INDULTS, A PUNTA DE PISTOLA: QUI ES MOU TORNA A LA PRES√ď

“El veritable preu dels indults de S√°nchez”.
(DAVID GONZ√ĀLEZ )

L’estat d’excepci√≥ encobert, en tant que no proclamat, amb qu√® l’Estat espanyol ha fet front des del 3 d’octubre del 2017 al seu problema a Catalunya no es va acabar amb la sent√®ncia del Tribunal Suprem contra els l√≠ders independentistes i l’empresonament de 9 dels condemnats. Seguir√† vigent fins i tot quan aquests siguin lliures. Aix√≠ es dedueix del que anunciava ahir el diari El Pa√≠s: un in√®dit indult condicional per part del govern PSOE-Podemos que presideix Pedro S√°nchez: “Los indultos ser√°n r√°pidos, limitados y reversibles”. L’ exclusiva, que obria a cinc columnes la portada del rotatiu, s’acompanyava amb un pat√®tic editorial admonitori dirigit ni m√©s ni menys que “A los catalanes” en el seu conjunt. Si la primera cosa √©s un sarcasme, una broma macabra, una nova i inquietant mostra de la matriu revengista amb qu√® es continua gestionant el conflicte, la segona, directament, suposa continuar tractant els catalans (i les catalanes) de menors d’edat. Als independentistes i als que no ho s√≥n.

Aix√≠, sempre segons l’esmentat rotatiu, l’indult ser√† reversible, √©s a dir, s’anul¬∑lar√† “si els presos tornen a violar la llei”, i limitat: probablement es mantindran les penes d’inhabilitaci√≥ i nom√©s es perdonaran els anys de pena necessaris per a l’excarceraci√≥. Per tant, m√©s enll√† dels murs de la pres√≥, en la seva recobrada vida civil, els presos de l’1-0 continuaran sent presoners. El missatge √©s di√†fan: Si ho torneu a fer, tornareu a la pres√≥. La mesura de gr√†cia de Pedro S√°nchez esdev√© aix√≠, una mena de pres√≥ en llibertat perp√®tua, en la qual els indultats estaran sota sospita durant tota la seva vida, sotmesos a una revisi√≥ permanent de la seva llibertat… en funci√≥ dels interessos del govern de torn.

M√©s enll√† dels murs de la pres√≥, en la seva recobrada vida civil, els presos de l’1-0 continuaran sent presoners. El missatge √©s di√†fan: Si ho torneu a fer, tornareu a la pres√≥.

S√°nchez concedir√† l’indult per raons pol√≠tiques, la qual cosa es correspon, certament, amb la naturalesa de la mesura. En dep√®n la legislatura -el suport d’ERC al Congr√©s i la relaci√≥ amb el flamant Govern Aragon√®s. Com, tamb√© la “normalitzaci√≥” de la vida catalana. I no tant perqu√® ho demanin la majoria dels ciutadans, independentistes o no -aquestes majories han estat per a S√°nchez i per a l’Estat espanyol fins ara completament access√≤ries- sin√≥ perqu√® nom√©s en aquest escenari t√© futur el PSC, i, per tant, el PSOE, i poden respirar les elits locals. Unes elits que, de tant invocar el fantasma de la decad√®ncia del pa√≠s per foragitar les seves pr√≤pies vel¬∑le√Įtats independentistes, la temptaci√≥ en qu√® van caure Artur Mas i (el gruix de ) Converg√®ncia, han acabat per trobar-se’l cada nit quan apaguen el llum.

En el pla de desinflamaci√≥ del conflicte catal√† del qual els indults serien el primer pas efectiu est√† inclosa la rehabilitaci√≥ del PSC com a eventual soci en l’esquema de la governabilitat postproc√©s almenys per a una part de l’independentisme -els pactes de pa√≠s que proposa Illa a Aragon√®s-. Es visualitzaria aix√≠ una progressiva sortida dels socialistes catalans del bloc del 155. I tot aix√≤ s’acompanyaria d’una pla de rellan√ßament de les inversions i, potser de l’elaboraci√≥ d’un nou Estatut -amb el seu corresponent refer√®ndum- a trav√©s de la taula de di√†leg, que hauria de servir per amarrar al “projecte democr√†tic espanyol” els sectors m√©s moderats de l’independentisme i apuntalar a Catalunya les expectatives electorals del sanchismo despr√©s del desastre de Madrid.

Tot aix√≤ -agradi o no- forma part de la l√≤gica pol√≠tica. Per√≤ els anunciats indults de S√°nchez comporten dos errors grav√≠ssims. El primer √©s t√®cnic. En dissenyar un indult condicional, un indult parcial que mant√© sota sospita els beneficiaris, S√°nchez deixa tamb√© obert el cam√≠ perqu√® sigui revocat, pel seu Govern, un altre Executiu o, ja d’entrada, el Tribunal Suprem. √Čs el mateix indult el que queda tamb√© sota sospita en la seva justificaci√≥ pel seu car√†cter totalment parcial. I el segon √©s pol√≠tic. En optar per un indult h√≠brid, pol√≠tic, per√≤ penalment blindat, reversible i limitat, S√°nchez intenta apaivagar al deep state -encap√ßalat pels jutges- i frenar la dreta i l’extrema dreta -que ja han convocat el conseg√ľent acte de desgreuge en Colom. Per√≤ en aquest intent de transacci√≥, d’acontentar el b√ļnquer pol√≠tic i judicial, el president espanyol no nom√©s fracassar√† sin√≥ que, a m√©s, avalar√† un nou acte de regressi√≥ democr√†tica que li allunyar√† qualsevol aprovaci√≥ per part de mols catalans, independentistes i no nom√©s.

De nou, des d’Espanya es planteja a Catalunya una esp√®cie de nova transici√≥ a punta de pistola: qui es mou, torna a la pres√≥

Apareixen ministres als diaris, entre c√†ndids i c√≠nics, exigint correspond√®ncia a Aragon√®s: S√°nchez assumeix el cost de l’indult als presos i vosaltres feu el mateix, oblidant-vos de la independ√®ncia. I s’hi apunta la crema del progressisme d’esquerres, Podemos. Per a l’independentisme aquest √©s un preu alt√≠ssim. De nou, des d’Espanya es planteja a Catalunya una transici√≥ a punta de pistola: qui es mou, torna a la pres√≥. Com en el mite de Procusto, el preu dels indults fake √©s, de nou, serrar-li les cames a la democr√†cia perqu√® la llei c√†piga en l’estret llit de l’autoritarisme.

L’estat d’excepci√≥ encobert es continuar√† aplicant als indultats en la seva vida vida fora de les presons. Compte. Queda oberta una nova via de suspensi√≥ dels drets de tots, independentistes o no. Aquest √©s l’aut√®ntic preu que pagarem tots, catalans i/o espanyols, si S√°nchez no rectifica. El cas dels indults condicionals de S√°nchez demostra que, en termes pol√≠tics, el cam√≠ del mig, aquest tan car als reformistes i els autodenominats moderats, de vegades nom√©s serveix perqu√® hi transitin, com a cal sogre, les forces m√©s fosques.
Informa:ELNACIONAL.CAT (31-5-2021)

173 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: