Fa dues setmanes que va ser escollit senador per Junts per Catalunya per¬†Girona. Fa catorze mesos que va ser detingut a Alemanya on¬†viatjava acompanyant Carles Puigdemont. Aquest dimarts¬†l’empresari i amic √≠ntim del president¬†ha tornat a casa, a Girona. A les set tocades del mat√≠ ha sortit de Waterloo, on s’ha acomiadat de qui durant m√©s d’un any ha estat la seva fam√≠lia,¬†el president Puigdemont, amb qui ha conviscut cada dia.¬†A l’aeroport de Girona¬†l’expectaci√≥ ha estat immensa.

A la terminal l’esperava la seva fam√≠lia i amics, entre els quals la dona de Puigdemont, Marcela Topor,¬†a m√©s d’una nodrida representaci√≥ de dirigents pol√≠tics, entre els quals el vicepresident del Parlament Josep Costa, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, l’exconsellera i ara diputada Laura Borr√†s o la n√ļmero dos d’ERC a les europees, Diana Riba. A m√©s, desenes de persones an√≤nimes que han respost a la crida de l’ANC amb cartells i estelades de benvinguda. Moltes no les tenien totes que la policia no el detingu√©s un cop a terra. L’√ļnic visiblement tranquil, Gonzalo Boye. A l’hora prevista, dos quarts d’onze del mat√≠, s’han obert les portes de “Sortides”. Ell, emocionat, ha agra√Įt el suport i ha repartit abra√ßades emotives, mentre els assistents li corejaven el nom, el de Puigdemont i cantaven Els segadors.

Amb l’emoci√≥ encara a flor de pell, la premsa l’ha assaltat per demanar-li les seves primeres sensacions. “√Čs un sentiment agredol√ß“, ha confessat Matamala, “perqu√® torno sol i encara hi ha presos i exiliats”. Quan se li¬†ha preguntat¬†per qu√® li ha dit Puigdemont quan s’han acomiadat, ha explicat que li ha donat cartes per a tots els presos que les entregar√† tan bon punt pugui.

L’amic fidel i entregat

Matamala i¬†Puigdemont mantenen una estreta amistat des de fa molts anys. D’aqu√≠ que quan el president va optar per marxar a B√®lgica, l’empresari no dubt√©s ni un moment a fer-li d’escuder, encara que aix√≤ represent√©s allunyar-se de la¬†fam√≠lia. El mar√ß de 2018 l’Audi√®ncia Nacional va dictar una ordre de detenci√≥ contra ell per encobriment a Puigdemont, ja que √©s qui s’asseia al seu costat al vehicle on van detenir-lo a Alemanya. Aquella causa va acabar sent arxivada per√≤ fa quatre mesos van reobrir-la a inst√†ncies de la fiscalia.
Com que en el seu dia es va decidir retirar l’euroordre, ara caldria una nova ordre de detenci√≥, per√≤ la seva nova condici√≥ de c√†rrec electe canvia les coses, com recordaven de bon mat√≠ Josep Costa i Gonzalo Boye, referint-se¬†a l’article 500 del Codi Penal.

La setmana passada ja va obtenir la credencial com a l’√ļnic senador giron√≠ despr√©s que els serveis legals de JxCat la recollissin a la¬†Junta Electoral. Ara, per√≤, ha de formalitzar els tr√†mits pendents.

Reunió amb Torra

Aquest migdia el president de la Generalitat es veur√† amb Matamala a la Delegaci√≥ de Govern a Girona. Un cop acabi far√† una declaraci√≥ p√ļblica.

Informa:ELNACIONAL.CAT (14-5-2019)