre la candidatura. La plataforma va denunciar fa uns que el govern espanyol posava través a la candidatura per declarar la Rumba catalana patrimoni cultural i immaterial de la humanitat i suggeria treure la referència “catalana”. “Això seria renegar del que som, d’on venim i cap a on anem”, afegeixen des de la plataforma en un comunicat.

L’entitat recorda que fa un any que treballen en la candidatura i acusen als tècnics del ministeri de mantenir una “actitud exacerbada i mal entès del patriotisme” respecte al projecte que presenten i mostrant un total desconeixement d’un gènere tradicional català que també és viu a la Catalunya del Nord.

La plataforma, que ja va denunciar que la denominació de “catalana” havia encallat el procés, avisa: “La nostra determinació és ferma i no cedirem, per molta pressió que se’ns exerceixi, a renegar de la nostra identitat”.

En l’escrit, també recorden el llegat de Peret, Josep María Valentí o Antonio González, perquè la seva herència musical i cultural “ja forma part de l’ADN dels gitanos catalans i els representa”.

Informa:RACOCATALA.CAT (14-VIII-2023)

60 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: