JA HI HA MÉS DE CENT VACUNES CANDIDATES CONTRA LA COVID-19

“Ja hi ha més de cent vacunes candidates contra la Covid-19 ”
Els primers deu productes ja s’han començat a assajar en grups de voluntaris
Ja hi ha més de cent vacunes candidates contra la Covid-19
( JOSEP CORBELLA, BARCELONA )Com el viatge a la Lluna dels anys seixanta, aconseguir vacunes contra el virus de la Covid-19 s’ha convertit en una cursa. També és un repte científic i tecnològic sense precedents per aconseguir una cosa que no s’ha fet mai abans. I és un projecte que afecta tota la humanitat.

Però, a diferència del viatge a la Lluna, aquest cop no és una cursa entre dos països rivals que competeixen per la supremacia tecnològica i la glòria. Ara es tracta d’un esforç global en què col·laboren governs, companyies farmacèutiques i organitzacions filantròpiques. Tots contra el virus.

Un progrés sense precedents

Ja són 120 les vacunes en desenvolupament contra el coronavirus SARS-CoV-2, segons un registre que manté l’ Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres. Deu ja s’han començat a assajar en persones. És una proesa sense precedents. Mai s’havien obtingut vacunes candidates contra un virus només quatre mesos després de descobrir-lo.

Els primers assajos clínics, de fase I, es fan amb pocs voluntaris, i estan orientats a analitzar la seguretat de les vacunes. Cinc de les candidates ja han passat a assajos de fase I/II o de fase II, en què es comença a analitzar l’eficàcia de les vacunes.

Entre les més avançades, n’hi ha una de la Universitat d’Oxford ( Regne Unit) que ha immunitzat macacos amb èxit i que s’assajarà en un estudi amb 6.000 participants a partir del mes que ve. El seu desenvolupament s’ha pogut accelerar perquè està inspirada en una altra vacuna creada contra el coronavirus de la MERS, i es va demostrar que era segura però no es va arribar a aprovar.

També hi ha tres vacunes desenvolupades per institucions acadèmiques i companyies biotecnològiques xineses ( Sinovac, CanSino i l’ Institut de Productes Biològics de Pequín). I una vacuna en què col·laboren l’alemanya BioNTech i la nord-americana Pfizer que assaja per primer cop en persones una nova tecnologia d’immunització basada en l’ ARN. En aquest cas no s’inoculen virus o partícules víriques com en altres vacunes, sinó directament les instruccions genètiques per produir els antígens que estimularan el sistema immunitari.

L’eficàcia
Aconseguir la immunitat

Una vacuna preventiva ha d’estimular el sistema immunitari per evitar una malaltia. “El problema és que no sabem quina és la resposta del sistema immunitari a aquest virus; tots correm, però encara no sabem com hem de caminar”, declara Christian Brander, investigador Icrea especialista en vacunes a l’institut IrsiCaixa a Badalona. “Però estem en una situació d’emergència, i necessitem desenvolupar una vacuna com més aviat millor”.

Encara és una incògnita quines de les més de cent candidates que es desenvolupen estimularan la immunitat de manera eficaç i quant en durarà l’efecte. L’única manera d’esbrinar-ho serà amb assajos clínics en què s’inocularà la vacuna a un grup de voluntaris i un placebo a un altre grup i s’esperi a veure els resultats. Aquests assajos se solen fer en col·lectius amb risc alt de contreure una infecció, i cal esperar mesos o anys per obtenir resultats.

Per accelerar la investigació, un nombre creixent d’investigadors defensen que es facin assajos clínics en què s’exposin voluntaris joves i sans al coronavirus per intentar infectar-los. Comparant quants emmalalteixen entre els que reben la vacuna i els que reben el placebo, se sabria en qüestió de setmanes si la vacuna és eficaç. “Aquestes persones tenen un risc alt de contreure la infecció. Participant en l’estudi, tindrien un control mèdic òptim. Des d’un punt de vista bioètic, em sembla bona opció”, declara Brander.

La seguretat
Sense efectes secundaris

Atès que les vacunes s’administren a persones que solen estar sanes, no poden tenir efectes secundaris que són acceptables en fàrmacs per a persones malaltes. “Han de demostrar que són extremament segures. La regulació és molt garantista. És una cosa que té sentit en condicions normals, però es pot convertir en un obstacle en una situació d’emergència com l’actual”, declara Manel Juan, cap del servei d’immunologia de l’hospital Clínic de Barcelona.

Preocupa que algunes vacunes puguin augmentar el risc de contreure la mateixa malaltia que pretenen prevenir. Aquest efecte paradoxal es pot produir per un fenomen immunològic en què alguns anticossos ajuden els virus a entrar a les cèl·lules. El fenomen, anomenat potenciació dependent d’anticossos, s’ha descrit amb els virus del Zika, el dengue i la febre groga. S’ha plantejat la hipòtesi que també podria passar amb els coronavirus. Les vacunes aprovades contra altres malalties no tenen aquest problema.

Producció i distribució
El gran coll d’ampolla

Per prevenir la Covid-19, no n’hi ha prou d’aconseguir una vacuna eficaç i segura. A més a més, cal
tenir la capacitat de produir-la
en massa i de distribuir-la a tothom. “Aquest pot ser el coll d’ampolla que més endarrereixi la vacuna”, adverteix Christian Brander. “És possible que hi hagi una vacuna segura i eficaç els pròxims mesos però que no tinguem la capacitat de produir-la en prou quantitat”.

Anticipant aquest problema, la Coalició per a les Innovacions en Preparació per a Epidèmies ( CEPI, per les inicials en anglès), l’ Aliança per a la Vacunació GAVI i la Fundació Bill i Melinda Gates han defensat la necessitat de posar
en marxa la producció massiva de vacunes abans d’acabar els assajos clínics perquè, si són segures i eficaces, es puguin començar a distribuir tan aviat com sigui possible.

Totes tres organitzacions han contribuït al programa Accelerator ACT impulsat per l’ Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea. El programa ha obtingut 7.400 milions d’euros aquesta setmana per accelerar el desenvolupament de vacunes, fàrmacs i tests contra la Covid-19 i assegurar que tothom hi tingui accés de manera equitativa.

“L’experiència passada ens ha ensenyat que, fins i tot quan les eines estan disponibles, no estan disponibles per a tothom; no podem permetre que això passi”, va declarar el 24 d’abril Tedros Adhanom, director general de l’OMS, amb referència a la falta d’equitat en la distribució de vacunes de la grip durant la pandèmia del 2009.

El calendari
Objectiu 2021

Ningú no sap encara quan es disposarà de vacunes segures i eficaces en prou quantitats per immunitzar gran part de la població contra el coronavirus. Anthony Fauci, principal assessor científic de Donald Trump sobre el coronavirus, va declarar el 30 d’abril en una entrevista que tenir centenars de milions de dosis d’una vacuna a començaments del 2021 “és factible si les coses encaixen”.

Aquest calendari no inclou el temps necessari per aprovar la comercialització de la vacuna, sinó que es refereix únicament al temps per obtenir-la, comprovar-ne l’eficàcia i la seguretat i produir-la en massa. L’autorització d’una nova vacuna sol requerir més d’un any.

Per accelerar la distribució de vacunes abans que se n’aprovi la venda, algunes empreses han anunciat que recorreran al concepte d’ús d’emergència. Aquest concepte permet administrar productes que han obtingut resultats positius però que encara no han completat el seu desenvolupament a col·lectius de risc com, en aquest cas, professionals sanitaris. És el cas de la xinesa CanSino i la nord-americana Johnson and Johnson, que preveu tenir una vacuna a punt per a ús d’emergència a començaments del 2021.

Totes aquestes previsions assumeixen que no apareixeran obstacles científics imprevistos que retardin l’obtenció de la vacuna.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (10-5-2020)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: