JA SÓN GAIREBÉ 35.000 VEUS QUE CLAMEN CONTRA LA CASTELLANITZACIÓ DE TV3

Gairebé 35.000 persones ja han signat per demanar que s’aturi la castellanització de TV3 a canvia.cat. Segons Plataforma per la Llengua, impulsora de la campanya, cada cop hi ha més continguts emesos a la televisió pública de Catalunya que no són en català. Per l’entitat, “aquesta situació s’ha anat agreujant progressivament fins al punt que ens preocupa profundament que TV3 oblidi un dels principis fundacionals de la cadena: el de ‘difondre i promocionar la llengua catalana’, tal com recull la Llei 7/2019 (que modifica la Llei 11/2007), que actualment regeix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals”.

Per l’ONG de la llengua, aquesta deriva lingüística cap a una presència menor del català s’observa en diversos programes, com ara ‘Polònia’, ‘APM?’, ‘FAQS’ o la sèrie ‘Drama’, per posar només alguns exemples. Els experts que surten opinant sobre la seva matèria a la cadena solen ser castellanoparlants, obviant l’existència d’altres personalitats versades en el tema d’expressió catalana. Quan no hi ha opció de tria, TV3 també ignora sistemes habituals en els mitjans de comunicació que permetrien l’ús normal del català.

Des de Plataforma es defensa que les intervencions que no són en català, siguin del format que siguin (entrevistes, declaracions, diàlegs…), haurien, almenys, de subtitular-se en català, sobretot per respectar almenys els drets lingüístics d’aquells teleespectadors de la Catalunya Nord o de l’Alguer que no entenen el castellà, o principatins que viuen a l’estranger i no dominen aquesta llengua amb fluïdesa.

L’entitat també demana una aposta perquè TV3 torni a disposar d’una programació abundant i de qualitat en català per als infants i joves, de la mateixa manera que ja va existir fa uns anys. Segons Plataforma, “la clau és emetre continguts de qualitat i no pas introduir altres llengües a la cadena, com demostren casos d’èxit com ‘Polseres vermelles’ o els doblatges de sèries d’anime japoneses, entre d’altres”.
Informa:RACOCATALA.CAT (1-7-2021)

231 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: