JOAN FUSTER: “UN IDIOMA NO POT SUBSISTIR VIU SI NO √ČS L’IDIOMA DE TOTHOM I PRACTICAT PER TOTHOM TOTHORA

“L’idioma de tothom”.
La preocupaci√≥ de Fuster per la llengua √©s vigent d√®cades despr√©s, tal com escrivia el 1981: “Un idioma no pot subsistir, viu, dins la societat que li √©s pr√≤pia, si no √©s l’idioma de tothom i practicat per tothom tothora”
( JORDIVELERT )

La recuperaci√≥ de la consci√®ncia nacional va ser un dels motors de Joan Fuster, amb Nosaltres els valencians (1962) com a principal exponent. L’aforisme amb qu√® comen√ßa aquesta s√®rie sorgeix en un context ben diferent del de la seva obra m√©s emblem√†tica, escrita en ple franquisme. La frase est√† inclosa dins del text Ara o mai, publicat l’any 1981 i posteriorment incl√≤s al llibre Pamflets pol√≠tics (1985), que recull alguns dels seus assajos sobre la cultura catalana i sobre la identitat del Pa√≠s Valenci√†.

La tesi de Fuster era que la llengua catalana, per poder mantenir-se viva, necessitava expandir-se a tots els √†mbits socials i no era suficient que revif√©s com a llengua de cultura. Per aconseguir-ho, defensava que no nom√©s calia normalitzar el catal√† sin√≥ “desnormalitzar el castell√†”. Quan va publicar aquest assaig, encara faltaven dos anys perqu√® a Catalunya s’aprov√©s la llei de Normalitzaci√≥ Ling√ľ√≠stica, que implantaria el model d’immersi√≥ ling√ľ√≠stica. Aquell mateix any, al Pa√≠s Valenci√† s’aprovava la llei d’√ös i Ensenyament del Valenci√†, que de forma m√©s t√≠mida introduiria la llengua pr√≤pia en el sistema educatiu.

La preocupaci√≥ pel futur de la llengua continua present 42 anys despr√©s de l’assaig, amb decisions judicials que liquiden el model educatiu catal√†. Un model en qu√®, de facto, una part del professorat ja s’adre√ßa als alumnes en castell√† i en qu√® ni tan sols tenir un nivell elevat de catal√† no ha estat fins ara un requisit per ser docent. En publicar Ara o mai, Fuster tamb√© va deixar escrit que li preocupava la inexist√®ncia de televisions en catal√†, mancan√ßa que es resoldria dos anys despr√©s amb la creaci√≥ de TV3, per√≤ que ara es torna a fer palesa amb l’abs√®ncia del catal√† a les grans plataformes com Netflix o HBO.

I al Pa√≠s Valenci√†, des d’on Fuster s’adre√ßava a tot el domini ling√ľ√≠stic, malgrat alguns avan√ßos legislatius amb el govern d’esquerres, no s’atura la reculada de l’√ļs social de la llengua. En paral¬∑lel, s’hi fan discursos molt hostils contra el valenci√† amb moviments de noms tan inequ√≠vocs com Hablamos Espa√Īol. “El valenci√†, el catal√† que parlem al Pa√≠s Valenci√†, √©s una llengua perseguida. Ens la volen acorralar a un reducte folkl√≤ric”, clamava Fuster a l’Aplec de Castell√≥ el 1982, en un recordat discurs que en gran part continua vigent.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-1-2022)

101 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: