DEMOLIDOR: L’ESTAT PISPA A CATALUNYA 16.000 MEUR, SEGONS EL COL·LEGI D’ECONOMISTES

El col·lectiu Economistes pel Benestar, integrat al Col·legi dâEconomistes de Catalunya, ha xifrat en 9.107 MEUR anuals la quantitat que necessitaria el paĂs per resoldre els seus problemes dâinfrafinançament. Segons lâestudi âCom millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya?â, presentat aquest dimarts, aixĂČ suposaria incrementar els recursos del Govern provinents del model de finançament en un 36% i que lâEstat, a mĂ©s, efectuĂ©s la inversiĂł en Rodalies. Lâinforme assenyala que Catalunya Ă©s la comunitat que disposa de menys recursos en termes reals per habitant i situa en 16.000 MEUR âel 8% del PIB catalĂ - la diferĂšncia entre els impostos que els catalans paguen a lâEstat i la despesa que fa el govern espanyol a Catalunya. Segons lâestudi, lâinfrafinançament dels serveis pĂșblics de Catalunya sâexplica pel model de finançament autonĂČmic, pel baix nivell dâinversiĂł del govern central al territori i pel model territorial de lâEstat, el qual âafavoreix la hipercapitalitat de Madridâ i permet a la Comunitat de Madrid practicar âun dĂșmping fiscal enormement insolidariâ.
Alhora, el Col·legi dâEconomistes recorda que Catalunya aporta una mitjana de 3.224 euros anuals per habitant al sistema de finançament, mentre que rep 2.393 euros, sent la penĂșltima comunitat que menys percep. En aquest sentit, manifesta que âsi Catalunya poguĂ©s ingressar i administrar directament els seus ingressos, podria resoldre les mancances dels serveis pĂșblicsâ, i afegeix que el PaĂs Basc disposa actualment dâun 85% mĂ©s de recursos per habitant. âEls ciutadans tenen raons per sentir-se insatisfets i preocupats per les profundes iniquitats del sistema de distribuciĂł de recursos pĂșblics [âŠ], unes iniquitats que amb la covid-19, es corre el risc que encara sâagreugin mĂ©sâ, subratlla lâestudi. Ăs per aixĂČ que el Col·legi dâEconomistes demana que Catalunya pugui ingressar i gestionar els recursos provinents dels impostos que paguen els ciutadans. Segons els economistes que han elaborat lâinforme, la xifra de 9.017 MEUR anuals seria âassequibleâ si la Generalitat gestionĂ©s els seus propis impostos i destaquen que âencara quedaria marge per a ser solidaris amb la resta dâespanyolsâ.
Educació, salut i serveis socials: les partides més beneficiades
En el cas que Catalunya disposĂ©s dâaquest finançament, lâeducaciĂł, la salut i els serveis socials serien les partides mĂ©s beneficiades. En concret, el Col·legi dâEconomistes calcula que el sistema educatiu podria comptar amb 2.557 MEUR anuals mĂ©s, una quantitat que permetria revertir les retallades dels Ășltims anys, generalitzar la gratuĂŻtat de les llars dâinfants i lâeducaciĂł obligatĂČria i abaratir lâescola concertada, aixĂ com millorar les rĂ tios de personal i destinar mĂ©s recursos a la formaciĂł professional. Pel que fa al sistema de salut, la Generalitat disposaria de 2.300 MEUR mĂ©s, que servirien per reduir les llistes dâespera, millorar la qualitat de lâatenciĂł primĂ ria a travĂ©s de la contractaciĂł de mĂ©s personal, millorar les dotacions de professionals de la medicina i la infermeria i incrementar els recursos en recerca mĂšdica. Quant a serveis socials, Catalunya tindria 2.400 MEUR addicionals per reduir les llistes dâespera en mĂ©s de 50.000 persones, contractar 13.000 professionals assistencials o triplicar la mitjana dâhores dâatenciĂł domiciliĂ ria per beneficiari, entre dâaltres mesures.
Finalment, la inversiĂł addicional en matĂšria dâhabitatge pujaria a 950 MEUR anuals, mentre que els recursos a la xarxa de Rodalies sâincrementarien en 900 MEUR.
Informa:ELMON.CAT (2-2-2021)