JORDI CUIXART ESCRIU QUATRE LLIBRES: ” A LA PRESÓ M’HAN FET PERDRE LA POR “

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat aquest diumenge seu llibre El polsim mĂ gic (Òmnium Cultural / Editorial Comanegra) en un acte on ha compartit que a la presĂł li han fet “perdre la por”. “He entrat a la presĂł perquĂš no els agrada que votem, no els agrada que ens manifestem. Tot Ă©s no. Per aixĂČ em vaig inventar un mĂłn sense no”, ha explicat Cuixart.

En el llibre, el president d’Òmnium, que es troba a la presĂł condemnat per sediciĂł, ha buscat una manera subtil de dir als seus fills “que perdin la por i persegueixin els seus somnis”. “Els contes, aixĂ­ com les cançons que els canto quan els truco, Ă©s la meva manera de comunicar-me amb els meus fills”, ha compartit.
El polsim mĂ gic, el primer dels quatre llibres de Cuixart

El polsim mĂ gic Ă©s el primer dels quatre llibres que Cuixart ha escrit des de la presĂł i l’ha pogut presentar aquest diumenge al Centre ArtesĂ  TradicionĂ rius de Barcelona amb l’il·lustrador del llibre, Oriol Malet, grĂ cies a un permĂ­s penitenciari. “El polsim mĂ gic surt de manera molt natural. Des que vaig entrar a la presĂł tenia molt clar que no havia d’invisibilitzar-la i seguir endavant amb la famĂ­lia” ha dit Cuixart, i ha explicat com va sorgir la idea del conte quan estava a Madrid.

“A Soto del Real aixĂ­ com a Lledoners a les parets del vis-a-vis hi ha una astronauta, i neix de les aventures que ens anĂ vem inventant per distreure els fills”, ha relatat. Escrit entre les presons de Soto del Real i Lledoners, on Cuixart fa gairebĂ© tres anys i mig que Ă©s empresonat, el president d’Òmnium construeix una al·legoria en quĂš encoratja els mĂ©s petits a “lluitar per un mĂłn millor i mĂ©s just” i a “perseguir els somnis”.

“Viure sense por Ă©s el millor antĂ­dot per transformar les adversitats en oportunitats. Un cant a la vida i a l’esperança col·lectiva”, assegura Cuixart, que tambĂ© denuncia “que la presĂł tĂ© efectes fĂ­sics i emocionals per als mĂ©s petits, i que en el cas dels presos polĂ­tics s’estĂ  vulnerant sistemĂ ticament el dret superior del menor, privant-los de poder crĂ©ixer amb els seus pares”, un dret reconegut per les Nacions Unides.

El llibre, que tambĂ© esdevĂ© un clam per l’art i la cultura, explica la histĂČria de la Iakun, una nena que ja des de ben petita mira les estrelles fascinada amb l’espai exterior, amb els lĂ­mits del mĂłn. Per aixĂČ, quan es fa gran, agafa les maletes i marxa a estudiar a la gran ciutat per ser astronauta. PerĂČ, quan hi arriba, s’adona que la gent no somriu, que mira constantment una pantalla amb el cap cot i que la contaminaciĂł no deixa veure les estrelles i impedeix la vida a la naturalesa. Un cop aconsegueix ser astronauta, s’embarca en una expediciĂł internacional al planeta Neoludes per tal de buscar-hi vida. AllĂ  descobrirĂ  que una societat pot viure en pau, amb cura i amb respecte, i tot grĂ cies a un polsim mĂ gic.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-4-2021)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: