INSTAGRAM FA DEU ANYS QUE DISCRIMINA EL CATALÀ

Instagram fa 10 anys que discrimina el català
Facebook i Whatsapp, que s√≥n del mateix grup que Instagram, tenen l’opci√≥ d’utilitzar el catal√†, mentre que Instagram es queda enrere perqu√® no inclou la nostra llengua.

L’anomalia i el tracte discriminatori cap als usuaris catalanoparlants d’una de les aplicacions m√©s utilitzades pel jovent influeix en les din√†miques i l’acc√©s a la llengua.

Instagram, la tercera aplicaci√≥ m√©s utilitzada del m√≥n, amb m√©s de mil milions d’usuaris, va sortir avui fa 10 anys al mercat i continua sense incloure el catal√† en la seva configuraci√≥. La Plataforma per la Llengua recull queixes dels usuaris catalanoparlants que veuen com se’ls nega, un any m√©s, la possibilitat de configurar l’aplicaci√≥ en la seva llengua. √Čs un tracte del tot anormal i discriminatori cap als usuaris catalanoparlants, tenint en compte que de les 35 lleng√ľes disponibles a Instagram, el catal√† no hi √©s, malgrat que hi ha lleng√ľes amb un nombre inferior de parlants, com l’eslovac o el dan√®s.

Facebook va adquirir Instagram el 2012, dos anys m√©s tard que sort√≠s al mercat, i, mentre que la primera plataforma disposa del catal√† en la seva interf√≠cie i des de fa anys, la segona no. Amb Whatsapp, per√≤, aix√≤ no passa: tot i que Facebook va comprar l’aplicaci√≥ de missatgeria l’any 2014, els usuaris poden configurar-la en catal√†. Aix√≤ implica que, encara que el dispositiu amb qu√® s’estigui consultant Instagram estigui configurat en catal√†, l’aplicaci√≥ no reconeixer√† la llengua i far√† servir aquella que cregui que √©s m√©s convenient. El 2019 la Plataforma per la Llengua va adre√ßar-se a Instagram formalment per revertir aquesta situaci√≥ sense obtenir resposta.

Segons que va recollir l’InformeCat 2018, un 72,8% dels catalans fan servir el catal√† a les xarxes socials, a banda que s√≥n una pe√ßa clau de les interaccions entre els joves. Aix√≠, la impossibilitat que Instagram -una de les m√©s emprades per aquest p√ļblic- disposi del catal√† t√© una gran repercussi√≥ en les seves din√†miques i √©s un impediment clar per a l’acc√©s normal a la llengua entre el jovent.

Volem fer m’agrada, compartir, seguir i publicar en catal√†!

Perqu√® la pres√®ncia del catal√† sigui cada cop m√©s gran, l’ONG del catal√† va incorporar l’any passat 14 adhesius en catal√† en format GIF que es poden enganxar a les hist√≤ries d’Instagram amb frases com “T’estimo”, “Per molts anys” o “Utilitza la llengua”. Tamb√© s’han anat incorporant els anomenats “filtres”, amb qu√® els seguidors poden divertir-se i descobrir quina pel¬∑l√≠cula de Disney els agradaria veure en catal√†, quin fam√≥s els agradaria que fes de la seva parella ling√ľ√≠stica i, aviat, esbrinar qui seria el periodista esportiu que narraria els partits del videojoc FIFA en catal√†.

Si cada seguidor de l’Instagram de la Plataforma per la Llengua envia una reclamaci√≥ perqu√® l’aplicaci√≥ incorpori el catal√†, aconseguirem que arribin m√©s de 27.000 sol¬∑licituds als desenvolupadors per incloure la nostra llengua. Com m√©s reclamacions rebin d’una mateixa incid√®ncia, m√©s probabilitats hi haur√† que els desenvolupadors la prioritzin. Encara no saps com fer-ho? Descobreix-ho i actua pel catal√†!

Informa:PLATAFORMA-LLENGUA.CAT (18-10-2020)

153 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: