“JOC DE CARTES”: LA MORT DEL CATALÀ PER TELEVISIÓ

‘Joc de Cartes’: la mort del català per televisió.
Restaurants que no tenen la carta en català participen al concurs presentat per Marc Ribas, un programa que reflecteix el dèbil estat de la llengua al Principat.

‘Joc de Cartes’, el programa de TV3 conduït pel cuiner i presentador Marc Ribas que escull a cada episodi el millor restaurant d’una zona i temàtica concreta, és un fidel reflex del dèbil estat de la llengua pròpia a Catalunya. Gairebé a cada programa apareix algun restaurador que només parla castellà o que amb prou feines sap parlar català amb fluidesa. A més, la comunicació entre els treballadors dels establiments (cambrers i cuiners) en la majoria dels casos és en castellà, fins i tot quan els propietaris o encarregats són catalanoparlants.

Tot i que TV3 podria esmerçar-s’hi més perquè els concursants es comuniquessin sempre en català, al capdavall aquesta és la realitat lingüística al Principat. Tanmateix, ‘Joc de Cartes’ sí que és responsable de fer-hi aparèixer restaurants que no tenen disponible la carta en català, com és el cas de l’establiment Can d’Oru de Tossa de Mar, participant en el darrer episodi del programa. L’únic que té en català és el nom del restaurant; a la seva pàgina web, la carta és només en castellà, anglès i francès, la qual cosa és una vulneració dels drets lingüístics i incompleix l’article 32.3 de la Llei de política lingüística de Catalunya.

De fet, durant el darrer episodi es va poder veure com les cartes que els cambrers entregaven als comensals al restaurant Decler, el guanyador del programa, eren en castellà, contribuint així a no normalitzar la llengua, funció principal de TV3 i la CCMA. Malgrat no tenir web, a les seves xarxes socials, com és el cas d’Instagram, el castellà és l’única llengua que fan servir en les seves comunicacions. El català hi és inexistent. El mateix passa amb el tercer concursant de l’últim episodi, El port de la cala, que mostra la carta a Instagram exclusivament en castellà.

Han estat molts els usuaris que s’han queixat a Twitter de incompliment de la llei en matèria lingüística per part dels concursants de ‘Joc de Cartes’, que demanen que sigui condició per poder participar al concurs. “Cap dels tres restaurants del programa d’avui (millor restaurant km 0 de la Selva) té la carta en català a internet. La llengua també és km 0”, es queixava la usuària Anna Rosich Soler (@arosichsoler) a la xarxa.
Informa:RACOCATALA.CAT (18-VIII-2023)

56 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: