INVESTIGEN TOTS ELS COMANDAMENTS DE LA POLICIA ESPANYOLA PER LES C√ÄRREGUES DE L’1-O

Vuit de vuit. Tots els inspectors de la policia espanyola que van dirigir el dispositiu de l’1-O a les escoles de Barcelona hauran de declarar als jutjats com a investigats. Fins ara, el jutge que investiga les lesions a dos centenars de ciutadans de la capital catalana aquell dia havia interrogat quatre d’aquests comandaments per les actuacions concretes en quatre escoles de la ciutat per√≤ ara els investigar√† pel conjunt de la seva actuaci√≥ als 27 centres de Barcelona. Les seves explicacions poden ser claus per determinar les dues grans inc√≤gnites que encara queden sobre la taula sobre el dispositiu policial d’aquella jornada: qui va ordenar les c√†rregues policials i perqu√® es van aturar al migdia. “√Čs un gran canvi. Ara declararan els m√†xims responsables policials sobre el terreny de l’actuaci√≥ global als 27 centres”, remarca Ana√Įs Franquesa, l’advocada del Centre de Defensa de Drets Humans Ir√≠dia, una de les acusacions del cas.

Segons aquesta entitat, la investigaci√≥ pot suposar un “gran pas endavant en la depuraci√≥ de les responsabilitats” per les c√†rregues de l’1-O. De fet, arran de l’acci√≥ d’aquesta acusaci√≥, de la que porta el Govern i de la de l’Ajuntament de Barcelona, l’Audi√®ncia Provincial de Barcelona ja s’ha pronunciat diverses vegades sobre aquesta investigaci√≥, sempre demanant que m√©s enll√† d’identificar els agents que van provocar una lesi√≥ concreta, s’avalu√©s el conjunt de l’operatiu. En les seves resolucions, el tribunal considera que el jutjat ha de fer “una investigaci√≥ completa amb la finalitat de dilucidar si l’actuaci√≥ policial es va limitar a complir estrictament amb l’ordre del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya fent servir la for√ßa m√≠nima indispensable o si hi va haver una utilitzaci√≥ desproporcionada de la viol√®ncia”.

Qui va donar les ordres?

√Čs en aquest punt en el que es podria arribar a esbrinar quines ordres es van donar i per qu√®. “L’an√†lisi de les ordres donades pels responsables de l’operatiu conjunt, de cadascun dels sub-operatius i la seva execuci√≥ permetran posar en evid√®ncia si els fets poden ser considerats o no com a delicte”, argumenta l’Audi√®ncia. En aquesta l√≠nia, el jutge Francisco Miralles, titular del jutjat d’instrucci√≥ 7 de Barcelona, ja va interrogar abans de l’estiu dos actors clau en el dispositiu policial de l’1-O, l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Jos√© Antonio Nieto, i el coordinador del dispositiu, el coronel de la Gu√†rdia Civil Diego P√©rez de los Cobos, tot i que tots dos van declarar com a testimonis.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, el regidor de Drets de Ciutadania i Participaci√≥, Marc Serra, ha celebrat que el jutge “doni la ra√≥ a l’Ajuntament” i imputi tots els m√†xims comandaments que estaven sobre el terreny el dia del refer√®ndum. “Sempre hem defensat que aquells que van donar les ordres tenen una responsabilitat penal que cal dirimir”, ha afirmat.

Amb aquests vuit comandaments, ja son 50 els policies investigats per les c√†rregues a Barcelona l’1-O. A tot Catalunya, es situen en 89.

Investigaran les lesions a dues escoles més

En la mateixa l√≠nia en la que ja s’havia expressat anteriorment, l’Audi√®ncia de Barcelona tamb√© ha donat la ra√≥ al Govern, a l’Ajuntament i a les acusacions i ha ordenat al titular del jutjat d’instrucci√≥ 7 de Barcelona que reobri part de la investigaci√≥ arxivada per les c√†rregues a les escoles Prosperitat (Nou Barris) i Joan Bosc√† (Les Corts). En el cas de l’escola Prosperitat, el jutge havia arxivat deu de les onze den√ļncies – totes excepte el cas d’un votant a qui un policia gaireb√© va arrencar un tros d’orella arrossegant-lo fora del centre- per la impossibilitat d’identificar els autors.

En el cas de l’escola Joan Bosc√†, el jutjat havia arxivat les den√ļncies de cinc ferits m√©s. Pel que fa a aquest √ļltim centre, l’Audi√®ncia recorda que m√©s enll√† que s’hagi pogut identificar o no els policies, hi ha votants amb “contusions cranials, erosions o problemes cervicals” que poden indicar un us excessiu de la for√ßa per part de la policia.

Recentment l’Audi√®ncia tamb√© va ordenar reobrir, amb el mateix criteri, les 18 persones ferides a l’escola Estel l’1-O. El jutge havia decidit tancar-la perqu√® no hi havia fotografies ni gravacions que permetessin identificar cap dels policies, tot i que deixava clar que les lesions que haurien patit podien ser compatibles amb delictes de lesions i delictes contra la integritat moral. Una d’aquestes votants √©s Maria Lu√Įsa Carrillo, una dona a qui un agent va fracturar la pelvis fent-la caure a terra. El seu testimoni com a votant √©s un dels m√©s recordats del judici del Tribunal Suprem.

Carrillo va recordar durant la seva declaraci√≥ com un agent la va agafar i la “va estavellar” contra el terra. “No ho oblidar√© mai”, assegurava la dona, que va reivindicar el seu dret a donar una opini√≥ “lliure i clara, res m√©s” sobre el futur de Catalunya. “Soc una ciutadana lliure i penso que la meva opini√≥ ha de ser respectada”. La votant tamb√© va contestar el president de la sala Manuel Marchena, quan li va dir si necessitava un moment per tranquil¬∑litzar-se i continuar contestant les preguntes de les defenses i les acusacions. “No estic nerviosa el que estic √©s indignada”, li va contestar.

Informa:ARA.CAT (5-9-2019)

251 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: