DEMOLIDOR: L’ESTAT PISPA A CATALUNYA 16.000 MEUR, SEGONS EL COL·LEGI D’ECONOMISTES

El col·lectiu Economistes pel Benestar, integrat al Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha xifrat en 9.107 MEUR anuals la quantitat que necessitaria el paĂ­s per resoldre els seus problemes d’infrafinançament. Segons l’estudi ‘Com millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya?’, presentat aquest dimarts, aixĂČ suposaria incrementar els recursos del Govern provinents del model de finançament en un 36% i que l’Estat, a mĂ©s, efectuĂ©s la inversiĂł en Rodalies. L’informe assenyala que Catalunya Ă©s la comunitat que disposa de menys recursos en termes reals per habitant i situa en 16.000 MEUR –el 8% del PIB catalĂ - la diferĂšncia entre els impostos que els catalans paguen a l’Estat i la despesa que fa el govern espanyol a Catalunya. Segons l’estudi, l’infrafinançament dels serveis pĂșblics de Catalunya s’explica pel model de finançament autonĂČmic, pel baix nivell d’inversiĂł del govern central al territori i pel model territorial de l’Estat, el qual “afavoreix la hipercapitalitat de Madrid” i permet a la Comunitat de Madrid practicar “un dĂșmping fiscal enormement insolidari”.

Alhora, el Col·legi d’Economistes recorda que Catalunya aporta una mitjana de 3.224 euros anuals per habitant al sistema de finançament, mentre que rep 2.393 euros, sent la penĂșltima comunitat que menys percep. En aquest sentit, manifesta que “si Catalunya poguĂ©s ingressar i administrar directament els seus ingressos, podria resoldre les mancances dels serveis pĂșblics”, i afegeix que el PaĂ­s Basc disposa actualment d’un 85% mĂ©s de recursos per habitant. “Els ciutadans tenen raons per sentir-se insatisfets i preocupats per les profundes iniquitats del sistema de distribuciĂł de recursos pĂșblics [
], unes iniquitats que amb la covid-19, es corre el risc que encara s’agreugin mĂ©s”, subratlla l’estudi. És per aixĂČ que el Col·legi d’Economistes demana que Catalunya pugui ingressar i gestionar els recursos provinents dels impostos que paguen els ciutadans. Segons els economistes que han elaborat l’informe, la xifra de 9.017 MEUR anuals seria “assequible” si la Generalitat gestionĂ©s els seus propis impostos i destaquen que “encara quedaria marge per a ser solidaris amb la resta d’espanyols”.

Educació, salut i serveis socials: les partides més beneficiades

En el cas que Catalunya disposĂ©s d’aquest finançament, l’educaciĂł, la salut i els serveis socials serien les partides mĂ©s beneficiades. En concret, el Col·legi d’Economistes calcula que el sistema educatiu podria comptar amb 2.557 MEUR anuals mĂ©s, una quantitat que permetria revertir les retallades dels Ășltims anys, generalitzar la gratuĂŻtat de les llars d’infants i l’educaciĂł obligatĂČria i abaratir l’escola concertada, aixĂ­ com millorar les rĂ tios de personal i destinar mĂ©s recursos a la formaciĂł professional. Pel que fa al sistema de salut, la Generalitat disposaria de 2.300 MEUR mĂ©s, que servirien per reduir les llistes d’espera, millorar la qualitat de l’atenciĂł primĂ ria a travĂ©s de la contractaciĂł de mĂ©s personal, millorar les dotacions de professionals de la medicina i la infermeria i incrementar els recursos en recerca mĂšdica. Quant a serveis socials, Catalunya tindria 2.400 MEUR addicionals per reduir les llistes d’espera en mĂ©s de 50.000 persones, contractar 13.000 professionals assistencials o triplicar la mitjana d’hores d’atenciĂł domiciliĂ ria per beneficiari, entre d’altres mesures.

Finalment, la inversió addicional en matùria d’habitatge pujaria a 950 MEUR anuals, mentre que els recursos a la xarxa de Rodalies s’incrementarien en 900 MEUR.
Informa:ELMON.CAT (2-2-2021)

302 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: