JOEL JOAN REBENTA PER COM ES MALTRACTA EL CATALÀ A L’ESTACIÓ DE SANTS

Joel Joan és un dels exemples de com es pot ser una estrella del teatre, el cinema i la televisió només enraonant en català. Lluny queden les seves efímeres experiències amb el castellà, a la sèrie Periodistas o al cine fent de guerrer.

Un actor sap que la llengua és la seva eina, la feina, la vida i per això ha volgut denunciar la situació precària del català a un lloc tan cèntric com l’Estació de Sants de Barcelona:

El català minimitzat a un espai on passen cada dia milers de catalans. Ni un llibre a l’Estaciño de Sants en català El drama és portentós. Tot ve d’una frase meravellosa d’Enric Gomà:

“Al client, la llengua del client”. no és pot ser més savi, i no s’acompleix enlloc de Catalunya. Joel Joan a totes le guerres, contra el confinament: “Per què privem a la gent de la llibertat d’anar a veure una obra de teatre quan l’únic que fas és agafar un cotxe amb la teva bombolla, amb la teva mascareta, entrar en un lloc absolutament desinfectat, veure una obra de teatre i tornar a agafar el cotxe i tornar-te al teu poble???”, es pregunta, amb tota la raó del món, l’actor, productor i director català. Intervé un altre dels convidats a la taula, assegut davant seu, l’economista Gonzalo Bernardos, que li parla a Joan de Madrid. I el català li deixa anar: “Què hi té a veure Madrid amb tot això? I a la Rioja? O Extremadura?”. Les cares de Joan escoltant Bernardos són per a emmarcar…
Informa:ELNACIONAL.CAT (10-VII-2021)

226 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: