JOAN CANADELL PRESIDIRÀ LA CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA

Joan Canadell, cofundador i expresident de l’associació empresarial sobiranista Cercle Català de Negocis (CCN), serà el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona, segons ha pogut confirmar l’ARA. Canadell, que va entrar al ple de la Cambra amb la candidatura Eines de País, impulsada per l’Assembla Nacional Catalana i el mateix CCN, ha estat elegit pels seus companys de llista en una reunió aquest dimecres a la tarda.

Canadell, però, seurà a la cadira de president durant només dos anys, ja que a mig mandat serà substituït per Mònica Roca, que fins aleshores serà la vicepresidenta primera. Eines de País ja havia anticipat la possibilitat de repartir la presidència entre un home i una dona per visibilitzar la defensa de la paritat de gènere.

Els 31 membres d’Eines de País que havien aconseguit entrar a la Cambra han votat qui d’ells seria el president. Un altre possible candidat, el president de BonPreu, Joan Font, ha descartat liderar la Cambra, tot i que moltes persones l’havien animat a fer el pas. Finalment, l’escollit ha estat Canadell, que també ha estat una de les cares més visibles de la candidatura durant la campanya electoral.

Eines de País va donar la sorpresa a principis d’aquest mes en guanyar 31 dels 40 seients en joc en els comicis. En total, el ple està composat per 60 vocalies, ja que cal afegir-hi les sis que trien les patronals (Pimec i Foment del Treball) i 14 que s’adjudiquen a les empreses que més contribueixen al pressupost de l’entitat.

Amb aquests 31 vocals que li donen la majoria, per tant, la llista sobiranista pot controlar la composició del consell executiu i de la presidència i vicepresidències de la Cambra, una de les institucions econòmiques més importants de Catalunya. El nou ple de la Cambra encara no s’ha format -hi ha temps fins a principi de juliol, segons els estatuts de l’entitat-, però el fet de controlar la majoria permet als candidats electes d’Eines de País decidir per avançat qui ocuparà els diversos càrrecs.

 

QUATRE ANYS DE MANDAT

 

La candidatura es va presentar amb el compromís que, dels quatre anys de mandat, la presidència estigui ocupada durant dos anys per un home i durant dos anys per una dona, una promesa que tots els representants de l’equip mantenen que pensen complir.

Des de 2002, la Cambra ha estat presidida per Miquel Valls, que va guanyar les darreres eleccions el 2008 amb una participació de menys de mil vots, després que tot el vot per correu acabés invalidat per frau. En els seus primers anys, Valls va defensar molts dels postulats dels partits nacionalistes, com ara el corredor mediterrani o la millora de la inversió de l’Estat en infraestructures.

No obstant, arran del referèndum de l’1-O, el president sortint es va caracteritzar pels silencis i pel suport tàcit a les grans empreses que van moure la seu social fora de Catalunya. Aquesta setmana, Valls va reivindicar el rol de les grans empreses per ajudar a sanejar la Cambra amb les seves contribucions. Aquest suport és, justament, un dels motius que va moure les entitats sobiranistes a presentar una candidatura per fer-se amb el control de l’ens empresarial.

Canadell, enginyer de professió, és copropietari de Petrolis Independents juntament amb Jordi Roset, que també ha sortit elegit com a vocal a la Cambra de Comerç de Terrassa. Segons el registre mercantil, Roset és propietari del 79% de les accions a través de la seva pròpia societat, Petrolis Roset. Petrolis Independents va tancar el 2017 amb un benefici de 44.000 euros i una facturació de nou milions d’euros.

Tanmateix, Canadell es va donar a conèixer públicament com a cofundador i primer president del CCN, que ara ha impulsat la candidatura sobiranista a la Cambra. A més, el nou president de la Cambra ha publicat dos llibres sobre els avantatges i la viabilitat econòmica d’un estat català independent.

informa: ARA.CAT (22-5-2019)

388 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: