JEAN CASTEX PODRIA SER SENADOR A FRANÇA PER LA CATALUNYA DEL NORD

El primer ministre francès, Jean Castex, ha iniciat el compte enrere del seu relleu en aquest càrrec, que pot coincidir amb les eleccions presidencials franceses del pròxim mes d’abril, segons informa el diari de Perpinyà L’indépendant. Segons el rotatiu, Castex està valorant la possibilitat d’optar al Senat, coincidint amb el fet que la Catalunya Nord renovarà dues places a la cambra alta i hi ha moviments. L’actual primer ministre està molt immers en la realitat nord-catalana i va ser batlle de Prada (Conflent), on se celebra la Universitat Catalana d’Estiu. “La renovació dels dos senadors dels Pirineus Orientals el setembre del 2023 pot oferir a Castex l’oportunitat”, indica el rotatiu. “Segons diversos mitjans parisencs, el primer ministre estaria interessat en el Senat i podria aspirar a un dels dos escons dedicats als Pirineus Orientals [Catalunya Nord], la renovació dels quals està prevista pel setembre del 2023. Castex gaudeix d’una gran popularitat entre els càrrecs electes al departament, i manté bones relacions amb els seus “antics” amics de Les Republicains LR), i podria deixar-se temptar per aquestes eleccions”, afegeix.

L’actual senador François Calvet (LR) no pensa repetir a la cambra alta després de dos mandats, mentre l’altre representant, Jean Sol (LR), vol repetir després de l’etapa iniciada el setembre del 2017. Fonts pròximes a Castex que cita L’indépendant indiquen que no està pensant en aquest moment en això, i no volen fer més declaracions. Però un electe local nord-català matisa que el primer ministre “té un lligam emocional amb el Senat”. “Li agrada recordar que el seu avi, Marc Castex, va ser elegit per al Palau de Luxemburg [seu del Senat] durant nou anys i que li té una gran admiració”, afegeix. Castells ha mostrat sensibilitat cap a la llengua catalana i ha defensat la política d’immersió escolar que fan a la Bressola i Arrels.

La llengua francesa, ha explicat Castex, “és inherent als valors de la República i a la unitat de la nació”. “Però aquests valors no exclouen un reconeixement de les llengües regionals de les cultures ni de les diferents tradicions”, ha insistit. És recordada la seva intervenció en la inauguració de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) del 2015, on es va expressar en un correcte català donant la benvinguda com a batlle de Prada. Castex ha dut el pes de la lluita contra la covid des del govern francès. A finals de desembre va anunciar l’obligatorietat de teletreballar 3 dies a la setmana a causa de la nova onada de coronavirus amb la variant òmicron. El primer ministre va recomanar que els qui puguin teletreballin 4 dies a la setmana, i només va excloure d’aquesta norma les feines que per la seva naturalesa siguin incompatibles amb la mesura, que s’ha aplicat durant tres setmanes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (20-1-2022)

109 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: